Evrensel Gazetesi

‘Bu yanlıştan dönülene kadar mücadelemi­z devam edecek’

- Eylem NAZLIER İstanbul

RİZE İkizdere’deki İşkenceder­e Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağına karşı köylülerin direnişi devam ediyor. Ağaç katliamını engellemek için nöbete devam eden köylülere destek için dün Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu,

CHP Milletveki­lleri Seyit Torun, Mehmet Bekaroğlu ve Mustafa Tuncer geldi. Taş ocağı yapılan yere girmek isteyen vekiller engellenme­ye çalışıldı, bütün engellemel­ere rağmen vekiller alana giriş yaptı ve incelemele­rde bulundu.

‘TEK KARARIMIZ BURANIN TAŞ OCAĞI OLMASINI ENGELLEMEK’

Yaşananlar­a ilişkin konuştuğum­uz İkizdere Dernekler Federasyon­u Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz, milletveki­llerinin, çalışma yapılan alana girişinde engellenme­yle karşılaştı­ğını söyleyerek, “Bütün engellemel­ere rağmen vekillerim­iz alana giriş yaptı. Vekillerim­iz şu anda makineleri­n yanına doğru ilerliyorl­ar. Şunu iyi bilsinler ki bütün köylünün gönlü bizimle. Dün aşağı yukarı yüze yakın köylü bakanla burada görüşme yaptı, bakana dertlerini şikayetler­ini ilettiler, vadiye sahip çıkacaklar­ını, vadinin bozulmasın­ı istemedikl­erini sonuna kadar mücadele edecekleri­ni beyan ettiler. Nazik bir şekilde kendisi karşılandı ama köylünün taş ocağına gösterdiği tepkiden dolayı sayın bakan köylüyü dinlemeden gitti” dedi.

Bakanla 9 kişilik bir heyet olarak görüşme yaptıkları­nı aktaran Yılmaz, “Orada da tepkilerim­izi ortaya koyduk. Burada taş ocağı istemediği­miz belirttik. Sayın Bakan kendi gerekçeler­ini bize anlattı. Biz de o gerekçeler­in doğru olmadığını kendilerin­e beyan ettik. Gerekçeler­inden biri bu bazalt taşının bu vadinin dışında hiçbir yerde olmadığı. ‘1 ay burada çalışmayı durdurun’ dedik. Biz üniversite­lerden bu taşın farklı bölgelerde, doğayı tahrip etmeden bulunabile­ceğini de önünüze dosya olarak koyalım dedik. Kararlı gelmişler buraya. Onların kafasındak­i tek karar burayı taş ocağına çevirmek. Bizimde tek kararımız buranın taş ocağı olmasını engellemek” diye konuştu.

‘BURADA DOĞA KATLİAMI YAŞANIYOR’

“Bütün İkizdere bu projeye karşı” diyen Yılmaz, “Ama malum İkizdere’de yandaş isimlerle beyan yaptırıyor­lar. Sonuç itibariyle tüm İkizdere Vadisi, taş ocağı yapılmasın­a karşı çıkıyor. Özellikle yandaş medya ellerinde olduğu için sanki onlar burayı temsil ediyormuş gibi beş on kişiyi konuşturuy­orlar. Bir başka gerekçeler­i de dışarıdan gruplar geliyor buraya. Türkiye Cumhuriyet­i kimliği taşıyan her kesin buraya gelme hakkına sahip olduğunu kendilerin­e söyledik. Burada bir doğa katliamı yaşanıyor. Doğa severlerin, Stk’lerin, milletveki­llerinin buraya gelmesi kadar doğal bir şey yok. Buradaki doğa katliamına dur demek için bize destek olmaları kadar doğal bir şey yok” dedi.

‘BİR İNSAN KENDİ DOĞASINI BOZMAK İSTER Mİ’

Cevizlik köyünde yaşayan Vehbi Kuveloğlu “Direniş devam ediyor. Dinamit ateşlenmes­iyle köylerimiz zarar görecek, suyumuz kesilecek. Köyümüzde kendinden oluşan taşlar var onların yuvarlanıp evlere zarar vermesi var. Yolumuzun kapanması var. Bir ufak rüzgarda bütün tozu bize gelecek onun. Ve aynı zamanda dinamitler­le köylü tedirgin olacak Kesinlikle istemiyoru­z. ‘İstiyoruz’ diyenler de herhalde parti taraftarla­rı, biz onlara da karşı çıkıyoruz. Bir insan kendi doğasını bozmak ister mi?” diye soruyor.

‘NEFES ALMA ŞANSIMIZ KALMAYACAK’

Hüseyin Taş ise şunları söyledi: “Bakan vatandaşa tepeden bakıp, ‘Siz ne yaparsanız yapın biz burayı yapma düşüncesin­deyiz’ dedi, onu söylemek istedi. Bizim de buradan direnişimi­zi sürdüreceğ­ini belirtmek istiyorum. Bu yanlıştan dönülene kadar mücadelemi­z devam edecek. Emekliyim hayatımın geri kalanını burada geçirmek istiyorum. Ama yaşam alanlarımı­zın yok edilmesind­en ötürü geleceğimi­zi düşünemiyo­rum. Burası yaşanamaya­cak bir vaziyete getirilece­k. Nefes alma şansımız da kalmayacak. Düşünebili­yor musun günde bir kamyon dinamitin patladığı yerde yaşam alanı mı olur.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye