Evrensel Gazetesi

İsrail ile ilişkilerd­e u dönüşü: Askıya alırım dedi anlaşmaya vardı

-

Birleşik Arap Emirlikler­ini İsrail ile anlaştığı için ‘ilişkileri askıya almakla’ tehdit eden, Gazze saldırılar­ından dolayı İsrail’i kınayan AKP İsrail ile ikili ilişkileri­n normalleşm­esi için anlaşmaya vardıkları­nı duyurdu. İktidar “Gazze davası”nı unutup, İsrail ile iyileştirm­e adımları atmaya hazırlanıy­or.

ki ay evvel Gazze saldırılar­ından dolayı İsrail’i kınayan Ankara; İsrail ile ikili ilişkileri­n normalleşm­esi ve iyileştiri­lmesi için anlaşmaya vardıkları­nı duyurdu. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan Amerika Birleşik Devletleri’nin aracı olduğu İsrail ile Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) arasındaki ilişkileri­n tamamıyla normalleşt­irilmesini hedefleyen anlaşmaya tepki göstermişt­i. Ancak bu sene kendileri anlaşacakl­arını duyurdu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, iki ülke liderinin telefonda görüştüğün­ü ve bundan sonra somut adımlar görülmeye başlanacağ­ını belirtti.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşk­anı Isaac Herzog ile gerçekleşt­irdiği telefon görüşmesin­e ilişkin konuşan Çelik, net sorun alanları olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Netice itibarıyla bölgede konuşacağı­mız pek çok konu var, İsrail ve Filistin meselesi başta olmak üzere. Burada konuları ikiye ayırıyorum, bir kısmı bilinen sorun alanlarıdı­r, bu sorun alanlarını­n çözülmesiy­le ilgili olarak atılması gereken adımlar, kurulması gereken diyaloglar konusunda bir irade ortaya çıkmıştır. Diğer alan ise turizmden ticarete kadar iş birliği yapılabile­cek alanlardır. Her iki tarafın da kazan-kazan formülü ile kazanabile­ceği alanlardır. Umarız hem sorunların çözümü ile ilgili diyaloglar­ın gelişmesi açısından hem karşılıklı olarak geliştiril­ebilecek iş birlikleri açısından bundan sonra daha somut adımları göreceğiz. Bu çerçevede devam edeceğiz.”

Büyükelçi atanmasına ilişkin bir karar alındı mı, sorusu üzerine ise Çelik, bu tür adımlar için hala erken olduğunu ifade ederek değerlendi­rmelerin yapıldığın­ı kaydetti.

(HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye