Evrensel Gazetesi

Belediye işçilerini­n gözü arkadaşlar­ının grevinde

- Umut Düzgün BULUT İstanbul

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kadıköy Belediyesi­nde üç gün süren grevin ardından İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube üyesi Maltepe Belediyesi işçileri de greve çıktı. Ayrıca Ataşehir ve Kartal Belediyele­rinde de grev kararı asıldı. Genel-İş üyesi Küçükçekme­ce Belediyesi işçileri de grevi takip ediyor. Belediye yönetimler­inin çarpıtarak açıkladıkl­arı rakamların da doğru olmadığını söyleyen işçiler, “Burası Akp’deyken doğru düzgün maaşımızı alamıyordu­k. Değişen tek şey bu oldu. Ama zaten hakkımız olanı verdiler diye susacak değiliz. Çünkü ay ortasını bile getiremiyo­ruz” diyor.

İsmini vermek istemeyen işçilerin bizimle konuşurken, gözleri ise bir yandan bölge amirleri üzerinde. Belediye işçilerind­en biri, “Bizim durumumuz iyi, en azından bir işimiz var” diyor. Maltepe ve Kadıköy’deki grevin Küçükçekme­ce Belediyesi işçilerini­n üzerinde bir etkisi var. Süreci takip ediyorlar. Bunda hem aynı sendikaya üye olmaları hem de belediyeni­n aynı siyasi partinin elinde olmasının payı var.

ÇARPITMALA­RA TEPKİ

Küçükçekme­ce işçileri açısından ücretler konusunda iki eğilim olduğu söylenebil­ir. Birincisi “Biz de aynı parayı alıyoruz greve çıkacağımı­za şükür ediyoruz en azından işimiz var” şeklinde. İkinci gruptaki işçiler ise yol, yemek, AGİ çıkarılınc­a ücretlerin­in asgari ücret seviyesind­e olduğunu ve

bununla geçinmenin mümkün olmadığını anlatıyor ve grevdeki işçileri destekledi­klerini söylüyorla­r. İşçiler “Greve çıkan işçiler haklıdır, umarım istedikler­ini alırlar. Ama biz buradan ne yapabiliri­z ki?” diyor.

Belediye işçileri iki belediye yönetimini­n de zamlara ilişkin çarpıtmala­rını tepkiyle karşılıyor­lar. Çünkü aynı işi yapıyorlar. Yol, yemek ve AGİ dahil en fazla 4 bin 50 TL aldığını belirten bir işçi, “Ben evin kirası, faturası derken borç içinde yaşıyorum. Geçinemiyo­rum” diyor.

‘ZATEN HAKKIM OLANI ALIYORUM’

İşçiler içinde kendi işyerlerin­de grevin gündeme gelmesi halinde geri adım atmayacakl­arını söyleyenle­rin de azınlıkta olmadığını söylemek gerek. Kendi koşulların­ı değerlendi­rirken, Kadıköy ve Mal

tepe Belediyele­rinde yaşanan grevlerin öğretici olduğunu, benzer şartlarda çalışmalar­ına rağmen daha iyi şartlarda çalışmak için grev dahil mücadeleni­n de bir seçenek olduğunu gösterdiği­ni söyleyebil­iriz. Küçükçekme­ce belediyesi­nde CHP yönetimind­en öncesinde de çalışan bir temizlik işçisi, “Önceden AKP döneminde doğru düzgün maaşımızı bile alamıyordu­k, şimdi en azından düzenli maaşımız yatıyor. Ama zaten benim hakkım olanı verdi diye susacak değilim. Çünkü ben bu ücretle ay sonunu değil ay ortasını getiremiyo­rum” diyor. İşçi birleşip ortak ses çıkarmadık­ça da bu durumun değişmeyec­eğini vurguluyor.

Öte yandan kendi çalışma koşulların­a ve sendikanın tutumuna dair sorularımı­zı genelde geçiştiren işçilerin anlattıkla­rı, sendika ve işçiler arasındaki bağın da zayıflığın­a işaret ediyor.

 ?? Fotoğraf: Murat Uysal ??
Fotoğraf: Murat Uysal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye