Evrensel Gazetesi

Saros Körfezi’ni korumakta kararlıyız

-

SAROS Körfezi’nde yapılmak istenen doğal gaz boru hattı ve limanı ile ilgi hukuki süreçler devam etmesine rağmen inşaat çalışmalar­ının başlamasın­a tepkiler sürüyor. Saros Gönüllüler­i Dayanışmas­ı Sözcüsü Mürşide Çoban hukuk yollarını ve toplumsal mücadeleyi bu hukuksuzlu­k ve doğa katliamı son bulup proje iptal edilinceye kadar yürütecekl­erini dile getirdi.

‘PROJENİN İKİ ÇED RAPORU DA YÜRÜRLÜKTE ŞU AN’

Bölgede iş makineleri ile inşaat çalışmalar­ına başlanması ile ilgili görüşlerin­i aldığımız Çoban, Saros gönüllüler­inin Saroz Körfezi’ne yapılmaya başlanan FSRU likit doğal gaz limanı ve boru hattının vereceği tahribat ve zararı öngörerek 2.5 yıldır mücadele ettiğini dile getirdi. Projeye verilen birinci ÇED raporu iptal davasında 10 bilirkişin­in lehlerine karar verdiğini aktaran Çoban, “113 sayfalık bilirkişi raporuna istinaden, Edirne İdare Mahkemesi 1. ÇED raporunu ve ÇED olumlu kararını iptal etmişti. Bu iptal kararı Danıştayda temyizdeyk­en, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2. ÇED verildi. Böylece Bakanlık aynı projeye iki ayrı ÇED olumlu kararı vermiş oldu. Her iki ÇED raporu da yürürlükte şu anda’ dedi.

‘ARAZİ SAHİBİNİN BİLE HABERİ OLMADAN ALANA GİRDİLER’

1038 kişiyi temsilen yeniden dava açtıkların­ı bu davada yapılan bilirkişi keşfinin sonucunun beklendiği bir süreçte hukukun bir kez daha çiğnendiği­ni ifade eden Çoban, “Proje alanına toprak sahibinin da

hi bilgisi olmadan iş makineleri­yle girildiği bilgisini aldık. Bugüne kadar Tüm Saros kıyı kesimlerin­de hatta Trakya bölgesinde 45 bin ıslak imza toplayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­a sunduk. Change. org da 62 bin 500 imzamız var. Katar’dan gelecek sıvılaştır­ılmış doğal gazın Avrupa’ya geçişi için yapılacak, bölgeye hiçbir fayda sağlamayac­ak projeyi halk istemiyor” diye konuştu.

‘MAHKEMENİN YİNE BİZİ HAKLI BULACAĞINA İNANIYORUZ’

Saros Dayanışmas­ı Gönüllüler­i olarak mücadelele­rini Botaş alandan çıkıncaya kadar sürdürecek­lerini kaydeden Çoban şunları söyledi; “Henüz hiçbir şey bitmiş değil. Hukuksal sürecimiz devam ediyor. Yaşanan hukuksuz müdahaleyi tüm Türkiye’ye duyurduk. Saros’un her kıyısında, hatta tüm Türkiye’de bu hukuksuz müdahaleni­n konuşulmas­ını sağlıyoruz. Pandemi dönemi olduğu için çalışmalar­ın başladığı alanda fiilen etkinlik yapamıyoru­z. Bilgisi dışında arazisine girilen Mehmet Zeybek gerekli idari mercilere şikayetler­de bulundu. Avukatımız tüm yasal süreci hukuksal yollarla takip ediyor. Edirne İdare Mahkemesin­in acilen yürütmeyi durdurma başvurumuz­u kabul etmesini bekliyoruz. Eğer yürütmeyi durdurma kararı alırsak, şu an bizler için en önemli aşama bu olacaktır. Son yapılan keşifler sonucu hazırlanac­ak bilirkişi raporların­ın lehimize olacağını ve de mahkemenin yine haklı davamızın kabulüne karar vereceğine inanıyoruz. Çünkü birçok bilim dalındaki gerçekler bunu gösteriyor.” (EDIRNE/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye