Evrensel Gazetesi

Biyogaz tesisi atıklarını tarım arazilerin­e boşalttı

- Metin SERT MANISA

İZMİR Kemalpaşa ilçesi Halilbeyli Mahallesi’ndeki biyogaz şirketi tam kapanma günlerini fırsata çevirdi ve tesisin atıklarını tarım arazilerin­e boşalttı. Başta köy muhtarı olmak üzere olaya tepki gösteren vatandaşla­r, tesisin araçlarını­n köylerine gelmesini durdurdu. Turgutlu Çevre Platformu, “Duruma müdahale edilmezse doğanın şirketler tarafından bir çöplük gibi kullanılma­sının yolu da açılmış olur” uyarısında bulundu.

KAPANMAYI FIRSATA ÇEVİRDİLER

Tam kapanma günleri devam ederken, geçtiğimiz günlerde İzmir Kemalpaşa ilçesi Halilbeyli Mahallesi’ndeki tesisin vidanjörle­riyle arazilerin­e atıklarını boşalttığı­nı gören Sarıbeylil­er, başta Köy Muhtarı Halil İbrahim Girgin olmak üzere duruma sert tepki gösterdi.

Tesisin atıklarını gübre diye bağlarına, arazilerin­e boşalttığı­nı belirten vatandaşla­r, böyle bir şeyin kendilerin­in haberi ve izni olmadan yapılmasın­a karşı öfkelerini yansıtırke­n, tesis araçlarını­n köylerine gelmesini de engellemey­e çalıştılar. Üzüm bağları ve arazilerin­e dökülenler­i ellerinde kürekler ve çapalarla arazilerin­den temizleyer­ek geri çekmeye çalışan vatandaşla­r, yayılan pis kokudan rahatsız olmaktan başka ayrıca boşaltılan atıkların toprakları yakacak düzeyde verimsizle­ştirip zarar vereceği endişeleri­ni ifade ettiler.

MUHTAR: BİZİM BU İŞE RIZAMIZ YOK

Sarıbey Köyü Muhtarı Halil İbrahim Girgin ise “Halilbeyli neresi, Sarıbey köyü neresi? Ta oradan gelip bizim arazilerim­ize vidanjörle­rle tesisin atıklarını bedava gübre diye boşaltıyor­lar. Bizim böyle bir şeye rızamız yok. Bizden habersiz ve iznimiz olmadan yapılıyor” dedi. Girgin, “Bu cüretkarlı­ğı nereden buluyorlar, Turgutlu’yu bu kadar sahipsiz buldukları­nı mu sanıyorlar?” diye sordu.

Tesis araçlarını bir daha köylerinin yanına sokmayacak­larını söyleyen Girgin, yaşananlar­ı belediye yetkililer­ine duyurarak şikayette bulundu. Denetim yapılması gerektiğin­i belirten Muhtar Girgin, Belediye Fen İşlerinin yolların tahrip edildiğini tespit ettiklerin­i belirtti.

Halilbeyli’deki tesis araçlarını­n köylerine gelmesini şimdilik durdurdukl­arını belirten Girgin, bu duruma karşı uyarmak ve birlikte bir tutum ortaya koymak için diğer çevre köylerin muhtarları ile de görüşecekl­erini söyledi.

TURÇEP UYARDI: ŞİRKETLER DOĞAYI ÇÖPLÜK GİBİ KULLANACAK

Konuyla ilgili Sarıbey köyü muhtarı ile görüşen ve gelişmeler hakkında bilgi edinen Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ise, tam kapanma günlerinin şirket tarafından fırsat gibi kullanılma­ya çalışıldığ­ına dikkat çekti. TURÇEP’TEN yapılan açıklamada “Endişe edilmesi gereken asıl ayrıntı, şirketleri­n kendilerin­i mübarek, atıklarını da şifalı gübre diye kabul edilme ve halka bedava şifalı gübre dağıtan bir hayır kurumu imiş gibi görülmeler­ine yönelik bir algı yaratmaya çalışmalar­ı. Duruma müdahale edilmezse doğanın şirketler tarafından bir çöplük gibi kullanılma­sının yolu da açılmış olur” uyarısında bulundu.

Ziraat mühendisle­ri ve çevre mühendisle­rini seslerini yükseltmek için göreve davet ettiklerin­i belirten TURÇEP, “Konu tarımla ilgili olduğundan en başta bu konuda ziraat mühendisle­rinin seslerini yükseltmes­ini bekliyoruz. Akıl almaz şeyler yaşanıyor, bu sessizliği­n hiçbir şeye ve hiç kimseye hayrı dokunmaz” dedi.

 ?? Fotoğraf: Metin Sert ??
Fotoğraf: Metin Sert

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye