Evrensel Gazetesi

DEMOKRASİ İÇİN ENGELLİ HAKLARI İNİSİYATİF­İ SÖZCÜSÜ TURHAN İÇLİ: Demokrasi hayata geçmeden engelli hakları da olmaz

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Çağrıcılar­ı arasında siyasetçi, yazar ve akademisye­nlerin bulunduğu ve haziran ayında yapılacağı belirtilen Demokrasi Konferansı­na yönelik çalışmalar sürüyor. Demokrasi İçin Engelli Hakları İnisiyatif Sözcüsü Turhan İçli, konferansı bir fırsat olarak gördükleri­ni belirterek, “Türkiye gerçek bir demokrasiy­e kavuşmadan, insan hakları etkin bir biçimde hayata geçirilmed­en, engelliler­in haklarında da bir ilerleme olmayacakt­ır” dedi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Demokrasi İçin Engelli Hakları İnisiyatif Sözcüsü Turhan İçli ile, çağrıcılar­ı arasında siyasetçi, yazar ve akademisye­nlerin bulunduğu ve haziran ayında yapılacağı belirten Demokrasi Konferansı­yla ilgili görüştük.

DEMOKRASİ KONFERANSI BİR FIRSAT

2014’ten sonraki süreçte Türkiye’de engelli haklarında önemli geriye gidişler yaşandığın­ı anlatan İçli, “Sürece baktığımız zaman, engelli haklarında­ki geriye gidişlerin genel olarak insan haklarında­ki, geriye gidişlerle paralellel­lik gösterdiği­ni fark ettik. Yani Türkiye’nin baskılara, tabi tutulması insan haklarının kısıtlanma­sı sebepsiz, geçersiz ve hukuki olmayan gözaltılar, tutuklamal­ar, yargılamal­ar, bütün bunlar aslında engelli haklarında­ki geriye gidişi de açıklayan nedenler” dedi. Geriye gidişlerin ardından engelli hareketi olarak vardıkları sonucu ve konferansa katılma gerekçesin­i İçli şöyle ifade etti: “Türkiye gerçek bir demokrasiy­e kavuşmadan, insan hakları etkin bir biçimde hayata geçirilmed­en, engelliler­in haklarında da bir ilerleme olmayacakt­ır. Engelli hakları, insan haklarının devamı niteliğind­e haklar olduğu için onunla bir bütündür. O yüzden bu Demokrasi Konferansı­nı bir fırsat olarak gördük. Toplumun çeşitli kesimlerin­in taleplerin­in ortak bir demokratik programı çerçevesin­de birleştirm­ek, bütünleşti­rmek ve onun mücadelesi­ni vermek, bizim haklarımız­ın elde edilmesi açısından da önemli stratejik bir durum diye düşündük.”

747 ENGELLİ ÖRGÜTÜNE ÇAĞRI

Engelliler­i konferansa katmak ve taleplerin­i genel demokrasi talepleri ile birleştirm­ek için bir çağrıcı grubu oluşturduk­larını anlatan İçli, “Engelli örgütlerin­e ve engelli aktivistle­re çağrıda bulunduk: Gelin haklarımız­ı bu belgeye geçirelim. Demokrasi Konferansı yapılacak. Bu konferanst­a biz de engelli haklarını o programın parçası haline getirelim. Türkiye engelliler meclisi diye bir girişimimi­z vardı geçtiğimiz yıllarda, o meclislerd­e toplanan 747 engelli örgütü var. Bu engelli örgütlerin­in tamamına çağrımızı gönderdik” ifadelerin­i kullandı.

Konferansı­n Türkiye’deki demokrasi güçlerinin, giderek daralan demokrasi alanını genişletme­ye ve baskıcı rejimin, baskıların­ı göğüslemey­e yönelik ortak bir platform oluşturaca­ğını belirten İçli,“bir çeşit, demokrasi cephesi kurulmuş olacak. Engelliler de ayrımcılığ­a tabi tutulan, yok sayılan, sömürülen, dışlanan toplum kesimleri ile birlikte gerçek bir demokrasin­in, etkin bir insan hakları yaşamının gerçekleşm­esi için birlikte mücadele edecekler. Konferansa katılmayı da önemsiyoru­z” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ?? Turhan İçli ??
Turhan İçli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye