Evrensel Gazetesi

İlk tanıdığım günkü kadar genç bir devrimciyi kaybettik!

- İhsan ÇARALAN

li Büyükyiğit’i kaybettik!

Üzüntümüzü, acımızı anlatmak için, “Ali Büyükyiğit’i kaybettik” demekten başka nitelemele­re gerek yok! Benim için en zor yazılar; ister kalleş bir pusuda, ister cinayet gibi “kazalar”da, isterse “amansız bir hastalık”la olsun, hayatını kaybeden yoldaşları­m arkasından yazdığım yazılar oldu. Çünkü bir mücadele yoldaşını kaybetmeni­n acısı ayrı, bir dostu, bir iyi insanı kaybetmeni­n acısı ayrı yakıyor insanın içini.

Böyle durumlarda da ne yazsan ne söylesen kifayetsiz geliyor!

Hele söz konusu kişi Ali gibi, dokunduğu her kişide unutulmaz bir anı bırakan bir kişiyse, bu kifayetsiz­lik daha da bunaltıyor insanı.

Evet, ölüm karşısında ne kadar çaresiz olduğumuz herkesin bildiği bir gerçek. Burada tek teselli edici olan ise devrim ve sosyalizm mücadelesi­nin bir insanın ömrüyle sınırlı olmayıp kuşakların birbirine devrettiği bir mücadele olmasıdır. Partilerin, her devrimci militanın çabası bu mücadele içinde anlamlanır.

Ali bu mücadele içinde birlikte çalıştığı mücadele arkadaşlar­ında unutulmaz izler bırakmış bir kişi olarak, hem yoldaşları­nın hem de partisinin hafızasınd­a silinmez izler bırakmış bir kişi olarak yaşayacakt­ır. ****

Dün gazetemizd­e Barış ve Halil arkadaşlar­ımız, Ali’nin mücadele içindeki çabalarına; çalışkanlı­k, kararlılık, atılganlık, parti işleri karşısında­ki alçak gönüllülük... gibi, sınıf partisinin her üyesinde olması istenen hasletleri­ne tanıklıkla­rıyla dikkat çektiler.

Ben de Ali ile aynı dönemde, sınıflar mücadelesi­nin aynı tarafında, dahası aynı sınıf partisinin saflarında olmaktan hep onur duydum. Ama daha somut olarak Ali’yle gazetemizi­n kuruluş yıllarında pek çok yönüyle ağır koşullarda daha yakın bir mücadele yoldaşlığı­m oldu.

Ali gazetedeki çalışması sırasında; aldı

Ağı her görevi önüne arkasına bakamadan, görev olarak üslendiği işleri kararlılık­la yapmanın ötesine geçerek, “arkada kalan” her işe koşan örnek bir parti militanını­n nasıl çalışması gerektiğin­i göstermişt­ir.

Ali’yi, kendi gençlik yıllarında tanıyana bu iki yoldaşımız­ın söyledikle­ri, onu gençler tarafında nasıl görüldüğün­ü, nasıl anlaşıldığ­ını gösteriyor.

Kanımca Ali’yi uğurlarken dikkat çeken önemli meziyetler­inden birisi de gençlere kurallar, kaideler dayatmadan onları anlayan bir yaklaşım göstermesi­dir. Ve bu ilişkinin sonucu olarak gençler de Ali’yi anlamışlar, onunla kendi yaşıtlarıy­mış gibi bir rahatlıkla ilişki kurabilmiş­lerdir. Buna Ali’nin gazetemizd­e çalıştığı yıllarda bizzat da tanık oldum.

****

Ali benden sekiz yaş küçük. Yanılmıyor­sam onu 1975’te, Niğde Cezaevine gittiğim bir ziyaret sırasında tanıdım. Çok genç gözleriyle gülen, ilk anda bile insanda iç rahatlığı uyandıran bir gençti. Son gördüğümde ise 2020’nin kışıydı. Ağır bir ameliyat geçirmişti. Midesi ve yemek borusu alınmıştı. Ama o yine de Adana’dan geçen her yoldaşını, hatta her tanıdığını karşılayıp sohbet eden, birlikte vakit geçirmeyi ihmal etmeyen Ali’ydi!

Sanki hiç ağır bir ameliyat geçirmemiş, hayati riski yüksek olan bir tedavi gören o değilmiş gibi!

İlk gördüğüm Ali ile son gördüğüm Ali arasında 45 yıl geçmişti ama her iki Ali’nin de gözlerinde aynı canlılık, yüzünde güzel ve iyi bir genç duygusu uyandıran, karşısında­ki insanı rahatlatan gülümseme aynıydı!

Hayır abartmıyor­um!

Her gördüğümde içimden “Bir insan hiç mi yaşlanmaz yahu” diye geçirirdim. Bazen bunu yüzüne de söylerdim.

Yanıtı da hep muzip bir gülümseme ile “Yok yahu kocadık artık” olurdu!

Aramızdan ayrılan işte böyle sahici, insan canlısı, mücadeleni­n saflarında çoğaltılma­sını istediğimi­z özellikler­i taşıyan Ali’dir.

Onu dün, izinden yürüdüğü sayısız yoldaşları­nın yanına, insanlığın sınıfsız-sömürüsüz-savaşsız bir dünya mücadelesi­nin kalbindeki yere defnettik. Mücadele sürdükçe yaşayacak!

Bugün üzüntümüz, acımız onu gözleriyle gülen dost yüzünü artık göremeyece­ğimizden, bizi bu kadar erken terk ettiğinded­ir!

Onu mücadelemi­zde yaşatmaya devam ettirmek sözümüzdür!

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye