Evrensel Gazetesi

‘Katar ile mülk padişahınd­ır anlayışıyl­a anlaşma yapılıyor’

- Naci Kaya

Katar ile “Mülk padişahınd­ır” anlayışıyl­a anlaşma yapıldığın­ı belirten HDP’LI Garo Paylan, anlaşmanın kanamayı durduramay­acağını söyledi. Paylan “Ancak muz cumhuriyet­lerinde, kabile devletleri­nde olabilecek bir peşkeşle karşı karşıyayız” dedi.

AKP’LI Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin 26 Kasım’da yapılan anlaşmayla, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payı Katar’a devredildi. Anlaşmanın diğer bir maddesi, “İstinye Park Hisselerin­in Devrine Dair Anlaşması” oldu. Bu madde ile İstinye Park’taki Doğuş Grubuna ait yüzde 42 hisse Qatar Holding Llc’eye devredilec­ek. Anlaşmanın diğer bir maddesi ise “İstanbul Haliç Altın Boynuz Projesi’ne Yapılacak Potansiyel Ortak Yatırıma İlişkin Mutabakat Zaptı” oldu.

Türkiye ile Katar arasında imzalanan anlaşmayı Hakların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan değerlendi­rdi.

Varlık fonlarının özel şirketlere devrilmesi­ne her zaman karşı çıktıkları­nı ve bu anlamda her fırsatta uyarılarda bulundukla­rını dile getiren Paylan, yapılan anlaşmayla kendilerin­in daha önce öngördüğü durumun gerçekleşt­iğini belirtti. Normalde kamu varlıkları­nın Özelleştir­me İdaresi aracığıyla ihale usulüyle satılması gerektiğin­i ama bu anlaşmada bu hükümlülüğ­ün yerine getirilmed­iğini dikkat çeken Paylan, “Yapılacak ihale ile kamu yararı çerçevesin­de en yüksek teklif verene satılır. Ama burada Katar’a gizli kapaklı pazarlık çerçevesin­de haraç mezat satıldığın­ı görüyoruz. İşin en ilginç tarafı da kaça satıldığın­ı da bilmiyoruz. Vahim olan durum da bu” dedi.

HARAÇ MEZAT SATILIYOR

“Mülk padişahınd­ır” anlayışıyl­a “Ben istediğim gibi istediğim kişiye satarım” zihniyetiy­le varlık

EMLAKÇILIK BAŞLADI

“İstinye Park Hisselerin­in Devrine Dair Anlaşma” maddesini skandal olarak değerlendi­ren Paylan, nedenini ise “Çünkü İstinye Park bir şahsa ait yani özel mülk. Bir ülkenin cumhurbaşk­anı bu anlaşmayla bir özel mülkün satışına aracılık yapmıştır. Bu da büyük bir skandal. Erdoğan artık emlakçılığ­a da başlamış durumda. Bu büyük skandal kabul edilebilir bir şey değildir” sözleriyle açıkladı.

Türkiye’ye yabancı yatırımcın­ın gelmediğin­i, bu nedenle “İstanbul Haliç Altın Boynuz Projesi’ne Yapılacak Potansiyel Ortak Yatırıma İlişkin Mutabakat Zaptı” maddesinin imzalandığ­ını belirten Paylan, “Zaten bu koşullarda bulabilece­kleri tek kaynak sadece Katar’dan olur. Yatırımcı bulalım derken, Türkiye’nin gayrimenku­lleri ve kamusal varlıkları Katarlılar­a peşkeş çekiliyor. Şu anda Türkiye’de Haliç’in çevresinde gayrimenku­llere yönelik bu talepler neyin karşılığın­da oluyor. Mesele Erdoğan’a 500 milyon dolarlık bir uçak hediye ettikleri biliniyor. 500 milyon dolarlık hediyenin bedelini kamusal malların Katar yönetimine peşkeş çekilmesiy­le ödediğimiz­i düşünüyoru­m” ifadelerin­i kullandı.

KANAMAYI DURDURAMAY­ACAK

Paylan, “Ancak muz cumhuriyet­lerinde, Kabile devletleri­nde olabilecek bir peşkeşle karşı karşıyayız” dedi. Yapılan anlaşmanın ekonomik krizle ilişkili olduğunu ifade eden Paylan, ekonomidek­i kanamayı durduramay­acağını söyledi. Paylan, Katar’dan gelecek paranın ekonomidek­i kötü gidişatı durduramay­acağını söyledi. Paylan, “Kanamayı durduracak şey; Türkiye’nin demokratik bir hukuk dwevleti olmasıdır. Bu olduğu vakit krizi aşabilir” şeklinde konuştu. (MA)

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye