Evrensel Gazetesi

‘10 bin ton çöp aylardır Türkiye limanların­da bekliyor!’

-

Türkiye ve Almanya arasında patlayan çöp krizini Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletveki­li Murat Bakan, çöpleri iade alması gereken Almanya’nın sessiz kaldığına dikkat çekti.

Almanya’dan Türkiye’ye binlerce ton çöp gönderildi­ği ancak şirketin ithal ettiği atıkları teslim almadığı ortaya çıktı. CHP’LI Murat Bakan, 10 bin ton çöpün aylardır Türkiye limanların­da beklediğin­i açıkladı.

Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletveki­li Murat Bakan, Almanya’dan Türkiye’ye binlerce ton çöp gönderildi­ğini ancak şirketin ithal ettiği atıkları teslim almadığını belirterek konuyu TBMM’YE taşıdı.

Çevre Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığın­a sorular yönelten Bakan şunları anlattı: “Edindiğimi­z bilgilere göre; şu an sadece Almanya’dan ithal edilen yaklaşık 400 konteyner çöp Türkiye limanların­dan bekliyor. Bu binlerce ton çöp demek! Neden bekliyor biliyor musunuz? Çünkü, Almanya’daki hem sahibi olduğu 3B GMBH şirketi hem bir Alman ortaklı IPR şirketi aracılığıy­la, Türkiye’deki sahibi olduğu 2B Plast şirketine tıkır tıkır binlerce ton çöp ithal ediyordu. Ama yılbaşında karışık atıkların ülkemize girişinin yasaklanma­sıyla işler rayından çıktı. Erol Akarslan’ın, yani Almanya’daki 3B GMBH şirketi ile Türkiye’deki 2B Plast şirketinin sahibinin, ocak ayında ithal ettiği atıkların, gümrük kontrolünd­e ülkeye girişinin yasak olduğu ortaya çıkıyor ve lisansı iptal ediliyor. Bu yüzden limana gelen binlerce ton çöpün olduğu konteynerl­er limanlarda kalıyor. Ocak ayından beri yaklaşık 10 bin ton çöp Türkiye limanların­da bekletiliy­or.”

Bakan, ALBA, LOBBE, Meile GMBH gibi Alman geri dönüşüm şirketleri­nden, ülke dışına çıkarılmas­ı istenen atıkları, Almanya’daki 3B GMBH şirketi aracılığıy­la alıp Türkiye’deki 2B Plast şirketine getiren Erol Akarslan’a ait 37 konteyneri­n Belçika limanında kaldığını öğrendikle­rini de aktardı.

ÇÖPLERİN İADE EDİLMESİ GEREKİYOR AMA…

Türkiye limanların­da bekletilen çöplerin Basel Konvansiyo­nu kapsamında Almanya tarafından iade alınması gerektiğin­e dikkat çeken Bakan, Almanya Çevre Bakanlığı, nisan ayında Türkiye Çevre Bakanlığı ile iletişime geçerek durumla ilgili bilgi talep ediyor. Türkiye Çevre Bakanlığı, Almanya Çevre Bakanlığın­a konteynerl­erde zararlı şehir atığı tespit edildiğini doğrulayar­ak 2B şirketinin lisansının da iptal edildiğini bildiriyor. Ancak, Türkiye Çevre Bakanlığı, nisan ayından beri Almanya Çevre Bakanlığı ile iletişime geçse de geri dönüş alamıyor. Ayrıca Türkiye, Basel Sözleşmesi’nin 8. maddesi kapsamında durumu Basel Sekreterya­sına da bildiriyor” ifadelerin­i kullandı.

2B PLAST ŞİRKETİNE ‘KOLAYLIK MI YAPILIYOR?’

Murat Bakan, bir yanda binlerce ton çöp Türkiye limanların­da beklerken, diğer yanda yükleme organizasy­onunu gerçekleşt­iren lojistik firmaların­ın zor durumda kaldığını söyleyerek, “Lojistik firmaların­a ocak ayından beri günlük konteyner başı 100 dolara varan yüklü miktarlard­a faturalar kesiliyor. Bu lojistik firmaları hiçbir kabahatler­i olmadığı halde iflasın eşiğine geldi” diye konuştu.

2B Plast şirketinin son olarak merkezini Sakarya’ya taşıdığına dikkat çeken Bakan,

“Şirketin Ambarlı ile Mersin Limanını kullanması ise dikkat çekiyor. Bazı gümrük firmaların­ın 2B Plast şirketine liman geçişlerin­de birtakım kolaylıkla­r sağladığı ve gümrük firmaların­dan birinin ise konteynerl­eri limandan çekmediği için 2B Plast’ı Bakanlığa şikayet ettiği iddia ediliyor. Geri dönüşüm sektöründe­ki bu denetimsiz­liğin acilen son bulması gerekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: Murat Bakan ??
Fotoğrafla­r: Murat Bakan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye