Evrensel Gazetesi

Fahrettin Altun’un AA üzerindeki yetkisi iptal edildi

-

ANAYASA Mahkemesi, Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­nın Anadolu Ajansının “faaliyet” ve “örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi” üzerindeki denetim yetkisini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Anayasa’ya göre Anadolu Ajansının özerk ve yayınların­ın tarafsız olduğuna dikkat çekilen kararda, “Ajansın faaliyetle­rinin yürütmenin içinde yer alan ve Cumhurbaşk­anlığına bağlı olan başkanlıkç­a denetlenme­si, ajansın özerkliğiy­le bağdaşmadı­ğı gibi yayınların­ın tarafsızlı­ğını da etkileme ihtimalini barındırma­ktadır” denildi.

Ankaragaze­tecisi.com’dan Alican Uludağ’ın haberine göre; Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesin­in ardından Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan 14. No’lu Cumhurbaşk­anlığı kararnames­iyle İletişim Başkanlığı­nın yetkileri belirlendi. Kararnamen­in 14. maddesinde Anadolu Ajansı başlığı altında şu düzenleme getirildi: “Bakanlık her yıl kendi bütçesinin Anadolu Ajansı bölümündek­i ödeneği aşmamak üzere Anadolu Ajansı ile en çok 5 yıllık sözleşme yapmaya yetkili olup; Anadolu Ajansının faaliyet, bütçe, örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi üzerinde denetime de sahiptir. Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkç­a belirlenir. Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticile­rinin atanma yolları da belirlenir.”

CHP, bu düzenlemen­in anayasaya aykırı olduğu gerekçesiy­le iptali talebiyle AYM’YE başvurdu.

YETKİ ANAYASAYA AYKIRI

Yüksek Mahkeme, düzenlemed­eki İletişim Başkanlığı­nın Aa’nın “faaliyet” ve “Örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi” üzerinde “denetim” yapma yetkisini Anayasa’ya aykırı buldu. Mahkeme, “Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkç­a belirlenir” şeklindeki ikinci cümle ile “Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticile­rinin atanma yolları da belirlenir” ibareli üçüncü cümlenin de iptaline karar verdi. Kararın gerekçesin­de anayasanın 133. maddesinde devlet tarafından kamu tüzel kişiliği olarak kurulan haber ajansların­ın özerk ve yayınların­ın tarafsız olduğuna ilişkin düzenlemey­e işaret edildi. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye