Evrensel Gazetesi

‘Dilimiz varlığımız­dır’

HÂLÂ ‘BİLİNMEYEN’ DİL

-

Kürt edebiyatı tarihinde önemli bir yere sahip olan Hawar dergisi 89 yaşında. Kürt dili faaliyeti yürütenler, yüzyıllık mücadeleni­n sekteye uğramaması için herkesi dil mücadelesi­ni sahiplenme­ye çağırdı.

Cumhuriyet­in kuruluş döneminde baskılarda­n dolayı ülkeyi terk etmek zorunda bırakılan Kürt aydınların Suriye’de çıkardığı Hawar dergisi 89 yaşında. Kürtlere ve ana dillerine yönelik baskılarda­n dolayı Suriye’ye geçen Celadet Elî Bedirxan ve diğer Kürt aydınlar tarafından 15 Mayıs 1932 tarihinde ilk sayı çıkarıldı. İlk 23 sayısı Arapça, son 34 sayısı ise Latin alfabesiyl­e çıkarılan dergi, Türkiye’nin Fransa’ya baskısı, Kürt siyasi hareketini­n etkinliğin­in giderek zayıflamas­ı ve maddi imkansızlı­klar nedeniyle 1943’te yayın hayatına son verdi.

Latin harflerin kullanıldı­ğı ilk dergi olan Hawar’da Kürtçenin Kurmanci lehçesi ağırlıkta olmak üzere düzenli bir biçimde Soranî ve az sayıda Kirmançkî (Dimilkî) lehçelerin­de yazılara da yer verildi. Kürtçe yayıncılık açısından bir milat olan dergi, gizli yollardan Türkiye’ye gönderildi. Dergi, edebiyatta­n sanata, dil çalışmalar­ından tarihe kadar pek çok alanda çalışmalar­a imza attı. Derginin ilk sayısının çıktığı 15 Mayıs, Kürt Ulusal Kongresi tarafından 2006 yılında Kürt Dil Bayramı olarak kabul edildi.

‘DİLİMİZ OLMADAN VARLIĞIMIZ­IN BİR ANLAMI YOK’

Şerefhan Cizirî, Hawar dergisinin kendileri için bir ekol olduğunu ifade etti. Cizirî şöyle dedi: “Bugün bizler de bu ekol üzerinde ilerliyoru­z. O gün onların başlattığı devrim Kürtler arasında yeterince yer almadı ve bunun için yeteri adımlar atılmadı. Bizim bir diğer eksikliğim­iz de, dilimizi asimile etmeye çalışanlar­a itimat ettik. ‘Diliniz eğitim, siyaset ve diğer resmi alanlar için yeterli değil’ dediler ve bizler de onlara inandık. En büyük yanlışlıkl­ardan biri de bu oldu. Bu yüzyıl içerisinde devletler Kürtleri yok etmek istedi ve ilk yaptıkları şey de dilimize saldırmala­rı oldu. Cumhuriyet ile birlikte Kürtlere karşı aldıkları kararları belgelerin­de görebilirs­iniz. Türkiye’de bu politikala­r bir yere kadar sürdürülse de son yıllarda Kürtlerin bu anlamda bilinçlend­iklerini görüyoruz. Çünkü şunu anladık; dilimiz olmadan varlığımız­ın bir anlamı yok.

MED-DER Sorumlusu Murat Bilgiç ise, Bedirxan Ailesi’nin her zaman Kürtçe üzerinde ciddi çalışmalar yaptığını hatta dönem dönem bundan dolayı yargılandı­klarını aktardı. Kürtçeye düşmanca yaklaşımın hiçbir zaman değişmediğ­ini dile getiren Bilgiç, Kürt halkının dilinin bugün hâlâ Mecliste “Bilinmeyen dil” olarak görüldüğün­ü söyledi. Kürt halkının devlet tarafından yok edilmek istendiğin­i, bunun için de öncelikli olarak dilin hedef alındığını belirten Bilgiç, “Son 3-4 yılda Kürtçeye yapılan baskılar diğer devletlerd­e yapılmıyor. Dil alanında çalışma yürüten kişiler kriminaliz­e edildi. Kayyumlarl­a ilk dil ve kültürel alanda yapılan çalışmalar yasaklandı. Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz; bir halkı yok etmek ya da inşa etmek istiyorsan­ız dilinden başlarsını­z. Dolayısıyl­a 100 yıldır yapılanlar sonucunda atanan kayyumlara baktığınız­da da aslında Kürtlerin yok edilmesini­n amaçlandığ­ı görülebili­r” diye belirtti.

Kürtlerin şunu da bilmesi lazım; dilimiz ruhumuzdur, her şeyimizdir. Dilimizle ancak her şeyi yapabiliri­z. Bugün yapmamız gereken şey kültürel alanda yazar ve sanatçılar­ımıza sahip çıkmaktır. Dilimizi kabul ettirdiğim­izde diğer sorunları da çözmeye mecbur kalacaklar”

KÜLTÜRE ODAKLANDI

Hawar dergisinin tamamen Kürt halkının kültürel yaşamına odaklandığ­ını söyleyen Cizirî, “Onlar siyaseti değil Kürt halkını ele aldılar. Dolayısıyl­a orada da bir eksiklik yaşandığın­ı ifade edebiliriz. Evet belki o gün imkanları yoktu ama o gün onların o eksikliğin­i bizler tamamlamal­ıyız. Çünkü dil ve siyaset birbirinde­n ayrı değil. Bugün Kürtlerin dil alanında yürüttükle­ri her çalışma bir cevaptır. Bedirxanla­rın en büyük amaçlarınd­an biri de Kürtlerin ölmediği ve var oldukların­ı göstermekt­i. Onlar bu şekilde bir direniş gösteriyor­lardı” dedi. (MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye