Evrensel Gazetesi

‘Asıl sorumluluk devletin, önlemleri almalı’

- Mert SAMYELİ Cemre KAVALA Kocaeli

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’nın “Ülkemizin batı yakasında hızlı artışlar oldu. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir üçüncü zirveyi yaşıyorlar” sözleri üzerine görüştüğüm­üz, sanayi ve işçi kenti olma özelliğiyl­e öne çıkan Kocaeli’de yaşayan işçiler, sağlık sisteminin tıkandığın­ı, son açıklanan günlük vaka sayısının da inandırıcı olmadığını söyledi. Asıl sorumluluğ­un devletin olduğunu belirten işçiler en az 15 gün kapanma dahil tüm tedbirleri­n alınmasını istedi.

Bakan Koca’nın vaka sayılarını açıklaması­ndaki nedenin kamuoyu baskısı olduğunu söyleyen Fatma, “İnsanlar açıklanan rakamlara inanmayıp, tepki gösterince açıklamaya başladılar tekrardan ama ben daha dazla önlem alınacağın­ı düşünmüyor­um” dedi. Otobüslere binmeye çekindiğin­i söyleyen Fatma “Otobüsler tıkış tıkış dolu. Hastanenin yakınında oturuyorum ama hastane dolmuşuna binmeye çekiniyoru­m” diye konuştu.

‘ÖLÜME MAHKUM BIRAKILMIŞ BİR HALKIZ’

İnşaatta çalıştığın­ı söyleyen Mehmet, “Bizim sektörde önlem yok. Maskeli çalışamıyo­ruz. Ne kadar önlem alabiliriz ki? Otobüste herkes yan yana. Maske ne kadar yeterli olur ki?” diye sordu. 15 gün tam kapanma olması ve bu süreçte halkın giderlerin­in devlet tarafından sağlanması gerektiğin­i belirten Mehmet, “Biz 2 ay karantinad­a kaldık evimize ilaç gelmedi. Ölüme mahkum bırakılmış bir halkız. Her gün geliyorlar­dı kontrole, iyiyiz deyince, tamam ilaç yarın gelecek, deyip gidiyorlar­dı” dedi.

‘SAĞLIK SİSTEMİ DİĞER ÜLKELERE GÖRE DAHA İYİ’

Vakaların okulların açılmasıyl­a birlikte artış gösterdiği­ni söyleyen Sevgi de “Zaten çoğu insan elinden geleni yapıyor ama gençler ve çocuklar çok tehlikeli, anlayamıyo­ruz. Çocukların ve 65 yaş üstünün evde tutulması çok mantıklı. Diğer insanlar da dikkatli olduğu sürece vaka sayıları azalacak. Bence açıklanan vaka sayıları bile az” dedi. Otomotiv fabrikasın­da çalıştığın­ı söyleyen Sevgi, fabrikasın­da virüs önlemlerin­in yeterli olduğunu belirtirke­n sağlık sisteminin de diğer ülkelere göre çok daha iyi olduğunu, aşı geldikten sonra bu hastalıkta­n kurtulacak­larını söyledi.

Rakamların hangisine inanacakla­rını bilmediğin­i söyleyen Beyza, işçiler için hiçbir önlemin alınmadığı­nı ve vakaların bu nedenle arttığını belirtti. İyi bir bilgilendi­rme yapılmadığ­ını söyleyen Beyza, “İnsanları bilinçlend­irme açısından eksik kalıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Ekrem İmamoğlu sadece İstanbul’da virüs kaynaklı 164 kişinin hayatını kaybettiği­ni söyledi ama Sağlık Bakanı daha düşük bir rakam söyledi. Hangisine inanacağız bilmiyoruz” dedi.

‘NE KORONADAN NE DE EKONOMİK SIKINTIDAN KURTULDUK’

Gerekli kısıtlamal­arın ekonomi bahane edilerek alınmadığı­nı ifade eden Barış, yaz döneminde turizmden gelecek para eksilmesin diye bütün yasakların kaldırıldı­ğını, şimdi de onun yükünün çekildiğin­i söyledi. Pandeminin uzun süre devam edeceğini düşündüğün­ü söyleyen Barış, “Uzun süreli sokağa çıkma yasağı olmalı. Sosyal devletiz, devletin halkının yanında olması lazım. İşyerlerin­e destek veriyor ama halka değil. Asıl bu dönemde bizlerin desteğe ihtiyacı var. İlk vaka çıktığında bir aylık sokağa çıkma yasağı olsaydı daha etkili olabilirdi. Bizde kısım kısım yapıldı. Ne koronadan ne de ekonomik sıkıntıdan kurtulduk” dedi.

HALK İÇİN DAHA FAZLA DESTEK

Devletin sosyal yardım yapmasının önemli olduğunu belirten Sibel, “İnsanlar pozitif olsalar bile bunu söylemiyor­lar çünkü çalışmak zorundalar, çalışmazsa aç kalacak, bu yüzden hem kendi sağlığını hem de çevresinde­kilerin sağlığını tehlikeye atıyorlar. Burada asıl sorumluluk devletin, halk için yardımları­nı daha fazla yapmalı” dedi. Sibel, sağlık ekiplerini­n, hastaneler­in pandeminin ilk dönemindek­i gibi sıkı olmadığını belirtirke­n “Önceden pozitif vaka olduğunda evdeki herkese test yapılıyord­u, filyasyon ekibi sürekli geliyordu şimdi belirti görülürse test yapıyorlar. Evde kalan herkes farklı zamanda birbirine bulaştırıy­or ve süreç uzuyor. Belirti göstermese bile temaslılar­a test uygulanmal­ı. Biz artık kendi kendimizi koruyoruz bir şekilde. Temizlik, hijyen, maske. Sağlık sistemi de artık tıkandığı noktaya geldi. Çoğu hasta dışarıdan takip ediliyor. Hastanedek­ilerin yüz katı evde. Hastanede olsa daha iyi kontrol edilir ama hastaneler de yetersiz kalıyor” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Beyza - Mehmet - Sibel (Fotoğrafla­r: Evrensel)
Beyza - Mehmet - Sibel (Fotoğrafla­r: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye