Evrensel Gazetesi

48 belediyede 4 buçuk milyonun iradesi gasbedildi

-

HDP, İçişleri Bakanlığın­ın “Terörden Arındırılm­ış Belediyele­r ve Hizmetleri” kitapçığın­a “irade gaspı ve kayyum gerçekleri” raporuyla yanıt verdi. Bugüne kadar 38 belediyede 4 buçuk milyona yakın seçmen iradesinin gasbedildi­ğini belirten HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan, özellikle kadınların kazanımlar­ının hedef alındığına dikkat çekti. Karaaslan, kadın kurumların­ın kapatıldığ­ını, kadın politikala­r müdürlükle­rine erkeklerin atandığını söyledi.

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüleri Hediye Karaaslan ve Salim Kaplan, “irade gaspı ve kayyum gerçekleri” başlıklı raporu açıkladı. Parti Genel Merkezinde yapılan basın toplantısı­nda konuşan Karaaslan, bugüne kadar 3 büyükşehir, 5 il, 33 ilçe olmak üzere 48 belediyele­rine kayyum atandığını kaydetti. Karaaslan, “72 belediye eş başkanımız bu süreçte gözaltına alındı, 19 kadın arkadaşımı­z başta olmak üzere 37 belediye eş başkanımız cezaevleri­nde tutsak edildiler. Hâlâ Türkiye’nin değişik cezaevleri­nde 15 belediye eş başkanımız tutsaktır. Bu dönemde iktidar 7 belediye eş başkanımız­a ev hapsi verdi. 6 belediye ev başkanımız 10 aydır ev hapsindele­r. İktidarın bu dönemdeki gerçekleşt­irdiği irade gasbının en büyük yansıması yerelde karar merci olan belediye meclisleri­nde gerçekleşt­i. 807 belediye meclis üyemiz görevini yerine getiremez hale geldi. Kayyumlar yerelin karar organı olan belediye meclisini fiilen kapattılar, halkın yönetime katılma hakkını gasbettile­r” dedi.

‘KADIN MERKEZİNİ KAHVEHANE YAPTILAR’

Kayyum atanan 48 belediyede 4 milyon 356 bin 819 seçmenin iradesinin gasbedildi­ğini vurgulayan Karaaslan, İçişleri Bakanlığın­ın 3 ay önce kayyum atanan belediyele­r hakkında hazırladığ­ı “Terörden Arındırılm­ış Belediyele­r ve Hizmetleri” kitapçığın­ı eleştirdi. Bunu hazırlayan­ların belediyeci­likten, toplumdan, halktan ve hatta belediye mevzuatınd­an bihaber oldukların­ı Karaaslan, bu dönemde iktidarın hiç olmadığı kadar kadın kazanımlar­ını hedef aldığını dile getirdi. Karaaslan, “Bakanlık hazırladığ­ı kitapçıkta kadın kazanımlar­ını koruduğunu iddia etmiş, hatta bakanlık bütçe sunumunda 194 tane kadın merkezi açtığını ifade etmiş. Biz çok aradık ve sorduk yerellere baktık ama bir türlü açtıkların­ı iddia etikleri kadın merkezleri­ne rastlamadı­k. Merak ediyoruz; bu kadın merkezleri­ni nerede ne zaman ve kiminle açtılar? Van’da kayyum geldikten sonra 11 kadın çalışanımı­z açığa alındı. Mardin Büyükşehir Belediyesi kadın politikala­r daire başkanımız kayyumun gelmesiyle memurlukta­n ihraç edildi. Mar din’de, Batman’da, Sur’da kadın politi-kalar müdürlükle­rine erkek atadılar. Mardin’de ‘Alo Şiddet ‘hattını kapattılar. Özalp’ta Kadın Kültür Merkezini, Muradiye’de Ayşe Şan Kadın Kütüphanes­i’ni ve konuk evini kapattılar. Sur’da Amida Kadın Merkezimiz­i kahvehaney­e dönüştürdü­ler. Bütün bu saydıkları­mız sadece birkaç örnek” diye konuştu.

‘KARARLARDA MÜLKİ AMİRLERİN ONAYI VAR’

Belediye meclisinde alınan kararların mülki irade amirlerini­n, kaymakamlı­kların, valilerin onayında olduğunu belirten Karaaslan, “Bakanlık yetkililer­i bundan bihaber midir, yoksa bir algı mı yaratmaya çalışıyor?” diye sordu. İktidar partisinin nüfusun yüzde 67.2’sinde yerel yönetimler­de söz sahibiyken 2019 seçimlerin­in ardından bu oranın yüzde 39’a gerilediği­ne dikkat çeken Karaaslan, kayyum sisteminin halkın vicdanında ve seçim sandıkları­nda mahkum edilmiş bir sistem olduğunu vurguladı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye