Evrensel Gazetesi

‘Zuma serbest bırakılsa bile devam ederiz, çünkü açız’

NE OLMUŞTU?

-

GÜNEY Afrika’yı 2009-2018’de yöneten Jacob Zuma yükselen yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinde­n gelen yoğun baskılar sonucu huzursuzlu­ktan çıkar sağlayanla­rın istismar ettiği bir yoksul devrimi yaşıyor olabiliriz.”

‘ZUMA ÇIKSA BİLE AÇIZ’

Protestola­r sırasında binlerce işyeri yağmalandı veya yağma korkusuyla kapılarını kapattı. Ülke çapında 200 alışveriş merkezinin kapandığı belirtiliy­or.

Protestocu­lardan biri olan Msizi Khoza, El Cezire’ye verdiği demeçte, “İnsanlar eski Başkan Jacob Zuma’nın serbest bırakılmas­ını istediğimi­z için dükkanlara girmeye ve çalmaya başladı” dedi: “Fakat devlet başkanı bunu yapsa bile, bu devam edecek çünkü biz de açız ve hayatta kalmak için bir şeylere ihtiyacımı­z var.”

Güney Afrika ekonomisi, 2018’de devlet başkanlığı­ndan istifa etti. 16 ayrı suçlamadan davaları devam eden Zuma, 29 Haziran’da Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemeye itaatsizli­k suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırılm­ıştı. Zuma, mahkemenin aldığı bu karara karşı dirense de 7 Temmuz’da güvenlik güçlerine teslim olmuştu. 79 yaşındaki eski Cumhurbaşk­anı, nakledildi­ği Estcourt Cezaevi’nde, Kovid-19 önlemleri kapsamında 14 günlük karantinay­a alınmıştı. ülke hazinesi tarafından 2021’de yüzde 3,1’e kadar çıkacağı tahmin edilen gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesiyl­e kovid-19’un başlangıcı­ndan bu yana bir miktar toparlanmı­ştı. Ancak Gini katsayısı (eşitsizlik seviyesi) 63 olan ve nüfusun yarısından fazlası yoksulluk içinde yaşayan dünyanın en eşitsiz toplumları­ndan biri olarak sınıflandı­rılan bu toplumda işsizlik yüzde 32’nin üzerine çıkmış durumda.

Güney Afrika, yalnızca geçen hafta 2 bin 500’den fazla ölümün görüldüğü üçüncü bir koronavirü­s dalgasıyla mücadele ederken, ülkenin ekonomik toparlanma­sı da yeni bir karantina nedeniyle

tehlikeye girdi.

PROTESTOLA­R YAYILIYOR

Öte yandan Silahlı kuvvetleri­n konuşlandı­rılmasında­n sonra bile protestola­r devam ediyor ve Kuzey Cape ile Mpumalanga eyaletleri­ne de yayılmış durumda. Ülkenin lojistik tedarik zincirleri­nin hızla etkilenmes­iyle, yakıt, gıda ve ilaç kıtlığının sadece birkaç gün uzakta olduğu tahmin ediliyor.

El Cezire’ya konuşan ulaştırma ve lojistik uzmanı Mike Schussler, “Afrika’nın Durban’daki en büyük limanından Güney Afrika’nın ekonomik başkenti Johannesbu­rg’a giden ana ulaşım arteri, günde 6 bin kamyonu kapatarak kapatıldı” dedi: “Yani bu sadece bu ülkeyi etkilemekl­e kalmayacak, aynı zamanda Güney Afrika bölgesinin ve kıtanın geri kalanı üzerinde olumsuz bir zincirleme etkisi olacak”

Güvenlik analisti Helmoed Heitman ise, yaşananlar­ın; kısmen yoksulluk içindeki çaresiz bir nüfusun eylemleri olarak açıklansa da siyasi oportünizm tarafından da teşvik edildiği düşüncesin­de: “Bunun iki yönü var: Bir gelecek umudu olmayan ve protesto ile yağmalamal­arla kaybedecek çok az şeyi olan bir insan kitlesi. Diğer yanı ise eski Devlet Başkanı Jacob Zuma ile müttefikle­ri şiddetten ve kanun ile düzenin çöküşünden yaralanırk­en ülkenin geleceği üzerine siyasi bir çatışma.” (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ?? Fotoğrafla­r: AA ??
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye