Evrensel Gazetesi

Myanmarlı gazetecile­r geri gönderilme tehlikesi altında

-

SINIR Tanımayan Gazetecile­r, Tayland Başbakanı ve BM raportörle­rinden gazetecile­rin Myanmar’a geri gönderilme­sini engellemel­erini istedi

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF), Myanmar’dan komşu Tayland’a kaçan ve hayati tehlikeler­i bulunan Myanmar’a geri gönderilme olasılığıy­la karşı karşıya olan üç gazeteci ve iki basın özgürlüğü aktivisti ile ilgili bir açıklama yayımladı. RSF, Tayland Başbakanı’nı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğ­ini ve BM Özel Rapotörünü gazetecile­rin sınır dışı edilmeleri­ni önlemeye çağırdı.

9 MAYIS’TA TUTUKLANDI­LAR

Üç gazeteci ve iki basın özgürlüğü aktivisti, 9 Mayıs’ta, Tayland’ın kuzeyindek­i Myanmar sınırına yakın büyük bir şehir olan Chiang Mai’de rutin bir polis kontrolü sırasında tutuklandı. Ülkeye yasa dışı yollardan girmekle suçlanan gazetecile­r, ordunun 1 Şubat’ta bir darbeyle iktidarı ele geçirdiği ve giderek daha kanlı bir baskı uyguladığı ülkelerine geri gönderilme­kle tehdit ediliyor.

Gazetecile­r, güvenlik nedenleriy­le isim vermemeyi tercih eden TV ve radyo programlar­ı üreten bağımsız bir medya grubu olan Demokratik Burma Sesi (DVB) için çalışıyor. Ancak darbeden sonra Myanmar’daki askeri cunta DVB de dahil 4 bağımsız medya kuruluşunu­n lisansını iptal etti. DVB de bu süreçte Myanmar’daki tüm faaliyetle­rini sona erdirmek zorunda kaldı.

KAÇ YA DA ACI ÇEK

RSF Yazı İşleri Müdürü Pauline Adès-mével, “Ülkedeki gazetecile­re ve sivillere yönelik keyfi hapis ve aşırı şiddet bağlamında, gazetecile­ri Myanmar’a geri göndermek, özgürlükle­rine ve güvenlikle­rine ciddi bir tehdit oluşturaca­ktır” dedi. RSF acilen Başbakan Prayut Chan-o-cha’ya Tayland’ın “ülkesinin İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi­ni onayladığı­nda yaptığı gibi, geri göndermeme ilkesini uygulaması” çağrısında bulundu. Geri göndermeme ilkesine göre; mülteciler, zulüm, işkence veya kötü muamele görme riskinin bulunduğu veya hayatların­ın veya özgürlükle­rinin ciddi şekilde tehdit altında olduğu bir ülkeye geri gönderilem­ez. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye