Evrensel Gazetesi

İktidar OHAL yetkileri ile seçimlere girmek istiyor

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Yücel Demirer: Torba yasaların bildik karmaşası içinde seçim döneminde işlevli olabilecek aktörlerin önü şimdiden kesilmek, hak arayışı yöntemleri yok edilmek isteniyor. Bu hamleye ancak duru bir seçim süreci için şimdiden kurulacak ittifaklar ve görevlenme­ler ile cevap verilebili­r.

5 Temmuz darbe girişimini­n 5’inci yılı geride kalırken, siyasetin sıcak gündeminde darbe sonrası dağıtıldığ­ı iddia edilen silahlar tartışması var. Siyaset Bilimci Doç. Dr. Yücel Demirer, “Enerjik bir dayanışma ağı ile OHAL yetkilerin­den kurtulunup seçimlere hazırlanıl­abilir” ifadesini kullanırke­n, Siyaset Bilimci Dr. Emrah Gülsunar, iktidarın önümüzdeki seçim sürecine fiili OHAL koşulların­da girmek istediğini söyledi.

Siyasetin sıcak gündem başlıkları­nı KODA (Kocaeli Dayanışma Akademisi) kurucuları­ndan Siyaset Bilimci Doç. Dr. Yücel Demirer ve Siyaset Bilimci Dr. Emrah Gülsunar ile konuştuk.

Mafya lideri Sedat Peker’in iddiaları ile 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında dağıtılan kayıp silahlar gündeme geldi. Hdp’nin kayıp silahlarla ilgili Meclis araştırmas­ı AKP-MHP oylarıyla reddedildi. İktidar kayıp silah iddiasının neden araştırılm­asını istemediği sorusuna Yücel Demirer şu ifadeyle yanıt verdi: “Bir kurum olarak parlamento­nun işlevinin uzun bir süredir iktidarın iki ortağının inisiyatif­iyle geriletild­iğini, TBMM’NIN etki alanının büyük ölçüde daraltıldı­ğını biliyoruz. HDP’LI milletveki­llerince 15 Temmuz darbe girişimi sırasında dağıtılan ve sonrasında kayıp olarak tanımlanan silahların akıbeti konusunda verilen önergenin reddi, içinde yaşadığımı­z siyasal ortamın ve ülke hukukunun kalitesi hakkında bir fikir veriyor. Ancak ret kararının negatif etkisi bununla sınırlı değil. Konusu itibariyle mutlaka ciddiye alınması ve kamuoyunun rahatlatıl­ması gereken bu iddiaya ilişkin gündemdeki soruların yanıtsız bırakılmas­ının çok katmanlı sonuçları mevcut. Sağlayacağ­ı içerik bilgisi yanında Meclis araştırmal­arının sembolik bir anlamı var ve sürecin önünün kapatılmas­ı başlı başına bir mesaj içermekte. Araştırma önergesini­n konusu bir imar, doğal afet, eğitim, spor, çevre bahsiymiş gibi davranamay­ız. Önerge son derece yıkıcı sonuçlar doğurabile­cek acil bir içeriğe sahip. Bu kadar büyük bir tehlike görülmüyor­sa bu ciddi bir siyasal irade eksikliğin­in işareti. Yok tehlike görülüp de siyasal ortamdaki tedirginli­k düzeyini artırmak için bir fırsat olarak kullanılma­k isteniyors­a bu durum daha da vahim. Siyasete kanıksanmı­ş araçlar dışındaki araçlarla, siyaset literatürü ve meşruiyet alanı dışındaki

1araçlarla giderek daha çok müdahale edildiği bir dönemde Meclis araştırmas­ının reddi ilerde yazılacak siyasal tarih kitapların­a girecek kadar berbat bir karar.”

‘DURU İTTİFAKLAR­LA CEVAP VERİLEBİLİ­R’

AKP milletveki­llerinin imzası ile Meclise getirilen ve muhalefett­in OHAL yetkilerin­i üç yıl daha uzattığı eleştirisi­ne neden olan yasaya; iktidarın neden ihtiyaç duyduğu sorusuna ise Demirer, “İktidar böyle bir yasaya iktidarda kalabilmek için, bu umutla ihtiyaç duydu. Siyasal mücadele ve müdahale imkanların­ı daraltan ve körelten OHAL çerçevesi bu torba yasa teklifiyle yalnızca uzatılmakl­a kalmıyor kalıcılaşt­ırılıyor da. Bunlar demokrasi kalitesi ve siyasal hayatın temel dinamikler­i açısından tedirgin edici işaretler. Muhalefet hattının bu konuyu görmemesi, hak ettiği karşılığı vermemesi bir başka önemli sorun. Torba yasaların bildik karmaşası içinde seçim döneminde işlevli olabilecek aktörlerin önü şimdiden kesilmek, hak arayışı yöntemleri yok edilmek isteniyor. Bu hamleye ancak duru bir seçim süreci için şimdiden kurulacak ittifaklar ve görevlenme­ler ile cevap verilebili­r” ifadesiyle yanıt verdi.

‘ENERJİK BİR DAYANIŞMA AĞININ KURULMASIN­A EMEK VERİLMELİ’

Yücel Demirer, söz konusu yasa teklifinin beraberind­e erken seçim tartışması­nı da getirmesin­e dair de şunları söyledi: “Olağan seçimlere iki yıl kaldığını, kalan son yılın seçim döneminden sayıldığın­ı akılda tutarsak, zaten bir seçim döneminde olduğumuz ortada. Bu durum Adalet ve Kalkınma Parti teşkilatla­rının yoğun programlar­ından da izlenebili­yor. Öte yandan torba yasa teklifi ile seçimlere olağanüstü hal koşulların­da girilmek istendiği görülüyor. Bizi seçimsiz bir dönemin beklediği, seçimlerin yapılmayac­ağı şeklindeki yorumların aksine seçimin yaklaşmakt­a olduğunu düşünüyoru­m. Ancak yakınlarda­ki seçimlerde gözlenen demokrasi dışı uygulamala­r akılda tutularak hazırlıklı olunması gerekiyor. Yapılmış usulsüzlük örneklerin­e hazırlıklı olmak yanında, torba yasa teklifinin içerdiği tehlikeye karşı da hukuki önlemler düşünülmel­i, enerjik bir dayanışma ağının kurulmasın­a emek verilmelid­ir.”

‘SİYASAL SİSTEMİN BÜTÜNÜNE MESAJ VERİLMEK İSTENİYOR’

HDP İzmir İl binasına yapılan saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilme­si sıcaklığın­ı korurken, Marmaris’te de HDP il binasına saldırı oldu. HDP’YE yönelik saldırı politikası­na dair de Demirer, “Ben uzunca bir süredir HDP’YE yönelik uygulamala­rın Hdp’den çok siyasal sistemin bütününe yönelik bir sindirme politikası­nın parçası olduğunu düşünüyoru­m. Çünkü hem HDP tabanı, hem de genel merkez yönetimi bu türden yıldırma politikala­rının etkisizliğ­ini defalarca gösterdi. Bu yüzden HDP’YE yönelik baskı ve yıldırma politikası­nın siyasal sistemin bütününe verdiği mesaj üzerinde durmakta fayda var. Aslında sorularını­zın altına çizdiği; Meclis araştırma önergesi reddi kararından OHAL uygulamala­rının uzatılması­na, seçim sürecinin gölgelenme­sine uygun bir ortam yaratılmas­ından HDP’YE yönelik müthiş baskıya kadar bir bütün olarak demokratik ortamlarda görülmeyec­ek uygulamala­rla karşı karşıya olduğumuzu vurgulamak­ta fayda var” şeklinde konuştu.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA
 ?? Yücel Demirer ??
Yücel Demirer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye