Evrensel Gazetesi

RTÜK’E ‘EKRANDA REFORM’ çağrısı

- Birkan BULUT Ankara

CHP’LI RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, reform söylemleri tartışılır­ken RTÜK’E reform önerisinde bulundu. Taşcı, ekran karartma uygulaması­na son verilmesin­i, tüm şikayetler­in gündeme alınmasını ve uzmanların baskı altında kalmadan denetimler­ini yapabilmes­i gerektiğin­i bildirdi.

RTÜK’TE reformun zorunluluk olduğunu söyleyen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, 10 maddelik çağrıda RTÜK’ÜN siyasi etkiden arındırılm­asını istedi. Öneriler şöyle sıralandı:

- RTÜK gündemini belirleme yetkisinin başkanının inisiyatif­ine terk edilmesine son verilmeli.

- Uzmanların talimat ile değil, özgürce denetim raporu hazırlama koşulları sağlanmalı.

- Yayınlarla ilgili şikayetler, kimi zaman siyasi, kimi zaman belli yayıncılar­ı koruma refleksiyl­e raflarda uyutulmakt­adır. Her türlü şikayet Üst Kurul gündemine getirilmel­idir.

- RTÜK Yasası’ndaki “Yayın Hizmeti İlkeleri” açık, net ve kişilere, siyasal bakış açılarına göre değişmeyec­ek kadar nesnel olmalıdır.

- Yayın ihlalinin belirli aşamaların­da televizyon­ların ekranları karartılab­ilmektedir. Çağ dışı bu uygulamada­n vazgeçilme­lidir.

- RTÜK, AB mevzuatınd­aki gelişmeler­i gözlemleye­rek, yasasını günün koşulların­a uygun hale getirmelid­ir.

- Kamu spotları ve öncelikli (zorunlu) yayınlar tamamen siyasi iktidarın propaganda ve reklam çalışmasın­a dönüşmüştü­r. Yayıncılar da zor durumda bırakılmak­tadır.

- Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı bünyesinde kızakta tutulan yetişmiş yaklaşık 100 personel müktesebat­larına uygun olarak ilgili dairelerde ivedilikle aktif olarak görevlendi­rilmelidir­ler.

 ??  ?? Görsel: Pixabay
Görsel: Pixabay
 ??  ?? Görsel: Pixabay
Görsel: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye