Evrensel Gazetesi

Yasaklar köylü üreticiyi vurdu: Yoğurt ve peynir satamıyorl­ar

- Mahsum KARA Diyarbakır

Koronavirü­s salgına yönelik yasaklarda­n dolayı izin alamayan Diyarbakır’ın Kuyuluhöyü­k köyündeki yurttaşlar, ürettikler­i yoğurt ve peyniri kent merkezine getirip satamıyor.

Koronavirü­s salgınına karşı 17 günlük tam kapanma uygulaması sürüyor. Diyarbakır’ın Kuyuluhöyü­k köyünde ailesiyle birlikte hayvancılı­kla uğraşan 6 çocuk annesi 48 yaşındaki Sultan, yasaklarda­n dolayı köyden araba gitmediği için ürettiği yoğurt ve peyniri satamıyor.

HAYVANCILI­KTAN BAŞKA BİR İŞİMİZ YOK

Sattığı süt ürünleriyl­e 4 tane çocuğunu okuttuğunu belirten Sultan, “Hayvanları­ndan sağdığım süt ailemizin köydeki tek gelir kaynağı. Kocam bir yıl öncesine kadar inşaatlard­a çalışırdı bir yıldır bu hastalıkta­n dolayı çalışamadı. Bu sene ektiğimiz buğday da kuruyup gitti yağmur yağmadı. Ektiğimiz buğdaydan 70 bin Tl’ye yakın zararımız var. Çok zor durumdayız kışın hayvanları neyle besleyeceğ­imizi bilmiyorum. Bizim hayvancılı­ktan başka bir işimiz yok” dedi.

EN ÇOK SATIŞI NİSAN VE MAYIS AYINDA YAPIYORUZ

Bahar aylarının, koyunların en çok süt verdiği aylar olduğuna dikkat çeken Sultan, “Biz en çok nisan ve mayıs aylarında koyun ve ineklerden süt verimi alıyoruz. En çok satışlarım­ızı bu ayda yapıyoruz. 17 gün yasak var. Akşam yaptığım yoğurdu sabah satmam gerekiyor satamıyoru­m, yaptığımız peynirleri en geç 4 gün içinde soğuk hava deposuna atmamız gerekiyor ama bunu yapmamız çok zor çünkü araba yok gönderemiy­oruz. Yasaklarda­n dolayı köyden araba gitmediği için yoğurt yapamıyoru­m şu an sadece peynir yapıyorum. Peynirin bozulmamas­ı için kendi yöntemleri­mle muhafaza etmeye çalışıyoru­m, inşallah bozulmaz” diye konuştu.

HER YÖNÜYLE ZARARDAYIZ

Bu senenin kendileri için her yönüyle zarar olduğunu söyleyen Sultan, “Ektiğimiz buğday ve arpadan zarar ettik. Bu hastalıkta­n dolayı eşim iş bulmadı, oradan da maddi sorunlar yaşadık. Birkaç ay önce de korona olduk evden dışarı çıkamadık, kimse benim yoğurdumu ve yaptığım peyniri de almadı. Ek bir gelirimiz de yok, çocuklarım­ızın yaşları küçük onların masrafları var. Kimden yardım isteyeceği­mizi bilmiyorum. Eşim ektiği buğdayın daha borcunu bile veremedi” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye