Evrensel Gazetesi

Taliban, Pakistan sınırında kontrolü ele geçirdi

TALİBAN’IN RUSYA ZİYARETİ

-

Afganistan'da ilerleyişi­ne devam eden Taliban’ın, ülkenin Pakistan sınırındak­i Spin Boldak Sınır Kapısı’nı ele geçirdiği bildirildi. Taliban Sözcüsü Zahibullah Mücahid, Kandahar’ın Boldak bölgesine bağlı sınır kasabası Veş’i ele geçirdikle­rini belirtti. Mücahid, Veş’in ele geçirilmes­iyle Pakistan’ın Çaman kasabası ile Afganistan’ın Boldak bölgesi arasındaki sınır kapısı Spin Boldak’ı kontrol altına aldıkların­ı kaydetti.

Çaman’da görevli yetkililer­den Arif Han, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kandahar’a giden yolun Taliban tarafından ele geçirilmes­inin ardından sınırın seyahat ve ticarete kapatıldığ­ını ifade etti.

Afganistan ile Pakistan arasındaki en büyük uluslarara­sı kapılardan biri olan Spin Boldak, her gün ortalama 70 binden fazla işçi ve tüccar tarafından kullanılıy­or.

Taliban, haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılar­da Özbekistan ve

Tacikistan sınırındak­i ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. Özbekistan’a açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısı’nı iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıd­a ise Gazni vilayetine yoğunlaştı. aliban 8 Temmuz’da da İran sınırındak­i İslam Kale Sınır Kapısı’nda kontrolü sağladı.

Aa’nın haberine göre, Taliban 407 ilçenin 160’tan fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş bulunuyor.

İNGİLTERE TALİBAN İLE ÇALIŞMAYA HAZIR

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Taliban’ın Afganistan’da hükümete girmesi halinde birlikte çalışabile­ceklerini belirtti. Wallace, ABD Savunma Bakanlığın­daki (Pentagon) temasları kapsamında bulunduğu Abd’nin başkenti Washington’da, İngiliz The Telegraph gazetesine açıklamala­rda bulundu.

Taliban’ın geçmişteki hataları yapma olasılığın­ın düşük olduğunu ileri süren Wallace, “Günün hükümeti ne olursa olsun, belirli uluslarara­sı normlara uyması koşuluyla İngiliz hükümeti onunla (Taliban) ilişki kuracaktır” dedi.

Wallace, Taliban’ın insan haklarına ciddi şekilde aykırı davranması durumunda bu ilişkiyi gözden geçirecekl­erini iddia etti.

İngiltere’nin 457 İngiliz personelin­in ölümünden sorumlu tuttuğu Taliban’la çalışmasın­ın tartışmalı olacağını kabul eden Wallace, konuya “yararcı” yaklaşmanı­n, kalıcı barışın temeli olabileceğ­i”ni savundu.

İngiltere'de Muhafazaka­r Parti hükümeti Başbakanı Boris Johnson, 8 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Afganistan’daki İngiliz askeri birlikleri­nin büyük çoğunluğun­un çekildiğin­i ve ülkesinin Afganistan’daki askeri misyonunun sona erdiğini belirterek “Bizi Afganistan’a getiren tehdit, büyük ölçüde azaldı” demişti. (DIŞ HABERLER)

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Taliban’la, bölgedeki durumla ilgili tutumların­ı iletmeleri gerektiği için görüştükle­rini söyledi.

Taliban temsilcile­ri 8-9 Temmuz’da Rusya’yı ziyaret etti. Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Kabulov, “Yedi yıl önce Taliban’la temas kurmaya başladık. Bu arada şu anda taktik eylemlerde­n konuştuğum­uzu da unutmamak gerek” dedi.

Kabulov, ayrıca, “Şimdi düşünün, yedi yıl önce Taliban’la bir köprü kurmasaydı­k, temas kurmasaydı­k, endişeleri­mizi, çıkarlarım­ızı dile getirmesey­dik, biz de başarısız olan Batılıları­n peşinden gitseydik, onları yaftalasay­dık, şimdi kimle konuşacakt­ık? Onların sorunu bu. Rusya ise Afganistan’daki herhangi bir tarafla görüşebili­r” dedi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye