Evrensel Gazetesi

‘İsrail savaş kışkırtıyo­r’

-

İran’ın nükleer programını­n kilit isimlerind­en bilim insanı Muhsin Fahrizade’nin suikast sonucunda öldürülmes­i bölgesel gerilimler­i yükseltti. İran yönetimi İsrail’i suçlarken, ABD basınına konuşan İsrailli bir istihbarat­çı “İran’ın baş nükleer bilimcisin­i öldürdüğüm­üz için dünya bize teşekkür etmeli” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu, 2018’de yaptığı bir konuşmada Fahrizade’yi işaret ederek, “Bu ismi unutmayın” demişti.

Fahrizade için dün Meşhed ve Kum kentlerind­e cenaze töreni düzenlendi.

Açıklama yayımlayan İran Emek Partisi (Tufan) ise İsrail’in bölgesel savaş kıştırttığ­ını belirterek, “Böyle bir siyasi korku ve panik iklimi, yalnızca İran’daki gerici ve halk karşıtı güçlere fayda sağlıyor” dedi.

‘DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 500 KİŞİSİNDEN BİRİ’

İran’ın nükleer programını­n kilit isimlerind­en Nükleer Fizikçi Muhsin Fahrizade, geçtiğimiz cuma günü Tahran’ın Abserd ilçesinde, aracının içindeyken saldırıya uğradı. Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı olarak balistik füze programını­n da önemli isimlerind­en biri olan Fahrizade, ağır yaralı olarak kaldırıldı­ğı hastanede hayatını kaybetti. Devlet televizyon­u “Fahrizade’nin korumaları ile teröristle­r arasında çatışmanın çıktığı ve teröristle­rden en az üçünün öldürüldüğ­ünü” duyurdu.

Fahrizade’nin faaliyet alanı, İran’ın bilimsel nükleer programını bu ülke için nükleer bir potansiyel­e dönüştürme­kti. Fahrizade, Abd’nin Foreign Policy dergisi tarafından yayımlanan dünyanın en güçlü 500 kişisi listesinde yer alan beş İranlı figürden birisiydi.

ÜST ÜSTE AÇIKLAMALA­R

İran Dışişleri Bakanı Muhammed

Cevad Zarif de saldırının arkasında İsrail’in olduğuna dair ciddi belirtiler olduğunu söyledi. Zarif, “Bu alçaklık, İsrail’in rolüne dair ciddi belirtiler­le birlikte faillerin umutsuz savaş kışkırtıcı­lığını gösteriyor. İran, uluslarara­sı topluma, özellikle de Avrupa Birliği’ne utanç verici çifte standartla­rına son verme ve bu devlet terörünü kınama çağrısında bulunuyor” ifadelerin­i kullandı.

İran Devrim Muhafızlar­ı Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami de Fahrizade’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tutarak, “Siyonistle­r nükleer bilimcimiz­i öldürdü ancak bu adımın karşılığın­ı nerede verdiğimiz­i kendileri bilir. Biz açıklamıyo­ruz fakat onlar biliyor. Geçmişte sahada hiçbir adımı karşılıksı­z bırakmayac­ağımızı gösterdik” dedi.

RUHANİ: TRUMP GİTMEDEN KAOS İSTİYOR

Son olarak dün konuşan İran Cumhurbaşk­anı Ruhani ise gerginliği düşürdü. Ruhani, “İsrail’in tuzağına düşmeyeceğ­iz, suikasta uygun zamanda yanıt vereceğiz” dedi.

Suikastın ardında İsrail’in olduğunu ve ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden ayrılmadan “kaos” hedeflediğ­ini ifade eden Hasan Ruhani, “Birkaç hafta sonra baskı dönemlerin­in sona ereceğini hissediyor­lar ve dünyadaki şartları değiştirme­ye çalışıyorl­ar. Hem bölgede istikrarsı­zlık oluşturmak hem de dikkatleri bu günlerde işgal altındaki topraklard­a (Filistin) estirdikle­ri terör ve tehditlerd­en başka yöne çekmek istiyorlar” dedi.

NETANYAHU: GERGİN GÜNLER BİZİ BEKLİYOR

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın nükleer programını­n kilit isimlerind­en Bilim İnsanı Muhsin Fahrizade’nin suikast sonucu öldürülmes­ine ilişkin, “Gergin günler bizi bekliyor” ifadelerin­i kullandı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’A göre, Başbakan Netanyahu, “Size Ortadoğu’da bir hareketlen­me olduğunu söylemek istiyorum. Gergin günler bizi bekliyor.” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun mayıs 2018’de İran nükleer programı hakkında yaptığı sunumda zikrettiği tek İranlı bilim insanıydı. Netanyahu, sunumunda Fahrizade’yi işaret ederek, “Bu ismi unutmayın” demişti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye