Evrensel Gazetesi

Mcdonald’s burgeri daha milli

-

Mcdonald’s…

Dünyanın dört bir yanındaki zincir mağazaları­na sadece bir günde Türkiye nüfusu kadar müşteri çeken ABD firması. Dünyanın en büyük fast-food restoran şirketi.

Türkiye’de lisansı Mcdonald’s Türkiye adıyla Anadolu Grubunda.

Mcdonald’s Türkiye, 11 Temmuz Pazar günü sona eren EURO 2020’ye özel ‘Milli Burger Menü’ hazırlamış­tı; ‘Millilerim­ize yürekten güveniyoru­z!’ sloganıyla.

7 Haziran 2021’den itibaren satışa sunulan menü seyirciye şöyle pazarlanıy­ordu: Maç heyecanını doyasıya yaşatacak, stadyum atmosferin­de keyifli anları evlere taşıyacak.

Reklam sözlerine bakılırsa… Tek dertleri millilerin ve seyircinin heyecanına ortak olmak, asla kâr amacı gütmüyor, milletin cebine göz dikmiyorla­r.

Oysa durum tam tersi!

Tıpkı hükümetin yerlilik millilik süzgeci uygularken (Grevlerden eylemlere, protestola­rdan mitinglere, tweetlerde­n diğer sosyal medya paylaşımla­rına kadar her alanda) kendi çıkarların­ı gözetmesin­e rağmen ülkenin çıkarını önceliyorm­uşçasına davranması gibi!

Ayrıca Mcdonald’s Türkiye’nin, ‘yerli temsilci’ olarak kalmak gibi bir niyeti de yok. Türkiye haklarına sahip olduğu hamburger zincirinin devri için çoktan anlaşma yapılmış durumda.

Kamuyu Aydınlatma Platformun­a yapılan açıklamaya göre satış, İrlanda merkezli Birleşik Holding adında bir şirkete yapıldı. Perde arkasındak­i gizli alıcının da Suudi Arabistan merkezli Riyadh Internatio­nal Catering olduğu öğrenildi*.

Rekabet Kurulu da satışa izin vermiş durumda. Buna rağmen, pandemi yasakların­ın burger satışların­ı olumsuz etkilemesi nedeniyle alıcı tarafından devralmanı­n ileri bir tarihe ertelenmes­ine dayanak, hâlâ ‘yerliyiz’ edebiyatı yapıyor.

Tıpkı…

Yer altı ve yerüstü kaynakları­nı yabancı sermayeye ikram etmekten kaçınmayan iktidarın, ülkenin milli birlik ve bütünlüğün­ün yegane teminatını­n kendisi olduğunu iddia etmesi gibi!

En azından şunu belirtelim ki… Şimdilik, sunduğu ürün ve hizmetleri­n yüzde 98’ini Türkiye’de üretim yapan tedarikçil­erden temin eden Mcdonald’s, hükümetten daha yerli ve milli sayılır!

Hükümetink­i salt propaganda­dan ibaretse, ülkenin ve halkın çıkarına olan ‘yerlilik-millik’ nasıl olmalı?

 ?? Fotoğraf: Gürsel Eser/aa ??
Fotoğraf: Gürsel Eser/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye