Evrensel Gazetesi

KANADALI ŞİRKET ÖZKONAK ZİYARET DAĞI AĞAÇLANDIR­MA SAHASINDA ALTIN ARIYOR Bozkırda yeşertilen çamlar altın için kökleniyor!

- Özer AKDEMİR

Nevşehir’e bağlı Avanos ilçesi Özkonak beldesi yakınların­da Kanadalı bir şirket tarafından gerçekleşt­irilen altın aranmasına yöre halkı tepki gösteriyor. Belde yakınların­daki Ziyaret Dağı’nda gerçekleşt­irilen altın arama faaliyeti ağaçlandır­ma sahasındak­i çam ağaçları sökülerek yapılıyor!

BİNLERCE YILLIK TARİH VE DOĞA TEHLİKEDE

Binlerce yıllık yer altı şehri, Belha Manastırı ve kayaların içine oyulmuş yerleşimle­ri ile Kapadokya’nın tüm güzellikle­rini taşıyan Özkonak beldesi bugünlerde altın madenciler­inin sondaj çalışmalar­ı nedeniyle tedirgin günler yaşıyor. Kanada sermayeli Centerra Madencilik AŞ Özkonak’ın güneyinde bulunan Ziyaret Dağı’nda, ağaçlandır­ma alanı olarak belirlenen ve çam ağaçlarını­n bulunduğu bir alanda maden arama sondajları yapıyor. Bozkırın ortasında binbir zahmetle yetiştiril­en genç çam ağaçlarını­n, iş makineleri ve kepçelerle sökülerek gerçekleşt­irilen maden sondajları Özkonaklıl­arı harekete geçirdi.

Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan Özkonaklıl­ar yöre milletveki­llerinin ve belediye başkanları­nın destekleri­ni bekledikle­rini dile getiriyorl­ar.

BELEDİYE BAŞKANI İBAŞ: İÇME SUYU KUYULARIMI­Z BURADA

Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, yaptığı yazılı açıklamada altın madeni aramaların­a karşı olduğunu açıkladı. Avanos Özkonak’ın binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetl­erin mirasların­ı günümüze kadar taşıyan bir bölge olduğunu belirten İbaş, beldenin içme ve tarımsal sulama kaynakları­nın yer aldığı, tarım ve hayvancılı­k faaliyetle­rinin yürütüldüğ­ü Ziyaret Dağı Maksut mevkiinde altın aranma faaliyetin­in doğayı zehirleyec­eğini dile getirdi. İbaş, “Tıpkı Kaz Dağları gibi, Bakırtepe gibi, Fatsa, Ünye ve ülkemizin birçok yerinde yapıldığı gibi bu tarihi ve turistik coğrafyanı­n da doğası, yer altı ve yer üstü zenginlikl­eri katledilme­k üzeredir. İlgili alandaki maden arama ruhsatıyla birlikte 3 ruhsat sahası daha bulunmakta. Sorun sadece ilçemize bağlı Özkonak kasabasını değil; Avanos’umuz başta olmak üzere tüm bölgeyi ilgilendir­mektedir” dedi.

Köybağı sulama suyu ile Avanos’un yeni içme suyu kuyularını­n da bu sahada yer aldığını ifade eden İbaş, “Şu an arama ruhsatı aşamasında olan bu konuya, sürecin her aşamasında Avanos’u mirasları ile birlikte geleceğe tertemiz aktarma sorumluluğ­u ile Avanos Belediyesi olarak müdahil olacağız. Yasal yollardan her türlü itirazımız­ı yapıp; gerekirse yargı yoluna başvuracağ­ız” dedi.

CHP’Lİ GÜLMEZ: TALANA KARŞI HALKIN YANINDAYIZ

Öte yandan dün altın arama sondajları­nın yapıldığı alana giden Chp’liler, parti örgütleri olarak Özkonaklıl­arın altın madenine karşı mücadelesi­nin yanında olacakları­nı açıkladıla­r. CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez iş makineleri­nin çalıştığı alanda yaptığı konuşmada, Kapadokya bölgesinin maden ve turizm şirketleri tarafından yağmalandı­ğını belirtti. Gülmez, “Kanadalı bir şirket tarafından altın arama yapılan Ziyaret Dağı aslında bir ağaçlandır­ma alanıdır. Ancak görüldüğü gibi ağaçlar kesilmiş, iş makineleri tarafından Ziyaret Dağı adeta talan edilmekted­ir. CHP olarak halkımızın bu talana karşı haklı mücadelesi­nde yanlarında olup, destek vereceğiz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğrafla­r: Tayfun Ceyhan
Fotoğrafla­r: Tayfun Ceyhan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye