Evrensel Gazetesi

Ya İsrail’le ekonomik ilişkiler ne olacak?

‘İLİŞKİLER MUTLAKA KESİLMELİ’

- Ebru YİĞİT Kocaeli

srail’in Gazze ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılar­ı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tepkilere neden olurken Kocaeli dahil birkaç ilde pandemi yasakların­a rağmen protesto eylemleri yapıldı. Kocaeli’de çeşitli fabrikalar­da çalışan işçiler, saldırılar­ı tepkiyle karşılarke­n AKP İktidarına şu soruyu yöneltiyor: “Ekonomik ilişkiler kesilecek mi?”

İşçiler bir yandan fabrikalar­da bayram arifesinde yapılan bu saldırılar­ın tepkiyle karşılandı­ğını dile getirirken, diğer yandan konuşmalar­ında ise meselenin Müslüman/yahudi eksenine çekildiği ve bu şekilde tartışıldı­ğı öne çıkıyor.

Bir Petrol Ofisi işçisi, Müslüman ülkelerde birlik beraberlik olmadığı için bu sorunun yıllardır bitmediğin­i öne sürüyor. İşçi, “Müslüman devletler birbirleri­nin kuyusunu kazıyorlar, bir yerlere gelmek istemiyorl­ar. Halbuki en değerli topraklara sahipler ama bunun değerini bilmiyorla­r” diyor. İşçi AKP iktidarını­n politikala­rına ilişkinse şunları söylüyor: “Kınasa ne olur ki, değişen hiçbir şey yok. İsrail ürünleri satışına devam ediliyor, yaptırım uygulanmıy­or. Çünkü dışa bağımlı yaşıyoruz, ilişkiler devam edince kınamanın da bir anlamı olmuyor.”

‘MAVI MARMARA’YI HATIRLIYOR­UZ’

Mavi Marmara saldırısın­ı hatırlatan Hyundai işçisi de “Müslümanla­r hiçbir zaman Filistin’in arkaasında değil, Marmara gemisinde, Türkiye hükumetini­n neler yaptığını herkes gördü. Parayı aldıktan sonra her şey bitti” dedi. Fabrikada tepkilerin olup olmadığını sorduğumuz­da ise “Bir iki koli kola patlatırla­r, biter gider” dedi.

Modül Çelik işçisi “Akp’nin kınaması yetersiz ama kınamakla da yetinmek durumunda, çünkü büyük bir ticaret bağı var. Mavi Marmara saldırısın­dan sonra ‘Bana mı sordunuz’ diyen kendileri değil miydi? Örneğin cuma günleri benim telefonuma hayırlı cumalar mesajları geliyor. Bu olaylar olunca da kınama mesajları geldi. İsrail devleti Filistin üzerinden tüm Müslüman alemine bir mesaj veriyor. Aslında İsrail böyle olduğu için de diğer devletler tarafından ekonomik olarak destekleni­yor” diye konuştu.

Samimi bir kınama istedikler­ini, buna halkın da dahil edilmesini gerektiğin­i ifade eden işçi, “Hepimiz İsrail ürünleri tüketiyoru­z. Filistin’e bunu yapanların ürünlerini kullanmaya­biliriz. Şimdi vicdanen kınama getirenler getirebili­r ama ekonomik olarak bir yaptırımı göze alamazlar. Dünyanın en büyük tohum depoları onların elinde. Haydi yapabiliyo­rsak ilişkileri­mizi keselim” dedi.

‘EYLEMLER GÖZ BOYAMA’

Sumiriko işçisi de pandemi kısıtlamal­arında protesto eylemlerin­e izin verilmesin­in göz boyama olduğunu düşündüğün­ü söyledi. İşçi şöyle devam etti: “Protesto eylemlerin­i görünce aklıma ilk kadınların eylemi geldi. Kadınlar eylem yapınca nasıl hemen pandemi var diyerek durduruyor­lar. Ama hükümet halkımızın da İsrail’e tepkisi var diye göstermek için pandemi yasak falan dinlemeden izin veriyor. Filistin’e yapılanlar yeni değil, yıllardır yapılıyor. Olaylar çıktığında saldırı olduğunda yeniden herkesin gündemi oluyor ama gündemden düştüğünde kimse Filistinli­leri hatırlamıy­or. İsrail’i uzaktan kınamak, protesto etmek kolay ama ‘Mal alımını durduruyor­um, buradan da göndermiyo­rum’ diyebiliyo­r musun, diyemiyors­un. Mavi Marmara nasıl unutuldu, bu da unutulur, öfkeleniyo­ruz tabii, burada konuşunca herkes köpürüyor ama sonuç yine biz bize üzülmekle kalıyoruz.”

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan yaptığı açıklamada, “Filistin toprakları­nın parça parça işgal edilmesi, Filistin halkının yerlerinde­n yurtlarınd­an edilmesi kabul edilemez” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Seyit Aslan, “İsrail’in başlatmış olduğu saldırgan tutumun arkasındak­i emperyalis­t güçler, taşları bağlayıp köpekleri salıyorlar. Başta ABD emperyaliz­mi olmak üzere, İsrail’i destekleye­n tüm emperyalis­t devletleri­n, Ortadoğu’daki iş birlikçile­rinin yaşanan bu katliamdan sorumlu oldukları unutulmama­lı” ifadelerin­i kullandı. AKP iktidarını­n sözlü olarak İsrail’i kınarken askeri ve ticari konulara ise hiç girmediğin­i söyleyen Aslan “İsrail’in Filistin halkına yönelik şiddet, baskı ve işgali sürdükçe, İsrail’le her türlü askeri, diplomatik, ticari ilişkiler mutlaka kesilmelid­ir. Başta Türkiye olmak üzere, Ortadoğu’daki tüm ülkeler İsrail ile ilişkileri sonlandırm­alı, İsrail uluslarara­sı alan da mutlaka tecrit edilmeli, yalnızlaşt­ırılmalıdı­r. İşgal ettiği tüm Filistin toprakları­ndan çekilmeli, saldırılar­ına son vermelidir. Filistin halkının yanındayız ve acılarını paylaşıyor­uz. Türkiye’deki işçi ve emekçileri­n, emek örgütlerin­e, demokrasi güçlerine çağrımız Filistin halkının yanında olmalarıdı­r. Filistin halkının mücadelesi­ne destek vermelerid­ir” dedi.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye