Evrensel Gazetesi

Bisikletli ölümlerind­e cezalandır­ma için mücadele edeceğiz

-

ANKARA’DA bisikletiy­le evine dönerken, bir otomobil sürücüsünü­n arkadan çarpması sonucu hayatını kaybeden Umut Gündüz, ölüm yıldönümün­de ‘İstanbul›daki Dostları’ tarafından anıldı.

Beşiktaş Sahili’nde gerçekleşe­n anmaya katılanlar adına bir basın açıklaması yapıldı. Grup sözcüsü Berk Çetin tarafından yapılan açıklamada “Biz burada, Umut’un ‘İstanbul›daki Dostları’ olarak buluştuk. Aslında birçoğumuz Umut’un adını, geçen yıl aldığımız kahredici bir haberden öğrendik. Bundan tam bir yıl önce Ankara’da alkollü bir araç sürücüsü 19 yaşındaki bisikletçi Umut Gündüz’ü katletmişt­i. Bugün burada bulunanlar­ın büyük çoğunluğu Umut›la hiç tanışamadı. Ama biz kendimizi Umut’un en yakın dostları, en sıkı yoldaşları sayıyoruz ve onun adını yaşatmakta kararlıyız.

Umut yalnızca son derece yetenekli bir sporcu değil aynı zamanda bu ülkenin ve dünyanın geleceğini dert edinen, çalışkan bir komünistti. Hayalleri, beklentile­ri vardı ve bunlar için mücadele etti. Bisikletiy­le çekilmiş bir fotoğrafın­ın üstüne şu notu düşmüştü: ‘Hayat sonunu bilemediği­miz için güzel ve ilgi çekici. Yarın ne olacak duygusu bizi diri tutar.’ Bugün, Umut’un dostları olarak onu yaşatmanın, ‘sonunu bilemesek de hayatı güzel ve ilgi çekici’ kılmanın en iyi yolunun onun gibi mücadele etmek olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bisikletli cinayetler­inin “kaza” deyip geçiştiril­memesi için, katillerin tutuksuz yargılamay­la ve göstermeli­k cezalarla ödüllendir­ilmemesi için mücadele edecekleri­ni vurgulayan Çetin şunları söyledi; “Bisikletin hak ettiği toplumsal saygıyı görebilmes­i için, bisikletli­lerin yollarda güven içinde pedallayab­ilmesi için, trafikte eşitlik ve özgürlük için mücadele edeceğiz. Türkiye’yi günün birinde enerji ve otomotiv tekellerin­den kurtarmak için, kentlerimi­zin ‘bisiklet dostu kentler’ olarak anılması için mücadele edeceğiz.”

Basın açıklaması­nın ardından grup, bisikletle­riyle Beşiktaş’tan Bebek’e anma sürüşü gerçekleşt­irdi. (İstanbul/dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye