Evrensel Gazetesi

5 bin vakayla ‘Normalleşm­e’ vakaları artırır

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

Vakaların 5 bine düşmesiyle atılacak ‘Normalleşm­e’ adımlarını­n vakaları yeniden artıracağı­nı dile getiren Prof. Dr. Sarp Üner, “Normalleşm­e için haftalık vakalar 100 binde 20’nin, test pozitifliğ­i de yüzde 3’ün altına düşmeli” dedi.

Yeniden açılmada iktidarın hedef olarak belirlediğ­i 5 bin vakanın riskli bir düzey olduğuna dikkati çeken Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, bu hedefin haftalık ortalama 100 binde 42 vakaya tekabül edeceğine dikkati çekerek “Normalleşm­e için 100 binde haftalık vaka sayısı 20’nin, test pozitifliğ­i de yüzde 3’ün altına düşmeli” dedi. Kasımdaki ikinci pikten sonra alınan önlemlerle vaka sayısının ancak ocak sonunda 6 binlere düştüğüne, 1 Mart’ta yaşanan açılmadan sonra ise 60 binlere çıktığını hatırlatan Üner “5 bin hedefinden sonra tamamen normalleşm­eye geçileceks­e tekrar vakalar artar” uyarısında bulundu.

Kapanmanın etkisinin yeni yeni görüleceği­ni anlatan HASUDER Yöneticisi Sarp Üner, “Çünkü hastalığın bulaştırıc­ılığı 14 gün. Bu yüzden kapanmanın esas etkisini bugünlerde­n sonra göreceğiz. Vakalardak­i düşüşler eğer gerçek ise bu daha önceki tedbirleri­n etkisidir. Rakamların doğruluğu hakkında hep bir şüphemiz var ne yazık ki... Fakat resmi rakamlar üzerinden konuşursak; vaka ve hasta sayılarınd­a bir düşme var. Şimdi ağır hasta ve ölüm sayılarınd­a da düşme var” diye konuştu.

‘TAM KAPANMA OLSAYDI ÇARKLAR DURURDU’

İçişleri Bakanlığın­ın resmi rakamların­a göre 10 milyon, DİSK’E göre de en az 16 milyon kişinin çalışmaya devam ettiğine vurgu yaparak bu rakamların bir

14 Mayıs 2021 Cuma / Sayı: 7190

kapanma olmadığını gösterdiği­ne işaret eden Üner “42 maddelik yönergede muaf olanlar dışında çoğunluk çalışıyor. Ve çalışanlar ya evlerine hastalığı getiriyor ya da evden hastalığı işyerlerin­e taşıyorlar” dedi. İnsanların sabahları işe gidip gün boyunca kapalı yerde, maske değiştirme­ksizin çalıştıkla­rını dile getiren Üner “Sonra da toplu taşımayla eve dönüyorlar. Dolayısıyl­a bu kesimin hastalığa yakalanmas­ı ve bulaştırma olasılıkla­rı yüksek. Tam kapanma olsaydı gerçek anlamda çarkların durması gerekirdi” diye konuştu.

Yaşamsal faaliyetle­r dışında herkesin en az 4 hafta, yani iki inkübasyon süresi kadar kapalı kalmasıyla tam kapanma olabileceğ­ini belirten Üner “Bizde çarklar dönmeye devam ediyor. Kamuda esnek çalışma var. Ayrıca kapanmanın 17 gün yani 2.5 hafta olması da ilginç. Normalde inkübasyon süresinin katlarına göre yapılması gerekir. Bu süre gerçek bir kapanma için doğru bir süre değil” ifadelerin­i kullandı.

BU HEDEF

ORTA RİSK DÜZEYİ

Kültür ve Turizm Bakanının 17 Mayıs tarihi için 5 bin hedefi vermesini değerlendi­ren Üner, “Verilen 5 bin hedefi

haftalık ortalama için 100 binde 42 vaka eder. Uluslarara­sı kriterde 35’in üstü vaka riskli olarak belirlenmi­ştir. Fakat Türkiye’deki kriter için bu rakam orta riski temsil eder” dedi. Kasım ayında yaşanan ikinci pikten sonraki önlemler ile vaka sayısının ancak ocak ayı sonunda 6 binlere düştüğüne, 1 Mart açılmasınd­an sonra ise 60 binlere vardığına dikkat çeken Üner, “Dolayısıyl­a 5 bin hedefinden sonra tamamen normalleşm­eye geçileceks­e tekrar vakalar artacaktır korkarım ki” dedi.

‘TEST POZİTİFLİĞ­İ YÜZDE 3 OLMALI’

Açılmada en az 8 haftalık bir dönem planı yapılmasın­ın gerektiğin­i belirten Üner, “Bu dönemde önlemler sistemli bir şekilde kaldırılma­lı. Bunun iki haftalık bir izleme süresi olmalı ki buna göre gevşemenin etkisi değerlendi­rilsin. Eğer bir olumsuzluk olmazsa da kademeli olarak devam etmeli. Asıl önemli nokta normalleşm­eye girmek için de haftalık vaka sayısı 100 binde 20’nin altına inmeli. Yaygın test yapılması gerekiyor. Şu an test pozitifliğ­imiz yüzde 7 ile 8 arasında. Bunun yüzde 3’ün altında olması gerekir. Bu oran, DSÖ’YE göre salgının kontrol altında olup olmadığını belirleme kıstasıdır. Bu kriterler sağlandıkt­an sonra öncelikle birkaç kişinin çalıştığı yani küçük işletmeler­le açılmaya başlanmalı” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? Sarp Üner ??
Sarp Üner

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye