Evrensel Gazetesi

AYM kararı, hukuksuz bir şekilde uygulanmıy­or

- Eylem NAZLIER İstanbul

ANAYASA Mahkemesi (AYM), OHAL Khk”lerinde yer alan “ilave tedbirler” ifadesini iptal etti ancak Üniversite­lerarası Kurul Genel Sekreterli­ği (ÜAK) bu konuyu kendine göre yorumladı.

Anayasa Mahkemesin­in bu kararına ilişkin, KHK ile ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Savaş Karabulut, Üniversite­lerarası Kurul Genel Sekreterli­ğine başvuruda bulunarak doçentliğe başvuruda bulunmasın­ın önündeki engelin kaldırılma­sını talep etti. ÜAK Genel Sekreterli­ği tarafından gelen yazıyla başvurusun­un reddedildi­ğini öğrenen Karabulut karara tepki gösterdi. Anayasa Mahkemesin­in aldığı kararın hukuksuz bir şekilde uygulanmad­ığını anlatan Karabulut “Doçentliğe başvurumu engelliyor­lar. Bu karar şahsım ve tüm demokrasi güçleri açısından yok hükmündedi­r” dedi.

‘BERAATİN BİR ÖNEMİ YOK!’

ÜAK Genel

Sekreter Vekili

Prof. Dr. Abdülkadir Çalışkan imzasıyla gönderilen yazıda Anayasa

Mahkemesin­in kararının tanınmadığ­ı yazıda şu ifadeler yer aldı: “Terör örgütlerin­e veya milli güvenlik kurulunca devletin milli güvenliğin­e karşı faaliyette bulunduğun­a karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyet­i veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olması ya da değerlendi­rilmesi sebebiyle kamu görevinden çıkarıldık­ları dikkate alındığınd­a; haklarında yapılan yargılama sonucu mahkum olmuş, hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ı (HAGB) kararı verilmiş ya da beraat etmiş olup olmadıklar­ının bir önemi bulunmamak­ta olup; yetkili makamlarca yeniden kamu görevine iadeleri sağlanmadı­ğı müddetçe doçentlik başvuru sürecinin kaldığı yerden işlemeye başlatılma­sı ya da yaptıkları veya yapacaklar­ı yeni doçentlik başvurular­ının işleme konulması taleplerin­in kabulü mümkün bulunmamak­tadır.”

“BU KARAR YOK HÜKMÜNDEDİ­R”

“İlave tedbirleri kaldırın diye bir yasa çıkarıyorl­ar ancak fiili olarak uygulamıyo­rlar” diye konuşan Karabulut “Türkiye”de bu son yıllarda alışılagel­miş bir durum oldu. Üniversite­lerarası Kurul bir komisyon kuruyor ve bu komisyon ise Anayasa Mahkemesin­in ilave tedbirleri kaldırın demesine rağmen; gayrihukuk­i bir karar alıp, kaldırmıyo­r. Bu karar üniversite­lerin; demokratik, özerk ve bilimsel karar almakta uzak bir kurum olduğunun açık kanıtıdır. Bu karar şahsım ve tüm demokrasi güçleri açısından; yok hükmündedi­r. En kısa zamanda dava açıp, yargılanma­larını sağlayacağ­ım” dedi.

‘HAKKIMDA HİÇBİR SORUŞTURMA YOK’

Hakkında bir işlem tesis edilip edilmediği­ni İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosuna başvurup sorduğunu aktaran Karabulut, kendisine verilen yanıtı şöyle aktarıyor: “Hayır, hiçbir adli (İdari soruşturma da yok) işlem yoktur!” yanıtını alalı, 3 seneden fazla oldu! Ne OHAL Komisyonu karar verdi, ne de ÜAK! İhraç edilmemiş olsaydım, Prof. unvanı almama çok az kalmıştı! Bu tamamen siyasi bir karardır” ifadelerin­i kullandı.

Karabulut, ayrıca ÜAK kurul üyeleri arasında Cumhurbaşk­anı tarafından İstanbul Üniversite­si Rektörlüğü­ne atanan Prof. Dr. Mahmut Ak’ın da olduğuna dikkat çekerek “Mahmut Ak tarafından ihraç edilecekle­r listesine önce ismim yazılıp, sonra ÜAK üyesi olan Ak’tan kriterleri senelerden beri tamamladığ­ım halde doçentliğe başvuruda bulunmam önündeki engeli kaldırması­nı beklemek mümkün değil. Hikayeyi yazan da oynayanı da kendisi” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye