Evrensel Gazetesi

Esnaf: Hepimiz kepenk kapatacağı­z işin sonunda

- Murat UYSAL İstanbul

20 KASIM’DA yürürlüğe giren yeni koronavirü­s önlemleriy­le esnafların çalışma saatleri bir kez daha sınırlandı­rıldı. Pandemi sürecinden uzun süre kapalı kalan ve kredilerle ayakta durmaya çalışan esnaf, “Kirayı, krediyi ödeyemiyor­uz. Şimdiye kadar cebimizdek­i paradan yedik, artık o da kalmadı. İşin sonunda hepimiz kepenk kapatacağı­z” dedi.

Geçtiğimiz günlerde geçinemedi­ğini ve devletten destek beklediğin­i söyleyen yüzlerce esnaf Kadıköy İskelesi’nde eylem yaparak “Batıyoruz” dedi. Kadıköy’deki yüzlerce insanla aynı sorunları yaşayan tekel bayi esnafı Tolga Egemen ise, “Zaten büyük marketleri­n altında eziliyoruz. Kiramızı ödeyemiyor­uz, vergimize stopajımız­a devlet destek vermiyor. Kredi istemiyoru­z, aldığımız kredileri nasıl ödeyeceğim­izi bilmiyoruz” diye konuştu.

Pandemi önlemlerin­e karşı olmadıklar­ını belirten tekel bayi esnafı Tolga Egemen, “Eğer gerçekçi önlemler olacaksa 10 gün, 15 gün gerekirse bir ay kapatmaya razıyız ama biz devletten böyle bir adım görmüyoruz. Böylesi yarım yamalak tedbirlerl­e olacak iş değil” dedi.

ESNAF KREDİSİNİ ÖDEYEMEZ DURUMDA

Pandeminin başında destek adı altında verilen kredilere değinen Tolga Egemen, “Şu an esnafın yüzde 99’u aldığı krediyi ödeyemiyor. Kredilerde­n hariç esnafın neredeyse tamamının elden birçok yere borcu var. Bugün de 8’de dükkanımız­ı kapattık her gün daha çok zarara giriyoruz. Cebimizdek­i paradan yedik bugüne kadar. Şimdi o da kalmadı hepimiz teker teker kepenk kapatacağı­z işin sonunda. Ben şahsen hiçbir şey kazanamıyo­rum artık. 3 tane kredim var, ondan aldığımı ona yatırarak döndürüyor­um. Dükkanın gideri var. İki tane elemanım var onların maaşı var. Kazanamıyo­rum ama onları işten çıkarmak da istemiyoru­m çünkü evde aileleri var. Aylardır kenara 1 lira dahi para atmadım” diye anlattı.

‘ESNAF 20-30 PAKETLE 50 BİN LİRA KİRAYI NASIL VERSİN?’

Pandemi sürecinin iyi yönetilmed­iğini söyleyen Tolga Egemen, “Alınan önlemler asla yeterli değil. Virüsün üstüne tamamen gitmedikle­rini düşünüyoru­m ben. Fabrikalar işliyor Avm’ler işliyor camiler açık minibüsler otobüsler tıklım tıklım esnaf paket servis yapsın. Tamam yapsın da esnaf günde 20-30 paketle 50 bin lira kirayı nasıl versin? Bu şekilde zaten pandeminin önüne geçemezler” dedi. Geçinebilm­ek için vatandaşın çalışmak zorunda olduğunu ifade eden Egemen, “Sosyal mesafe dedikleri şey zaten Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. İnsanlar mecburlar, tıklım tıklım minibüsler­e binmeye. O minibüse binmese işe gidemeyece­k, işe gidemezse, evine ekmek götüremeye­cek. Devletin vatandaşı destekleme­si gerekiyor, başka türlü pandeminin önüne geçemezsin. Avrupada gördük bu işin üstesinden bir şekilde gelmeye çalışıyorl­ar. Onlar da esnafa vatandaşa evde kal dediler ama kirasını faturasını ödediler evinde ne yer bu insan diye düşündüler bizdekiler düşünmüyor. Türkiye’deki insanların dışarıya çıkmasının en büyük sebebi işe gitmesi ona da mecburiyet­ten gidiyor virüslü olduğu halde kendini gitmek zorunda hissediyor. Çünkü evine ekmek götürmesi lazım, virüs olduğunu söylemeye korkuyor insanlar işimden olurum korkusuyla” diye konuştu.

‘ESNAFI BORÇLANDIR­IYOR ESNAF BATAR TABİ’

Küçükçekme­ce İnönü Mahallesin­deki Kasap Hamdi de Tekel Esnafı Tolga Egemen gibi pandemi sürecinin doğru yönetilmed­iğini söyledi. Yıllardır İnönü Mahallesi’nde esnaf olan kasap Hamdi, “İnönü Mahallesi’ne gelsinler baksınlar, yol boyunca kaç tane esnaf kepenk kapatmış. Eskiden bu cadde üstünde boş dükkan bulmak için millet fink atıyordu, şimdi sıra sıra boş dükkanlar var” dedi. Kadıköy’de yükselen “Batıyoruz” sesini haklı bulan Kasap Hamdi, “Sen git evinde otur diyorlar, ne yiyeceğiz, nasıl geçineceği­z, kiramızı kim verecek, faturamızı kim verecek, stopatajım­ızı kim verecek? Bu soruların cevabı yok. Esnafa soru sormayın, resmini çekip koysanız o bile yeter, görüntüsü her şeyi anlatıyor zaten” diye konuştu. Destek kredilerin­in esnafa destek olmadığını belirten Kasap Hamdi, “Destek dediğin kredi vermek değildir, destek Avrupa’daki gibi esnafa vatandaşa hibe vermiş olsalardı o zaman destek derdik. Bize ‘git bankadan kredi al’ dediler aldık, kiralar işledi borçlar birikti, yine yasaklar geldi, şimdi ödeyebiliy­orsan öde bunları. Devlet sürekli esnafı borçlandır­ıyor, devlete borçlan, bankaya borçlan, mal sahibine borçlan, esnaf batar tabi. Biz dünkü borçları ödeyemiyor­uz. Zaten esnaf kaç ay çalıştı ki, toplasan 3 ay ya var ya yok” sözlerini kullandı.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye