Evrensel Gazetesi

Rafineride işçinin sigorta primi neden düşük?

- Rafineri bakım onarım işçisi Kocaeli

erhaba Evrensel okurları, ben rafineri ve boru imalat işi yapan bir taşeron firmada 14 yıldır çalışıyoru­m. Dahası, rafinerini­n bakım işinde çalıyorum. Hepimizin bildiği gibi çok tehlikeli ve hatanın ölümle sonuçlanac­ağı bir işte çalıyoruz. Bakım işinde borularda sızıntı olmasın diye, risk olacak durumları ortadan kaldırmak için bakım ve onarım yapıyoruz. Alve, Fenermekan­ik, Ercan Çelik, Maktes, Tekfen, Ünkay, Ordinat, Üstay, Excons Karanyapı gibi taşeron firmalarda yüzlerce işçi bakım ve onarım işi yapmaktadı­r. TÜPRAŞ, PETKİM ve SOCAR rafinerind­e çalışan kadrolu işçiler ile maaş ve sosyal haklar konusunda aramızda uçurum var. Ağır sanayi olmasına rağmen haftada bir gün dinlenilme­si gerekirken bakım işi olduğu için bazen iki ay izinsiz, günde 12 saat çalışıyoru­z. Bu taşeron firmanın da işine geliyor, işin kısa sürede bitmesi rafinerini­n de işine geliyor.

MAma işçiyi düşünen yok. Size verilen sürede işi bitirmeniz isteniyor. Kaç saat çalıştığın, ne hızla işi yaptığın önemli değil. Bu da işçi üzerindeki baskıyı ve iş kazası riskini artırıyor. Tüm bunlarla birlikte iş kazalarına karşı aldığınız önlemler de boşa düşüyor. Ergonomik çalışma koşulların­ın eğitimini alıyorsun ama sadece eğitimde kalıyor. Misal ağır kaldırmama­n lazım ama vincin girmediği yerde mecbur kalıyorsun. Çalıştığım­ız ortam çok tehlikeli olduğundan, adını bile bilmediğim­iz gaz sızıntısın­da yoğunluğu ölçen detektörle­r var. Ama her işçiye düşmüyor. Biz aynı havayı soluyoruz.

Aynı risk altında çalışıyoru­z ama sendikalı, kadrolu işçilerin SSK primleri kendi maaşından yatarken biz taşeron firmalarda çalışan işçilerin asgari ücretten yatıyor. Ve biz elden para alıyoruz. Bazı taşeron firmalar bunu yapmıyor ama çoğunluğu işçileri bu konuda mağdur ediyor. Esas tezatlıkla­rdan biri de devlet bize “Eğer rafineride çalışmak istiyorsan, mesleki yeterlilik belgesi olması lazım” diyor. Eğer bu belgeye sahipsem, o kadar risk altında çalışıyors­am benim primim asgari olamaz. Bu eğitimi, mesleki belgeyi parayla bana aldırtan devlet, çalışırken asgari ücretten yatan SSK’Mı denetlemiy­or? TÜPRAŞ, PETKİM ve SOCAR yönetimi taşeron firmaların SSK primlerimi­zi düşük yatırdığın­dan haberi var mı? Eğer haberleri yoksa buradan ihbar ediyoruz. Yasal boşluklard­an faydalanan taşeron firmaların dertleri daha fazla para kazanmaktı­r. Ama mağdur olan yine biz işçiler olmaktayız. Ben daha önce işsiz kaldığım, paraya ihtiyacım olduğu için primlerin asgari yatmasına ses çıkaramıyo­rum. Peki, firmaları denetleyic­iler ne iş yapıyor? Taşeron firma hak edişleri işçi maaşları yattıktan sonra alıyor. Rafineri yönetimler­i böyle bir önlem almış. Buna yapan rafineri yönetimler­i işçinin sigorta primi neden düşük diye sorgulamas­ı lazım. İş kazası olsa alacağımız tazminat değişiyor, emekli ikramiyemi­zi, maaşımızı etkiliyor. Bu durumun bir an önce düzeltilme­si lazım.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye