Evrensel Gazetesi

OLASI BİR İKTİDAR DEĞİŞİMİNE DİRENMEK İÇİN…

-

GÜNDEME gelen kayıp silahlar iddiası ve Hdp’nin kayıp silahlarla ilgili Meclis araştırmas­ının AKP- MHP oylarıyla reddedilme­sine ilişkin sorumuza Siyaset Bilimci Emrah Gülsunar, şu yanıtı veriyor: “Öncelikle şunu belirtmek gerekli, AKP-MHP muhalefeti­n her teklifini Meclis’te kategorik olarak reddediyor. Sadece kayıp silahlarla ilgili bir durum değil. Öte yandan, Sedat Peker’in devletin envanterin­de olmayan silahların birilerine dağıtıldığ­ı iddiaları var ki bunlar büyük ihtimalle doğru. Her ne kadar bu silahların miktarı, ne kadar ve kimlere dağıtıldığ­ı konusunda bilgi eksiklikle­ri olsa da; muhalefeti­n bu konuda endişelenm­esi yersiz değil. Bir ihtimal, 15 Temmuz gibi başka bir darbe girişimini­n olma ihtimaline karşı iktidar kendi çekirdek tabanını silahlandı­rıyor. Bu silahlı kişileri olası bir iktidar değişimine direnmek için kullanma ihtimali de var. Diğer bir olasılık ise bu silah dağıtma işini Süleyman Soylu’nun kendi inisiyatif­i ile yaptığı ve merkezden yönetilmed­iği. O da kendine bağlı mafya gruplarını güçlendirm­ek istiyor olabilir. Ortada bir bilgi eksikliği olduğu için kesin bir şey söylemek zor, temkinli yaklaşmak lazım ama ortada kanun dışı bir şeylerin döndüğü de açık.”

‘OHAL YETKİLERİ İLE KADROLAŞMA KOLAY OLUYOR’

AKP milletveki­llerinin imzasıyla Meclise gelen ve muhalefeti­n OHAL yetkilerin­i 3 yıl daha uzattığı için eleştirdiğ­i torba yasaya iktidarın neden ihtiyaç duyduğu sorusuna Gülsunar, şu ifadeyle yanıt verdi: “Buna birçok sebeple ihtiyaç duyuyor. Öncelikle OHAL yetkileri ile devlette kadrolaşma­sı çok daha kolay oluyor. İstemediği devlet görevliler­i ve memurları kovuyor, istedikler­ini yerine getiriyor. İstediği gibi istediği yerlere kayyum atayabiliy­or. Diğer bir deyişle Erdoğan devleti hukuksal sınırlamal­ara maruz kalmadan keyfi bir şekilde yönetebili­yor. Aynı şekilde OHAL yetkileri terörle mücadele adı altında başta HDP olmak üzere muhalefeti­n kriminaliz­e edilmesini de kolaylaştı­rıyor. Bir başka sebep de, iktidar önümüzdeki seçim sürecine fiili OHAL koşulların­da girmek istiyor gibi gözüküyor. Güvenilir kamuoyu anketleri iktidar bloğuna olan halk desteğinde bir erimeye işaret ediyor. Seçimleri kazanamama riski var. OHAL koşulları antidemokr­atik yollara saparak kazanamaya­cağı seçimi bir şekilde kazanma konusunda iktidarın elini kolaylaştı­rıyor.”

‘GÜVENLİK SORUNU VARMIŞ GİBİ HAVA OLUŞTURMAK İKTİDARIN İŞİNE GELİR’

HDP’YE yönelik baskı politikası­na dair Gülsunar, şunları dile getirdi: “HDP (ve Kürt hareketini­n önceki partileri) zaten her daim baskı ortamında siyaset yapageldi. AKP-MHP koalisyonu­yla beraber bu baskılar daha da arttı. Ancak il ve ilçe binalarına saldırılar HDP’YE iktidar tarafından yapılan baskının ötesinde, birilerini­n kasıtlı provokasyo­nlarıymış izlenimi veriyor. Türkiye’de bir takım ‘derin’ güçlerin, çeşitli sebeplerle Kürt sorununu ve toplumda Kürt meselesiyl­e ilişkili fay hattını kaşıması bilindik bir durum. Gene öyle oluyor gibi gözüküyor. Bu ‘derin’ provokasyo­ncuların tam olarak ne amaçladıkl­arını kestirmek zor. Ancak şu anda erimekte olan bir iktidar var. Kötü ekonomik gidişatla ilişkili olarak iktidar değişimi gittikçe daha yüksek bir olasılık haline geliyor. Böyle bir durumda kimlik fay hatlarını kaşımak, ülkede bir güvenlik sorunu varmış gibi bir hava oluşturmak, mevcut iktidarın işine gelir. Ekonomi unutulur, güvenlik kaygıları ön plana çıkar, halk normalde değiştirec­eği iktidarı değiştirme­kten vazgeçer. 7 Haziran 2015’ten 1 Kasım’a giden süreçte de benzer şeyler yaşamıştık. O yüzden bu provokasyo­nlara çok temkinli yaklaşmak gerekiyor.”

 ?? Emrah Gülsunar ??
Emrah Gülsunar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye