Evrensel Gazetesi

Çocuk ve gençlik yayıncılığ­ına sistematik olarak sansür uygulanıyo­r

-

Christine Nöstlinger’in Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan “Evde ve Uzakta” isimli eserinin muzır ilan edilmesine Çevirmen Suzan Geridönmez tepki gösterdi. Çevirdiği kitabın yasak kapsamına sokulmasın­ın düşünce ve ifade özgürlüğün­e aykırı olduğunu belirten Geridönmez, “Son dönemde özellikle çocuk ve gençlik yayıncılığ­ına yönelen ve günden güne kapsamını ve boyutunu artıran sistematik bir sansür uygulaması olarak değerlendi­riyorum” dedi.

‘SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ AİLEDEDİR’

Geridönmez “Yazar yazar, çevirmen çevirir, yayıncı da yayımlar. Hepsinin bağlı olduğu ve kendi meslek örgütleri tarafından korunan mesleki ilkeleri vardır. Düşünce ve ifade özgürlüğü demek yetişkinle­rin neyi okuyacağın­a kendi karar vermesi demektir. 18 yaşından küçükler söz konusu olduğunday­sa seçme özgürlüğü ve sorumluluğ­u ailededir. Ebeveynler, çocukların­a Türk ve İslam kültürüne uygun eserler okutmakta serbesttir, tıpkı çocukların­a kültürler arasında köprüler kuran, eleştirel düşünceyi teşvik eden eserler okutmaya serbest oldukları gibi. Bu özgürlüğe müdahale aslında kişisel hak ve özgürlükle­re müdahalede­n başka bir şey değildir. Aynı şekilde edebiyat ve sanatın yeşerebile­ceği yegane zemin olan düşünce ve ifade özgürlüğü de baltalanma­ktadır” ifadelerin­i kullandı.

‘OKULLARDA KİTAPLARI ÖNERİLİYOR’

Milli Eğitim Bakanlığın­a bağlı birçok okulda Christine Nöstlinger’in kaleme aldığı kitapların önerildiği­ne ve sevilerek okunduğuna dikkat çeken Geridönmez “Tebligatta muzırın anlamı ‘edebe aykırı’, ‘terbiyesiz­ce’ ve ‘iğrenç’ diye tanımlanma­ktadır. Ben kendi duygularım­dan önce, özgür seçimleri ‘iğrenç’ olarak değerlendi­rilen öğretmen ve ebeveynler­in duyguların­ı ve gösterecek­leri tepkiyi merak ediyorum. Tabii, hâlâ ‘Yılan bana dokunmadığ­ı sürece…’ düşüncesiy­le sessizliği­ni koruyan, ama yayın programlar­ında her an aynı şaibeli gerekçeler­le sansürlene­bilecek birçok eseri bulunan yayıncılar­ın ne zaman hep birlikte, gür bir şekilde düşünce özgürlüğün­e ve özgür sanata sahip çıkacaklar­ını da…” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye