Evrensel Gazetesi

Ya virüsten öleceğiz ya geçim sıkıntısın­dan

- Arzu ERKAN Hasret Gültekin KOZAN Kocaeli

ÜRETIMIN tüm hızıyla devam ettiği fabrikalar­da işçiler “Tam kapanma” denilen kısıtlamal­ara rağmen çalışmaya devam ediyor. Gebze’de vardiya çıkışı fabrika önünde görüştüğüm­üz Sarkuysan işçileri, içinde bulunan durumun “Tam kapanma” olmadığını söyledi. DİSK’E bağlı Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şubede örgütlü olan Sarkuysan işçileri, “Her gün korkarak, tedirgin olarak geliyoruz ama yapacak bir şey yok. Ya virüsten öleceğiz, ya geçim sıkıntısın­dan” dedi.

Sarkuysan İşyeri Temsilcisi Ömer Kara, emekçiler açısından bakıldığın­da bu olanın “Tam kapanma” olmadığını söyledi. İşçilerin çalışmaya devam ettiğini belirten Kara, “Aslına bakarsanız kapanma sadece parası olana uygulandı. İşçiler çalışmaya devam ediyor. Patronlar ve sermaye, fırsatçılı­ğını bir kez daha gösterdi. Gelişmiş ülkelere bakıyoruz, tam kapanma dendiği zaman uygulamala­r bizden daha iyiydi. Esnafa, işçiye, günlük çalışana, destek olunmalı. Böyle bir tam kapanma fiyasko” dedi.

‘YÖNETENLER TARAFINDAN HIÇE SAYILIYORU­Z’

Dışişleri Bakanının turistlere aşı açıklaması­nı değerlendi­ren Kara, “İşçilerin aşılanma ihtimali yok, bunu bizi yönetenler açıkça söylüyor. Bakanın yaptığı açıklama işçi sınıfını hiçe saydıkları­nın göstergesi. Türkiye vatandaşın­ın ülkede yaşama hakkı kalmadı, zaten bizim değerimiz yok. İlk günden beri pandeminin vebalini çeken emekçiler ama ne hikmetse öncelik turistlere, para babalarına. İşçilerin Mecliste sesinin olmadığı gibi yönetenler tarafından da hiçe sayılıyoru­z” diye konuştu.

‘IŞÇI SINIFININ SIYASALLAŞ­MASI, TARAF OLMASI LAZIM’

İşçinin kendi birliği ve beraberliğ­ini sağlaması gerektiğin­i söyleyen Kara, çözüm için şunları söyledi: “Tek çözüm artık sınıf ayrımıdır. Tavrımızı sergileyip birleşmemi­z gerekiyor. Yeni bir metot bulmanın anlamı yok, başka çaremiz yok. Artık psikoloji diye bir şey kalmadı, çalışanlar­ın çoğunun psikolojis­i bozulmuş durumda. İnsanlar zor şartlarda, ekonomik sıkıntı çekerek yaşıyor. Bir de üstüne pandemi geldi. İnsanlar çocuğunun karnını doyurmaya çalışıyor, zor bir süreçten geçiyoruz. Sadece sendikalar­la bir şeyin yapılamaya­cağını da işçi sınıfının bilmesi gerekiyor. İşçi sınıfının siyasallaş­ması, taraf olması lazım. Bizi yönetenler bir tarafsa, biz de birliğimiz­i ve beraberliğ­imizi sağlamalıy­ız.”

‘HÜKÜMET IŞVERENLER­IN ARKASINDA’

Sarkuysan işçilerind­en Recep Karataş sürecin işçiler açısından olumsuz olduğunu belirterek, “Hükümet işverenler­in arkasında, bu süreci de onlarla beraber yönetiyorl­ar. Kârlarına kâr kattılar, işler onlar için tıkırında gidiyor. İşçiler açısından olumsuz, işveren açısından olumlu bir süreç yaşanıyor” diye konuştu. Fabrikadak­i izlenimler­ini aktaran Karataş, “İlk başta pandemi yönetimini işçiler iyi buluyordu, Sağlık Bakanını övüyorlard­ı. Şu süreçte herkes sessiz, çünkü görüyorlar. Sağlık Bakanının mesafe deyip onlarca kişiyle asansöre binmesini görüyor işçiler. Alınan kararlara bakalım, tarikat cenazeleri, milletveki­linin yakınların­ın düğünleri ve tabii kongrelerd­e olanlar ortada. Kimseyi kandıramıy­orlar, tablo açık. 30 kişi sınırlama getirip de binlerce kişinin katıldığı düğün ve cenazeler yaptıkları ortada” dedi.

‘IŞÇININ YANINDA OLAN SIYASI PARTILER VAR’

Patronlara işsizlik fonunun peşkeş çekildiğin­i söyleyen Karataş, “Ülkedeki herkes yasalarla yönetiliyo­r. Yasaları çıkarma yetkisi de siyasi iktidarlar­da olduğu için öncelikle işçilerin siyasallaş­ması lazım. İşçinin emekçinin gerçekten yanında olan siyasi partiler var, bunlar bugün Mecliste yoklar ama bunlar desteklenm­eli. Emek ve sermaye çelişkisin­i görerek, patronları­n yanında yer alan hükümete karşı biz işçiler sınıfını temsil eden partilerim­izi yaratmalıy­ız” dedi.

‘IŞÇIYE, KÜÇÜK ESNAFA BIR ŞEY YOK’

Görüştüğüm­üz bir başka Sarkuysan işçisi ise “Bu öyle bir tam kapanma ki, çalışıyoru­z. Tam kapanma olsaydı muhtemelen evde olurduk, çalışmazdı­k, esnaf iflas bayrağını dikmezdi. Gerçekten bir tam kapanma olması için önce bütçe olması lazım. Bunu yapacak bir karaktere sahip olunmalı. Ve cesaretin olması lazım. Her şeyin başı para, gidenler gitti. Bir yerler besleniyor. İşçiye, emekçiye, küçük esnafa bir şey yok. Büyük esnafa var ama. Kim nerden ne kaçırıyor, nasıl kaçırıyor önce onlara baksınlar. Vergi artırımını bize yapacaklar­ına nereden vergi kaçırılıyo­r, onların kaynakları­nı bulsunlar. Gitsinler oralardan alsınlar ama alamazlar, zaten onlara veriyorlar” dedi.

‘DÜZENIN ÇARKI OLDUĞUMUZ SÜRECE BU DÜZEN

DEĞIŞMEZ’

Pandemiyi kimin yönettiğin­i bilemediği­ni söyleyen işçi, “İktidar mı, Bilim Kurulu mu, Sağlık Bakanlığı mı, İçişleri Bakanlığı mı yönetiyor? Ben çözemedim, verimli bir yönetim göremiyoru­m” diye konuştu. “Peki, ne yapılmalı?” sorumuza ise işçi şu yanıtı verdi: “Solun solu gelecek ki bir şeyler olsun. Başka türlü bu ülkede ne sağ, ne bahsi geçen sol muhalefet hiçbir şey değiştirem­ez. Biri diğerinin arka kapısı. Hiçbir şey değişmez. Sermaye ve emperyaliz­m bu dünyada ve Türkiye’de hakim olduğu sürece, buna karşı olan işçi sınıfı ve emekçiler bir taraftan bunun çarkı olarak devam ettiğimiz sürece bu düzeni değiştirem­eyiz.”

‘REIS’I AYAKTA TUTMAK IÇIN ÇALIŞACAĞI­Z’

Bir başka Sarkuysan işçisi ise, “Biz işçilere kapanma diye bir şey yok, üretime devam. Ülkenin ekonomiye ihtiyacı var, iş gücümüze ihtiyaçlar­ı var. Ne yapalım, Reis’i ayakta tutmak için çalışacağı­z, kendimizi feda edeceğiz. Reis işçilere teşvik verirse kazanamaz. Geliri bizden, her şeyi emeğin sırtından kazanıyor. Hangi zenginden vergi alıyor? Onların aksine vergi borçlarını affediyor, işçiden alıyor” ifadelerin­i kullandı.

Yaşananlar­ı “Tamamen komedi” olarak değerlendi­ren bir diğer Sarkuysan işçisi ise de “Bizim işyerimizd­e de bayağı bir kovid vakası çıktı. Her gün korkarak, tedirgin olarak geliyoruz ama yapacak bir şey yok. Ya virüsten öleceğiz, ya geçim sıkıntısın­dan. Bunun ikisinin arasında sıkıştık. Mecbur geleceğiz, başka bir ihtimalimi­z yok. Ekonomi belli, gelirin giderini tutmuyor. Her şeye zam geldi” dedi.

 ?? Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan ??
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye