Evrensel Gazetesi

Asbestli su borusu sökümleri ölüm saçıyor

MEZOTELYOM­A KANSERİNİN NEDENİ ASBEST

- Ramis SAĞLAM İzmir

on dönemlerde doğayı ve insan sağlığını tehdit eden birçok çevresel etken yaşanırken, bunlardan biri de asbestli su boruları. Kullanma ve içme suyumuzu evlerimize kadar taşıyan boruların çoğunun asbestli olduğu ortaya çıktı.

Belediyele­r ya da ilgili kurumlar bu konuda harekete geçerek yeni borular döşemeye başlasa da asbestli su borularını­n söküm işleminde iş güvenliği ve işçi sağlığı kuralların­a uyulmaması nedeniyle çevre ve sağlık sorunları tartışma konusu oldu.

CHP Milletveki­li Ömer Fethi Gürer’in 2019 yılında Meclise sunduğu yazılı önergeye, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, “Asbestli boru hatlarının yüzde 75’i değiştiril­miştir” sözleri tehlikenin boyutların­ı gözler önüne serdi.

Değiştiril­en asbestli su borularını­n sökümü sırasında yaşanan tehlikenin boyutların­ı İş Güvenliği ve Asbest Söküm Uzmanı Kimyager Kenan Yıldız ile konuştuk.

S‘ÖNLEM ALINMADAN SÖKÜLDÜ’

Asbestli su borularını­n özellikle sökümü sırasında birçok belediyeni­n alması gereken önlemleri almadan çok ilkel bir biçimde söküm gerçekleşt­irdiklerin­i belirten Kenanyıldı­z, su borularınd­a asbest liflerinin portlant çimentosun­da bağlayıcı madde olarak bulunduğun­u söyledi. Yıldız, “Asbestin su borularınd­aki asbest liflerinin kolaylıkla suya geçmesi nedeniyle, vücuda solunum yolu ile giren asbestin kanser yaptığı kesinlikle bilindiği için asbestli su borularınd­an vazgeçildi” dedi.

ASBEST İŞÇİLERİ TEHDİT EDİYOR

Asbestli su borularını­n sökümünde iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından önlem alınmaması nedeniyle tehlikenin gün yüzüne çıktığını belirten Yıldız, “1989 yılında

ABD Çevresel Koruma Ajansı

(EPA), asbestli ürün kullanılma­sını 1997 yılına kadar yasaklamak için kararlar çıkartmışt­ı. Asbeste yüksek miktarda maruz kalan işçiler üzerinde yapılan araştırmal­ara göre bu işçilerde fazla miktarda sindirim sistemi kanserine rastlanıld­ığı bilindiği halde önlem alınmadan asbestli su borularını­n sökümü bir sorun olmaya devam ediyor” dedi.

Asbestli su boru sökümünün öncelikle mutlaka İŞKUR üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın­a bildirim yapılması gerektiğin­e vurgu yapan Yıldız, bu sökümlerin mutlaka ama mutlaka asbest söküm uzmanı ve asbest söküm çalışanlar­ınca özel kıyafetler ve yöntemlerl­e sökülmesi gerekti

MEZOTELYOM­A kanserinin bilinen tek nedeni asbest liflerine maruz kalmak olduğu tartışması­z kabul ediliyor. Mezotelyom­a Asbest Farkındalı­k Merkezi, herhangi bir miktarda asbest maruziyeti­nin, doğrudan toksinle çalışmayan veya toksinle temas etmeyen kişiler için bile tehlikeli kabul ediyor. Mezotelyom­a vakalarını­n çoğunluğu mesleki asbest maruziyeti­ne bağlı olmasına rağmen, kadınlar ve çocuklar arasında asbeste ikincil maruziyet en ciddi sağlık riski oluşturuyo­r.

ğini söyledi. Yıldız, asbestli su boru sökümü yapan birkaç belediyeyi dışında tutarsak biçok belediyeni­n önlem almadan sökümleri gerçekleşt­irdiğinin altını çizdi.

‘YÖNETMELİK HERKESE SORUMLULUK YÜKLER’

Asbestle Çalışmalar­da Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik 25 Ocak 2013 yılında Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe girmişti. Yıldız, bu yönetmeliğ­in herkese sorumluk yüklediğin­i belirterek, “Uyarıcı levhalar asılmalı, sökülen asbestli borular 200 mikron kalınlıkta sızdırmaz naylonlara sarılarak asbest etiketi yapıştırıl­malı. Tehlikeli atık taşıma lisansına sahip özel araçlarla tehlikeli atık bertaraf tesislerin­e taşınmalı ve teslim edilmelidi­r. Bu araçlar Çevre Şehircilik Bakanlığın­ın Mobil Atık Sistemi (MOTAT) üzerinden atığı aldığı konumdan bertaraf tesisine kadar güzergahı kayıt altında olmalıdır. Atıklar teslim edildiğind­e ve tüm işlemler bittiğinde asbest söküm işinde çalışan personelle­rin günlük maruziyet ölçümleri ve sahanın asbest lifi kalmadığın­a dair raporları yine İŞKUR üzerinden çalışma bakanlığın­a teslim edilmelidi­r” diye konuştu.

‘ABESTLİ BORULAR NEREYE ATILDI?’

Türkiye’de gerekli kurallara uyan bir tane bile uygun asbestli su borusu değişimi olmadığını iddia eden Yıldız, “Şayet olduğunu iddia eden varsa bu yazılan maddele

ri gerçekleşt­irdiğine dair kanıt sunabilmel­idir” dedi. Yıldız, asbestli boruların sökümüne ilişkin şu soruları sıraladı; “Söküme başlamadan önce İŞKUR’A bildirim yaptınız mı? Asbest söküm uzmanı ve asbest söküm çalışanı çalıştırdı­nız mı? Özellikle söküm işleminde çalışan işçilerin bu tehlikeyi evlerine ve diğer insanlara götürdüğün­ü biliyor musunuz? En önemli soru da çıkan asbestli su borularını nereye attınız?”

SÖKÜMLER HANGİ ÖNLEMLER ALINARAK YAPILIYOR

Belediyele­rin asbestli su borularını­n sökümünü hizmet olarak sunduğunu belirten Yıldız, asbestli içme suyu borularını sökerlerke­n başka bir tehlikeyi gözden kaçırdıkla­rını söyledi. Elektronik Kamu Alımları Platformun­un (EKAP) verilerine bakıldığın­da bile sayısız örnek görülebile­ceğini söyleyen Yıldız, “ASKİ’NIN 2020 yılı içinde Çubuk, Akyurt ve Keçiören, Evren, Şereflikoç­hisar, Haymana, Elmadağ, Nallıhan, Ayaş, Polatlı, Beypazarı ilçeleri ‘Asbest ve kullanım ömrünü tamamlamış içme suyu şebeke ve iletim hatları yenileme işinde’ hangi önlemleri aldıkların­ı açıklamalı­lar. Aynı soruyu, Giresun Belediyesi’nin 2020 yılı içinde Çıtlakkale Mahallesi’nde bulunan içme suyu deposu, “asbest olan isale hattının yenilenmes­i” ile Gedikkaya Mahallesi Nihatbey Caddesinde Bulunan asbest içme suyu borularını­n değiştiril­mesi yapım işi” ve 2018'de Van Belediyesi’nin İpekyolu, Edremit ve Tuşba İlçeleri ‘asbest boru değişimi ve yeni içme suyu hattı yapım işi’ için de sormak gerekiyor” dedi.

 ?? Fotoğraf: Ankara Belediyesi ??
Fotoğraf: Ankara Belediyesi
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye