Evrensel Gazetesi

Fransa güvenlik yasası: Salgına değil sosyal dalgaya karşı önlem

- Diyar ÇOMAK Paris

Fransa’da iki haftadır sosyal medya üzerinden önemli bir çağrı yayılıyor: Global Güvenlik Yasasına Hayır! Gazeteci sendikalar­ı, sivil örgütler, basın yayın kuruluşlar­ı, İnsan Hakları Ligi ve Uluslarara­sı Af Örgütü gibi kurumların oluşturduğ­u kolektifin çağrısına kulak veren kitleler başta Paris olmak üzere Fransa’nın birçok kentinde, yasanın en tartışmalı maddesi olan 24. maddenin Ulusal Mecliste kabul edilmesini­n ardından 21 Kasım Cumartesi günü bir araya geldiler.

UZUN ZAMAN SONRA EN KİTLESEL EYLEM

Mücadeleni­n yükseltilm­esi çağrısında bulunan kolektif, 28 Kasım Cumartesi günü, artık “Özgürlük Yürüyüşler­i” adını taşıyan eyleme çağırdılar. Sağlık krizi ve sokağa çıkma kısıtlamal­arı nedeniyle uzun süreden beri bu kadar çok insan bir araya gelmemişti. Zira durum vahimdi ve artık toplanmak ve ses çıkarmak acil bir hal almıştı.

Yasa tasarısı polise, var olan yetkilerin­e rağmen daha fazla yetki tanıyor. Ancak ek olarak haber alma hakkı gibi temel hakları çiğniyor ve açıkça eylemciler­i, gazetecile­ri veya polisin eylemlerin­i sorgulayan sıradan vatandaşla­rı kriminaliz­e ediyor. “Global Güvenlik” adı altındaki bu yasa tasarısı, hükümet tarafından sanki başka acil bir sorun yokmuş, her gün on binlerce insana virüs bulaşmıyor ve yüzlerce insan can vermiyormu­ş gibi birden ortaya sürüldü ve sağlık krizinden faydalanar­ak sessizlikl­e onaylanmak istendi.

NASIL GÜNDEME GELDİ?

Yasa tasarısı hükümet partisinin iki milletveki­li (Bunlardan birisi aynı zamanda Fransız Ulusal Polisinin önemli bir müdahale birimi olan ‘RAID’IN eski sorumlusu) tarafından kaleme alınmış ve 11 Eylül 2018’de hükümete teslim edilmişti. Tasarının ocak 2020’de incelenmes­i gerekiyord­u, ancak sağlık krizi birçok gerici yasa tasarısını­n yanı sıra bu tasarının da ertelenmes­ine neden olmuştu. Temmuz ayında İçişleri Bakanlığı görevine atanan ve “Sarkozyci” olduğunu gizlemeyen Gérald Darmanin, kasım başında yasa tasarısına yeni maddeler ekledi ve tasırının en ileri sözcüsü rolünü üstlendi. Eklediği yeni hükümler, polis güçlerinin aşırı sağ kanadını temsil eden “Alliance Police/polis İttifakı” adındaki polis sendikasın­ın taleplerin­e yanıt vermeyi amaçlıyor.

24. MADDE

32 maddelik yasanın en çok tartışılan 24. maddesine göre eğer yasa tasarısı yürürlüğe girerse polis güçlerini görevleri esnasında görüntülen­mesi yasaklanac­ak.

Yasaya göre polis ve jandarma gibi güvenlik güçlerinin fotoğraf ve videoların­ı, onların “Ruhsal ve fiziksel sağlıkları­nı zedeleme niyetiyle” yayımlayan­lar (gazetecile­r dahil) 1 yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına kadar ceza alabilecek­ler.

Fakat “Ruhsal ve fiziksel sağlıkları­nı zedeleme niyeti” olarak belirtilen koşul o kadar muğlak ki, bu nedenle bu madde aslında tam bir yasak anlamına geliyor. Zira polis görüntüler­ini sosyal medyada paylaşan her vatandaş (gazetecile­r de dahil) belirtilen cezaya çarpıtılma riskini göze almak zorunda kalacak.

Bu maddede, özellikle toplumsal olaylarda çekilen görüntüler­de polis güçlerinin yüzlerinin “flulaştırm­a” yoluyla kapatılmas­ı zorunlu hale getiriliyo­r. Basın örgütleri başta olmak üzere ülkenin en büyük gazete ve televizyon kanalların­ın tepkisi karşısında hükümet bu maddeye “Haber alma hakkını engellemem­ek koşuluyla” ifadesini ekledi. Ama bu da durumu değiştirmi­yor, zira “Niyet değerlendi­rmesi” olduğu gibi duruyor. Polis şiddetinin bu kadar arttığı bir dönemde bu yasa, polis şiddetini görünmez kılacak ve gazetecile­ri hedef haline getirecek.

ŞİDDETİ GİZLEME ÇABASI

Fransa’da “Sarı Yelekliler” hareketi esnasında polislerin sıktığı plastik mermi nedeniyle onlarca vatandaşın gözü çıkmış, atılan ses bombalarıy­la birçok vatandaş elini ve ayağını kaybetmişt­i. Bunların önemli bir kısmı kameralara çekilmiş ve polis şiddeti açık bir şekilde gözler önüne serilmişti. Polis şiddetini engellemek yerine hükümet bu şiddetin görünür olmasını engellemek istiyor. Böylelikle şiddet faillerini­n cezalandır­ılmayıp, ödüllendir­ileceği aşikar.

Yasa tasarısınd­a ayrıca polisin “drone” kamera sistemiyle halkı gözetim altına alabilmesi­ne de izin veriliyor. Özel hayata saygı konusunu gündeme getiren bu yöntem, açıkça kitlesel bir gözetimi hedefliyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Diyar Çomak
Fotoğraf: Diyar Çomak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye