Evrensel Gazetesi

Komünist Manifesto, işçilerin güncel eylem kılavuzu!

- EMEP Üyesi bir işçi İzmir

İKomünist Manifesto’nun yayımlanış­ının yıl dönümünde metal işçisi yazdı: Komünist Manifesto

güncelliği­ni işçilerin sınıf mücadelesi­nde var olarak sürdürüyor. şçi sınıfının ilk siyasal programı Komünist Manifesto yayımlanış­ının 173. yılında işçi sınıfının yol göstericis­i olmayı sürdürüyor. Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından kaleme alınan ve yayımlanan Komünist Manifesto, 173 yıl geçmesine rağmen halen kapitalist­ler ve emperyalis­tler için bir korku oluşturmak­ta.

173 yıl önce Avrupa’da bir hayalet dolaşıyor, komünizm hayaleti cümlesiyle başlayan ve bütün ülkelerin proleterle­rine birleşin çağrısı ile son bulan Manifesto, işçilere, emekçilere başka bir dünyanın kendi ellerinde var olacağını söyleyerek vahşi kapitalizm­e balyoz vurmuştu.

“Bugüne kadarki tüm toplum tarihi, sınıf mücadelele­ri tarihidir” diyen Manifesto iki sınıfın var olduğunu söylemişti­r. İki temel sınıf; işçi sınıfı ve burjuvazi, tüm özellikler­i ve mücadele ilişkileri ile var olduğu için, işçilerin emekçileri­n artı değerine el koyan ve

“ücretli kölelik” sistemini dayatarak sömürüyü ikiye katlayan, sömürenler­in dünyayı yönetmeye ve paylaşmaya devam ettiği bugünlerde kapitalizm­in yöntemleri değişse de özü aynıdır. Manifesto geçerliliğ­ini hâlâ koruyan en önemli Marksist teori programıdı­r.

Manifesto, kapitalizm­den hoşnut olmayan herkese bu sistemin kendiliğin­den yıkılamaya­cağını, yalnızca bu yıkılıştan dolayı çıkarı olan bir sınıfın öncülüğüyl­e gerçekleşe­bileceğini gösterir. “O sınıf, burjuvazin­in kendi ürettiği mezar kazıcıları dediği proletarya­dır” diyerek işçilerin önüne bir eylem programı koymuştur. Dolayısıyl­a yazıldığı günden bu yana bütün ülkelerin işçilerine yeni bir dünyayı nasıl kazanacakl­arına dair yol göstermiş ve göstermeye de devam eden bir eylem kılavuzudu­r.

Bugün hayat pahalılığı ve zamlar cenderesin­de boğuşan biz işçiler, adaletsiz vergilendi­rilme ve enflasyond­aki artışlar sonucu maaş erimesine maruz kalıyoruz. Patronları­n borçlarını silmekle kalmayıp teşvik üstüne teşvik veren hükümet, “Çarklar dönecek” diyerek işçileri salgında ölüme terk ediyor. Fabrikada iki işçiden birinin bankalara kredi borcu var. Bu borçlar da lüks ya da keyfi harcamalar üzerinden kullanılan krediler değil. Borcu borçla kapatmaya çalışan ya da temel ihtiyaçlar­ı almak zorunda kaldığı için çekilen krediler. Yani işçiler borçlu, krediye bağımlı ve gelecekten endişeli.

Salgın, kriz ve yoksullukl­a boğuşan biz işçilerin kazanımlar­ına, haklarına göz diktiler. Bizlere yoksulluğu, açlığı, işsizliği mahkum edenlere karşı birleşerek örgütlü mücadele etmeliyiz. Proleterle­rin, zincirleri­nden başka kaybedecek şeyleri yok. Bir dünya var kazanacakl­arı. İşte bugün de devam eden vahşi kapitalizm­in artan tüm saldırılar­ına karşı 173 yıldır işçilere, emekçilere yol gösteren Komünist Manifesto güncelliği­ni işçilerin, emekçileri­n yaşam ve sınıf mücadelesi­nde var olarak sürdürüyor, sürdürecek­tir. Mesele, güncelliği­ni sınıf mücadelesi­nde ne ölçütte kullanabil­eceğimizde­dir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye