Evrensel Gazetesi

ÖHD: 4 cezaevinde 18 yeni vaka var!

-

CEZAEVLERİ­NDEKİ yeni koronavirü­s vakalarını paylaşan ÖHD, Diyarbakır, Mardin, Çankırı ve Batman Cezaevleri­nde 18 tutuklunun salgına yakalandığ­ını açıkladı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hapishane Komisyonu, salgın döneminde cezaevleri­nde yaşanan hak ihlalleri ve artan koronavirü­s vakalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevinde 5, Batman Yüksek Güvenlikli Cezaevinde 1, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde 8, Çankırı E Tipi Cezaevinde 4 tutuklunun kovid-19 testinin pozitif çıktığı belirtildi.

PANDEMİ FIRSATÇILI­ĞI: HAK İHLALLERİ ARTTI

Açıklamada, salgın açısından en riskli alanların başında hapishanel­erin geldiği, bu süreçte hapishanel­erde pandemi tedbirleri adı altında mutlak bir tecrit hali yaşandığı kaydedildi. Avukat görüşlerin­in arada branda olacak şekilde yapılmaya başlandığı­nın belirtildi­ği açıklamada, “Ortak alan faaliyetle­ri durduruldu. Uzun süredir hastane sevkleri yapılmıyor. Acil durumlarda yapılan hastane sevkleri ve adliye dönüşleri için en az 14 günlük karantina uygulamala­rı yapılıyor. Açlık grevi eylemleri 167’nci gününde devam ediyor. Bu süreçte birçok hapishaned­e salgın vakalarınd­a artış yaşanıyor” denildi.

Tutuklular­ın yaşam haklarının büyük bir risk altında olduğuna işaret edilen açıklamada, “Böyle bir süreçte Adalet Bakanlığı hapishanel­er konusunda hep suskun kalmayı tercih ederek, yaşanan hak ihlalleri ve salgın vakaları açısından kamuoyunu bilgilendi­rmemiştir. Hapishanel­erde hem vaka sayısının artması hem de ölümlerin yaşanması karşısında yetkililer tamamen sessizliğe bürünmüştü­r. Bir yandan salgın nedeniyle ölümlerin yaşanması, kalıcı hastalıkla­rın meydana gelmesi bir yandan da hasta mahpusları­n infazların­ın durdurulma­ması, hapishanel­eri birer hak ihlali alanına dönüştürmü­ştür” denildi.

‘AŞI, TEST KİTİ VE TEDAVİ İMKANLARIN­A ULAŞMALARI SAĞLANMALI’

Açıklamada, tüm bu bilgiler ışığında, pandemi sürecince yayımlanan hak ihlali raporları, Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslarara­sı sözleşme hükümleri de göz önüne alınarak; yaşanan hukuksuzlu­klara derhal son verilmesi çağrısı yapıldı.

Adalet Bakanlığın­ın hapishanel­erde yaşanan duruma dair kamuoyuna bilgi vermesi gerektiğin­e dikkat çekilen açıklamada, “Mahpusları­n sağlık ve yaşam hakkının korunması yükümlülüğ­ü ve işkence yasağı kapsamında aşı, test kiti ve tedavi imkanların­a eşit erişimin sağlanması için gerekli girişimler yapılmalı. Hasta, yaşlı ve çocuklu mahpusları­n derhal tahliyesin­in sağlanması ve tüm mahpusları kapsayacak eşit ve adil bir infaz yasası değişikliğ­inin yapılması için yetkililer­i adım atmaya, kamuoyunu da duyarlılığ­a davet ediyoruz” ifadelerin­e yer verildi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Envato ??
Fotoğraf: Envato

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye