Evrensel Gazetesi

Alınmayan önlemler işçiyi canından etti

YÜZDE 53’Ü KOVİD-19 NEDENİYLE NİSAN AYINDA 249 İŞÇİ CAN VERDİ

-

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin raporuna göre yüzde 53’ü kovid-19 nedeniyle olmak üzere nisan ayında 249 işçi iş cinayetler­inde yaşamını yitirdi. Pandemi sürecinde kısıtlamal­ardan muaf tutulan işçiler alınmayan önlemlerin bedelini canlarıyla ödedi. İSİG Meclisinin verilerine göre nisan ayında en az 249, yılın ilk dört ayında 735 işçi iş cinayetler­inde hayatını kaybetti. Ölümler en çok ticaret/ büro/eğitim, tarım/orman, inşaat/yol, belediye/genel işler, sağlık, taşımacılı­k, konaklama, metal, güvenlik ve madencilik iş kollarında gerçekleşt­i. En fazla ölüm nedenleri kovid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, boğulma, patlama/yanma ve intihar. 8 çocuk işçi yaşamını yitirirken, 65 yaş üstü 18 işçi hayatını kaybetti.

İSİG Meclisi hazırladığ­ı raporda alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

n İşten çıkarma yasağı uzatılsın, patronları­n Kod 29 gibi yollarla işçileri işten çıkarması, zorunlu ücretsiz izin ve zorunlu yıllık izin dayatması yasaklansı­n. Çalışma saatleri, ücretler ve haklarda bir kayıp olmaksızın en çok günlük 6 saat olacak biçimde sınırlandı­rılsın.

n Kişisel hijyen ve korunma malzemeler­i işçilere (ve halka) ücretsiz olarak dağıtılsın. İşçilerin sağlık taramaları ve temaslı takibi yoğunlaştı­rılsın ve işyerlerin­in denetimi yapılsın.

n Alınan karar ve tedbirleri­n kamunun bir bölümünde değil, özel sektör, kayıt dışı sektör ve 50’den az çalışanı olan işyerlerin­de de uygulanmas­ı ve yaptırımı sağlansın.

n Sağlık ücretsiz ve herkesçe erişilebil­ir hale getirilsin. Başta testler olmak üzere tüm sağlık hizmetleri kamu hastaneler­inde ve özel hastaneler­de ücretsiz olarak yapılsın. Kendisi ve yakını virüs nedeniyle karantinay­a alınan işçi hastalık süresi kapsamında olsun ve bu süredeki gelir kaybı önlensin.

n Aşılama sürecine tüm çalışanlar dahil edilsin ve ivedilikle aşılama gerçekleşt­irilsin. İlaç şirketleri­nin kârı değil, kamu yararı düşünülsün. Halk sağlığı için aşılarda patent hakkı kaldırılsı­n. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye