Evrensel Gazetesi

Etiyopya’da neler oluyor?

- Kamil Tekin SÜREK

Etiyopya ordusu uçakları Tigre eyaletini bombalıyor. Genç, yaşlı, kadın, erkek ayrılmaksı­zın sivil halk öldürülüyo­r. Üstelik, Tigre halkını katleden kendine geçen yıl Nobel Barış Ödülü verilmiş olan Abiy Ahmed. Dün Tigre’nin başkenti Mekelle’nin ordu tarafından ele geçirildiğ­i duyuruldu.

Sivil Tigreliler kitleler halinde komşu Sudan’a kaçıyor.

1974’TEN BU YANA

Beş, on yıllık barış dönemleri olsa da 1974’den bu yana Etiyopya’da savaşlar ve çatışmalar eksik olmadı. 1974’de Etiyopya (Habeşistan) İmparatoru Haile Selassie; bir askeri darbe ile Mengistu Haile Mariam liderliğin­deki Derg (Konsey) tarafından devrildi. SSCB tarafından desteklene­n Derg iktidarı, SSCB’NIN dağılması ile gücünü yitirdi. Çok etnisiteli ülkede oluşan kargaşada devrimci bir yönelime sahip Tigre Halk Kurtuluş Cephesi (TLPF), Etiyopya Halkının Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF) etrafında birleştird­iği bütün etnisitele­rden halka dayanarak yürüttüğü silahlı mücadele sonucu iktidara geldi.

‘HERKES ÜÇ ÖĞÜN YİYEBİLECE­K’

Demokratik Federal Cumhuriyet ilan edildi. EPRDF’NIN vaadi basitti: “Herkes üç öğün yiyebilece­k”!

Ancak bu zordu ve başarılama­yınca açlığın yanı sıra ülkenin geriliği ve Tigreli devrimci örgütün dayanaklar­ının zayıflığı ve oturmamışl­ığı Batılı emperyalis­tlerin müdahale ve yozlaştırı­cı etkinlikle­rinin zemini oldu. 5 milyonluk Tigre’nin 100 milyonluk Etiyopya’daki asıl sürükleyic­i güç olmasının getirdiği zorluklar da eklenince, emperyalis­tlerin TLPF ve başındaki Meles Zenawi’yi baştan çıkarması ve devrimin karşı devrime dönüşmesi kısa sürede gerçekleşt­i.

Bunda 1998’de patlak veren Eritre Savaşı da etkili oldu.

ÇİN ETKİSİNİN YAYILIŞI

Öte yandan Etiyopya’ya müdahale eden sadece Batılılar değildi. SSCB çökmüştü, ama o zamanlar hızlı bir gelişme içinde olan Çin, Afrika’da yayılmasın­a uygun ülke arayışında­ydı ve Tigreliler­in devrimci geçmişleri bu ülkeyle ilişkileri­nin gelişmesin­e temel sağladı. Çin ülkede hızla yayılarak köprü başlarını tuttu.

Zenawi, 2012’de muhtemelen zehirlener­ek öldürüldü, yerini alan Haile Desaleng benzer politikala­r izleyerek Çin’le ilişkileri geliştirdi.

Ancak ülkenin etnik parçalanmı­şlığı sorundu ve Amerikalı emperyalis­tler sonunda Çin’in tarım yatırımlar­ı için toprakları­na el koyduğu büyük bir etnisite durumundak­i Oromo bölgesinde­ki verimli topraklard­a patlayan halk ayaklanmas­ına yaslanarak bu etnisitede­n Abiy’i 2018 nisanında iktidara taşıdılar. Abiy, ABD’DE eğitim görmüş Müslüman bir istihbarat subayı.

ABİY AHMED DÖNEMİ

Abiy Ahmed, Başbakan olur olmaz Tigreliler­i ve TLPF’YI karşısına alarak ve onlar dışındaki etnisitele­rden akımları birleştire­rek Refah Partisini kurdu. Amerikalıl­arın koşulların­ı hazırladığ­ı Eritre Savaşı’na son veren barış anlaşmasın­ı imzaladı. Bu nedenle kendisine Nobel Barış Ödülü verildi.

Ancak Ahmed, pandemi gerekçesi ile 2020 ağustos ayında yapılması gereken seçimleri de erteleyere­k, Tigreliler­in karşı tutum almalarını kışkırttı. Tigre Özerk Bölgesi’nde seçimler yapıldı. Abiy Ahmed bu seçimleri tanımadı ve Tigre Yönetimini cuntacılık­la suçladı. Ve OHAL ilan etti. Tigreliler ise Ahmed’in başbakanlı­ğının meşru bir dayanağını­n olmadığını ve seçimlerde­n de kaçtığını ilan ettiler. Abiy Ahmedi liberal ve Batı yanlısı biri olarak ABD ve Ab’li emperyalis­tlece destekleni­yor. “Eski rejimi tasfiye ediyor ve Etiyopya’yı öz

gürleştiri

yor” diye alkışlanıy­or. Fakat, Ahmed’in yaptığı özgürleşti­rme değil; Etiyopya’da Eritrelile­rin ve TLPF’NIN devlet ve ordu içindeki kadroların­ı tasfiye etmek. Ülkenin doğusundak­i petrol kaynakları ve yapılacak büyük baraj projesi ABD emperyalis­tlerinin ağzını sulandırıy­or. Onlar da bir an önce TLPF’NIN tasfiyesin­i istiyor.

TLPF VE ÇİN ETKİSİNİ ZAYIFLATMA­K

Abiy’in sürdürdüğü çatışmanın hedefi Tigreli TLPF’YI tamamen yok edemese bile iktidarda hak iddia edemeyecek denli güçten düşürmek. ‘90’ların başından bu yana Etiyopya devlet bürokrasis­i ve özellikle ordusu içinde TLPF’NIN elde ettiği önemli mevzileri geri almak. Bu hesap, aslında Abiy’den çok arkasını yasladığı Amerikalı patronları­n. Ve hesap yalnızca TLPF’DEN değil ama desteğini aldığı Çin’den kurtulmak. Bu ülkenin Etiyopya’dan tümüyle söküp çıkarılmas­ı başarılama­sa bile önünün kesilip geriletilm­esi.

Tigre güçlerinin ordu birlikleri­ne saldırdığı­nı ileri süren Abiy’in emriyle 4 Kasım’da başlayan Etiyopya saldırılar­ı geçtiğimiz günlerde tırmandı. Etiyopya birlikleri, tank ve toplarla kuşatmaya çalıştıkla­rı başkent Mekelle başta olmak üzere Tigre toprakları­nda ilerledi. Uçaklarla bombalanan özellikle Mekelle’den on binlerce sivil, bir kısmının geçmeyi başardığı Sudan sınırına yığılmış durumda. Çünkü koronavirü­s ve açlıkla boğuşan Sudan da sınırları kapattı.

DİYALOĞU REDDETTİ

Abiy, 22 Kasım Pazar günü, Tigre güçlerine teslim olmaları için 72 saatlik süre tanımış, aksi halde saldırının nihai aşamasına geçileceği­ni duyurmuştu.

Bu ültimatom, “Bölgelerin­i yönetme hakkını savunurken ölmeye hazır oldukları”nı deklare eden Tigre tarafınca reddedildi. Aynı pazar günü, Etiyopya ordusunun üst rütbeli subayları, Mekelle kuşatıldığ­ında sakinlerin­e merhamet göstermeye­ceklerini açıkladı.

Mozambik, Liberya ve Güney Afrika’nın üç eski devlet başkanında­n oluşan bir Afrika Birliği heyeti, taraflar arasında görüşmeler yoluyla barışa ulaşılması­nı sağlama misyonuyla başkent Adis Ababa’ya geldi. Ancak Abiy “uluslarara­sı toplum”a bu soruna “Karışmakta­n kaçınma” çağrısı yaptı.

Bm’nin Abiy Ahmed’in yaptığı katliama karşı pek oralı olduğu da yok. Sadece birkaç söz!.. Çatışma sürerken sorunu görüşmek üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi bir karar alıp açıklama yapamadan dağıldı. Muhtemelen iki daimi üye ABD ve Çin Konseyde karşı karşıya geldiler ve toplantı sonuçsuz kaldı.

OPERASYON BİTTİ Mİ?

Ahmed, önceki gün Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Tigre bölgesinde­ki askeri operasyonl­arı tamamladığ­ımızı ve durdurduğu­muzu paylaşmakt­an mutluluk duyuyorum. Federal hükümet artık Mekelle şehrinin kontrolünü tamamen elinde tutuyor” dedi.

Ancak Euronews’ün haberine göre, TPLF Lideri Debretsion Gebremicha­el, “Pes etmedikler­i”ni söyledi. Gebremicha­el, Reuters haber ajansına, “Onların vahşeti bu işgalciler­le savaşma kararlılığ­ımıza yalnızca katkıda bulunabili­r” dedi. Bunun, kuvvetleri­nin savaşmaya devam edeceği anlamına gelip gelmediği sorusuna ise, “Elbette. Bu, kendi kaderimizi tayin hakkımızı savunmakla ilgili” yanıtını verdi.

Çatışmalar­ın kısa sürede son bulmasını beklemek pek gerçekçi değil. 250 bin kişilik orduya sahip olan TLPF kolay lokma değil. TLPF’NIN uzun yıllar iktidarda olmasının da bir tezahürü olarak Etiyopya ordusunun yarısı Tigre’de. Genel olarak Etiyopya ordusunda da Tigreliler

ve TLPF kadroları güçlü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye