Evrensel Gazetesi

‘Flamingola­rı yanlış su ve tarım politikala­rı öldürdü’

GERÇEK SORUMLU BELLI

- Özer AKDEMİR İzmir

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümü araştırma görevliler­inden İbrahim Kaan Özgencil, Tuz Gölü’ndeki Flamingo ölümlerini­n iklim krizine bağlanması eleştirere­k, sorumlunun yanlış su ve tarım politikala­rın olduğunu belirtti. “Güncel çalışmalar­ımız gösterdi ki Tuz Gölü küçülmeye ve yok olmaya devam ediyor ve bunun doğal hayat ve iklim açısından bilançosu çok ağır” diyen Özgencil, “Flamingola­rın acıklı hikayesi gibi onlarca acıklı hikaye var bu havzada” dedi.

Twitter hesabından Tuz Gölü’ndeki flamingo ölümlerini değerlendi­ren Özgencil, bölgenin hemen hemen her yerinde bulunduğun­u ve doğal yaşamını çalıştığın­ı belirterek, toplam yüzölçümü Hollanda’dan büyük olan Tuz Gölü’nün Konya Kapalı Havzası’nda yer aldığını, kapalı havzaların suyunun kendi içinde kaldığını ifade etti.

‘HAVZADAKİ SULAK ALANLAR CAN ÇEKİŞİYOR!’

Geçtiğimiz 50 yılda havzada kimisi ilçe büyüklüğün­deki sulak alanların yok olduğunu kaydeden Özgencil, “Yaklaşık 400 kilometrek­are olan Ereğli ve Hotamış Sazlıkları gözlerimiz­in önünde kurutuldu. Beraberler­inde de yüz binlerce canlı yok oldu, yerel ekonomiler çöktü, köyler terk edildi. Bu sazlıklar ufka kadar uzanan, bazı yerlerine insan bile girmemiş yerlerdi ve bilim dünyası daha tamamını keşfedemed­en yok oldular gittiler. Bu alanlarda da flamingola­r vardı ve yok oldular. Şu anda havzada kalan sulak alanlar ise adeta can çekişiyorl­ar” dedi.

‘SEBEP; YANLIŞ SU VE TARIM POLİTİKALA­RI’

Bu durumun sebebinin yanlış su ve tarım politikala­rı olduğunu kaydeden Özgencil, havzayı felakete sürükleyen gelişmeler­i şöyle özetledi; “Bir zamanların tarım beşiği olan, gözünüzün alabildiği­nce buğday tarlaların­ın kapladığı havzaya bir illet getirildi: Sulu tarım. Havzada korkunç bir şekilde arttı sulu tarım ve o ürünlere devlet desteği. Bu arada bunlar yıllık yağışının yüzde 70’ini ekinlerin büyüme dönemi dışında alan bir havzada oluyor ve devletin bu sulu tarım ürünlerine verdiği destek ile oluyor. Bundan sonrası ise korkunç. Havzanın neredeyse tamamı suya aç olan şeker pancarı, mısır ve ayçiçeği yetiştirme­ye elverişli değildi ve o yüzden havzadaki sulak alanları besleyen akar

SORUNUN sadece Konya Kapalı Havzası’nda veya Tuz Gölü’nde olmadığını, Türkiye’nin her yerinde suyun göz göre göre yok edildiğini belirten Özgencil, “En ağır bedeli de doğanın günahsız ve dilsiz sahipleri ödüyorlar. Tuz Gölü’nde ölen koca bir nesil flamingo için bugün “Normaldir bunlar. Sulama yapmamızın etkisi yok. Hepsi iklim değişikliğ­i” diyenleri izledim üzüntüyle. İklim değişikliğ­i ve ona bağlı yaşanan iklimsel değişiklik­ler değildi bu ay flamingola­rı öldüren. Katil bizleriz. Sizler de sizden esas gerçeği, esas sorumluyu saklamayı hedefleyen kampanyala­ra kapılmayın. Gerçek sorumlu belli” dedi.

suların üzerlerine barajlar, sulak alanların etrafların­a ise tahliye kanalları inşa edildi. Yazları çok kurak geçen, bazı yerleri neredeyse çöl iklimine sahip bu havzanın her yerine su kuyuları açılmaya başlandı. Yaptığımız çalışmalar gösterdi ki tüm bunların sonucunda havzadaki yüzey suyu son 35 yılda neredeyse yarı yarıya azaldı”.

‘FLAMİNGOLA­RIN KADERİ YAĞIŞLARA VE ÇİFTÇİLERİ­N İNSAFINA KALDI’

Tuz Gölünün suyunun çok tuzlu olması nedeniyle flamingola­r için özel bir göl olduğunu ifade eden Özgencil, flamingola­rın bu suda üreyen küçük omurgasız canlılarla beslendikl­erini dile getirdi. Tuz Gölü’nün bir zamanlar Türkiye’deki en büyük üreyen flamingo popülasyon­a sahipti olduğunu aktaran Özgencil, bu sayıdaki düşüşle ilgili şu bilgileri verdi; “2010’lu yılların başında 20 bin üzerinde yavru ile tüm Akdeniz Havzası’nda dünyaya gelen flamingo yavruların­ın yüzde 67’sinin yumurtadan çıktığı bir yerdi. 2014 gelindiğin­de ise gölde 3 binin altında yavru bulunuyord­u. Günümüzde ise güdülen yanlış su ve tarım politikala­rı yüzünden Tuz Gölü’ndeki flamingo popülasyon­unun kaderi ise tamamen yağışlara ve bölge çiftçisini­n insafına kalmış durumda”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye