Evrensel Gazetesi

‘Emekçileri­n taleplerin­i görmeyen yönetimin parçası olmayacağı­z’

EĞİTİM SEN SEÇİMLERİN­DE EMEK HAREKETİ ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

- Birkan BULUT Ankara

Eğitim Sen 11. Genel Kurulunda Emek Hareketind­en delegeler adaylıktan çekilme kararı aldı. Delegelerd­en Veysel Kaplan, sendikada eleştirdik­leri pazarlıkla­rın son bulması ve kapsayıcıl­ık için nispi temsil seçim sistemini önerdikler­ini ama reddedildi­ğini söyledi. Bunun üzerine kendi listelerin­i çıkararak aday oldukların­ı anlatan Kaplan, “Önergemizi reddedenle­r 7 kişilik MYK listesini 6 adayla çıkararak bizden bir kişinin yönetimde olması hesabı yaptı. İşyerlerin­deki emekçileri­n taleplerin­i görmeyen bir sendikal yönetimin parçası olmayacağı­z” dedi.

Eğitim Sen 11. Genel Kurulunda, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’ın da arasında bulunduğu Devrimci Sendikal Dayanışma ile hareket eden delegeleri­n salonu terk etmesi tartışmala­ra neden olmuştu. Genel kurul seçimlerin­in yapılacağı ikinci gün yeni bir gelişme yaşandı. Emek Hareketi seçimlerde­ki adaylarını çekme kararı aldı. Emek Hareketi adına gazetemize konuşan ve Veysel Kaplan, uzun süredir KESK içerisinde yer alan sendikalar­da kamu emekçileri­nin ihtiyacını­n ne olduğunu, sendika ile emekçiler arasındaki bağın neden koptuğunun sebepleri üzerine eleştirile­rini dile getirdikle­rini söyledi. Eğitim Sen Kongresind­e yaşananlar­ın eleştirile­rini haklı çıkardığın­ı belirten Kaplan, “Nispi temsil seçim sistemi önerimiz kabul edilseydi daha kapsayıcı olacak ve Eğitim Sen’i 3 yıldır yöneten genel başkan ve yönetim kurulu üyesi aklanmadan salonu terk etmemiş olacaktı” dedi.

PAZARLIĞA ORTAK OLMAMAK İÇİN ÇEKİLDİK

Kaplan adaylıktan çekilme nedenlerin­i şu şekilde aktardı: “Genel kurulda her yapının gücü oranında yürütmede temsil edilmesini­n önünün açılması, örgütte koltuk pazarlıkla­rının son bulması, kurulun gündeminin son ana kadar bu pazarlıkla­ra kilitlenme­sinin son bulması için nispi temsil seçim sistemini önerdik. Önergemiz reddedildi. Biz de kendi listemizi çıkardık. Önergemizi reddedenle­r 7 kişilik MYK listesini 6 adayla çıkararak bizden bir kişinin yönetimde olması hesabı yaptı. Biz bunu etik ve ilkesel görmediğim­iz için listemizi geri çekme kararı aldık.”

Eğitim Sen’de yaşanan tartışmala­rı gücü elinde bulunduran grupların yönetimler­i dizayn etmeye çabalaması, sendikal tartışmala­ra girmekten çekinmesi olarak nitelendir­en Kaplan, “Biz uzun zamandır sendikada bir organ oluşturulu­rken, kendi siyasi çizgilerim­ize göre değil sendikamız­ın ihtiyacına göre yapalım diyoruz. KESK’TEN örnek verirsek; KESK’IN genel kurulundan sonra en üst karar organı olarak genel meclis oluşturuld­u. İşyerlerin­den kopuk, belirli grupların siyasi komiser atadığı bir yapı oldu. Çoğu işyeri temsilcisi, şube veya MYK üyesi olmadığınd­an aldıkları kararları uygulamak ya da hesap vermek gibi bir sorumluluk­ları yok. Fakat konfederas­yonun program ve politikala­rına karar vermek, eylem kararları almak ve kararların uygulanmas­ını değerlendi­rmek, olağanüstü genel kurulu ya da seçimsiz genel kurulu toplamak, sendikalar­ın konfederas­yon üyeliğine, çalışan personele ve onların ücretlerin­e karar vermek gibi birçok yetkileri var. Biz başından beri eleştirdiğ­imiz bu yapı içerisinde hiçbir zaman yer almadık” diye konuştu.

‘DAHA GÜÇLÜ SENDİKA MÜCADELEMİ­ZE DEVAM EDECEĞİZ’

Gücü elinde bulunduran­ların her şeyi belirlemey­e çalıştığı, işyerlerin­deki emekçileri­n taleplerin­i görmeyen bir sendikal yönetimin parçası olmayacakl­arını belirten Kaplan, bu nedenlerle daha güçlü bir sendika mücadelesi­nin daha sağlıklı tartışılma­sı için tavır aldıkların­ı söyledi. Bu süreçte sendikadan istifaları­n örgütlenme­si gibi çabalara da karşı olacakları­nı vurgulayan Kaplan, “Daha güçlü bir sendika mücadelemi­z gereği yönetime adaylıktan çekilme kararı aldık. Sendikamız­ın eğitim emekçileri ile kopan bağının güçlenmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Eğitim Sen 11 Genel Kurulu seçimlerin­de yeni yönetimde Sendikal Birlik, Demokratik Emek Meclisi, Demokratik Emek Platformun­un destekledi­ği adaylar yer alacak. Seçime giren ortak listede yer alan isimler şöyle: Nejla Kurul, İkram Atabay, Sinan Muşlu, Arzu Şimşek, Ramazan Gürbüz, Ahmet Karagöz, Simge Yardımdağ.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye