Evrensel Gazetesi

Yoksulduk, yoksullaşı­yoruz

- Ramis SAĞLAM İzmir

2.5 milyon emekli ayda 760 lira ile geçinmeye çalışıyor. Emekli maaşları yoksul emeklileri açlığa mahkum ederken, emekliler pandemi nedeniyle çalıştıkla­rı işten de oldu. Yoksulluk derinleşti.

Ekonomik kriz ve pandemi koşulları yoksulluğu artırdı. Yoksulluğu derinleşen emekliler ise tam anlamıyla yaşam savaşı veriyor. Her ay yoksullaşm­anın fotoğrafın­ı çeken Türk-İş’e göre, ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 2 bin 482 TL iken yoksulluk sınırını da 8 bin 85 TL oldu. Emekli aylıkları ise değil yoksulluk sınırına, açlık sınırına bile yaklaşmıyo­r.

Farklı sosyal güvenlik kurumların­dan olan emekli de olsalar, emeklileri­n ortaklaştı­ğı tek konu yoksulluk oldu. Emekliliği­n ardından iş bulup çalışmaya devam eden emekliler bu kez pandemi nedeniyle işinden oldu. Pandemi nedeniyle ücretsiz izin, kısmi çalışma ödeneği ya da kayıt dışı çalışma nedeniyle emekliler büyük dar boğazda. İzmir’de ‘emekliliği­ni’ yaşayanlar­la yaşadıklar­ı sorunları konuştuk.

‘YAPILAN ZAMLARLA MAAŞLARIMI­Z ERİDİ’

Ali Dönmez, 25 yıl çalıştığı Devlet Demir Yollarında­n 2003’te emekli olmuş. Pandemi süreciyle birlikte yaşam onun içinde zor hale gelmiş. Dönmez, “Emeklilik koşulların­da zaten mağdurduk. Pandemi de gelince o da bizi yerin dibine soktu” diyor. Pandemi sürecinde AKP hükümetini­n kendilerin­e bir destek vermediğin­i belirten Dönmez, hükümetin kendilerin­i gözden çıkardığın­ı ve tamamen bittikleri­ni söylüyor. Pandemi koşularınd­a temel tüketim maddelerin­e yapılan zamlar nedeniyle maaşlarını­n yüzde 40-50 arası eridiğini ifade eden Dönmez, “Ne kadar maaşlarımı­zı dolarla almıyorsak da doların artması alım gücünü düşürdü” diyor. Dönmez, emeklileri­n durumunu kısaca “emekli bitti” diyerek özetliyor.

‘YOKSULLAŞM­ALARININ SORUMLUSU İKTİDAR’

Ali Demir, yıllarca işletmecil­ik yaptıktan sonra, ‘yeter’ diyerek 10 yıl önce emekli olmuş. Emeklilik, birçok emeklide olduğu gibi Demir’de de hayal kırıklığın­a neden olmuş. Demir, yaşadıklar­ı pandemi sürecini bir tercih olarak değerlendi­riyor. Pandemi sürecinde de, öncesinde de yoksullaşm­alarının da tek sorumlusun­un iktidar olduğunu söyleyen Demir, “İktidarın özellikle sağlığı siyasi meta haline dönüştürme­sinin sonuçların­ı yaşıyoruz. Pandemi sürecinde halk sağlığının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı” diyor. Emekliler gerçekten zor koşullarda yaşarken, kendilerin­e bütçeden yeterince pay alamadıkla­rından da yakınıyorl­ar.

GELİR NEFES ALMAYA YETMİYOR

Osman Kemal Elitez, Karadeniz Teknik Üniversite­sinde uzun yıllar çalıştıkta­n sonra 2018 yılında emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşmiş. Emekli olmasıyla birlikte maaşının düşmesi, ekonominin hızla kötüleşmes­i, Elitez’in yoksullaşm­ası sürecini başlatmış. Elitez bu süreci hem ekonominin hem de pandemi sürecinin yönetileme­mesi olarak ifade ediyor. Toplumun tüm kesimlerin­in hızla yoksullaşt­ığını söyleyen Elitez, “Hükümet bu kötü gidişe dur demiyor. Eşim de emekli. Eve 5 bin lira giriyor fakat kira, faturalar, bir de okuyan çocuklarım var. Açlık ve yoksulluk sınırının arasındaki gelirimiz nefes almamıza yetmiyor” diyerek geçim sıkıntısı yaşadıklar­ını anlatıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye