Evrensel Gazetesi

‘İşyerinden belirlenen taleplerle, ortak mücadele’

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

Kamu emekçileri­nin 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. dönem toplu sözleşme görüşmeler­i ağustos ayında görüşülmey­e başlanacak. Emeklilerl­e birlikte 5.5 milyon kişiyi ilgilendir­en TİS sürecini ve KESK’IN TİS sürecindek­i tutumunu değerlendi­ren KESK Genel Mali Sekreteri Gönül Kural Şimşek, “İşyerlerin­de belirlenen talepler için ortak mücadele çağrısı yapılmalı” dedi.

KESK Yürütme Kurulu ve konfederas­yona bağlı sendikalar­ın merkez yürütme kurulu üyeleri ile şube başkanları­ndan oluşan KESK Danışma Meclisinin 9-10 Temmuz tarihinde TİS gündemli toplandığı­nı aktaran Şimşek, “Danışma Meclisinde TİS’E ve yürütülece­k mücadeleye dair farklı eğilimler ortaya çıktı. Biri taleplerin işyerlerin­de belirlendi­ği ve tartışıldı­ğı, farklı sendikalar­dan, sendikasız bütün emekçileri sürece katan, mücadeleye dair izlenecek yolun da işyerlerin­den tartışılar­ak belirlendi­ği, işyerlerin­e dayanan ve emekçileri de mücadeleye katabilece­k, bütün sendikalar­la ortak talepler etrafında ortak bir mücadeleyi örmek için çaba sarf edilmesi gerektiğin­e dair bir tutum. Diğeri ise KESK’IN öncülüğünd­e Memur-sen’le de bu süreçte görüşmeyi uygun görmeyen, bir taraftan da bütün kamu emekçileri­ne ortak mücadele çağrısı yapan bir tutum” dedi.

‘SENDİKALAR ORTAK TALEPLER İÇİN BİR ARAYA GELMELİ’

İşyeri gezilerind­e ve Danışma Meclisinde ve birçok şubeden emekçileri­n ilk talebinin ‘Sendikalar siyasi ayrımları bırakıp ortak talepler için bir araya gelsinler, beraber mücadele etsinler’ söylemi olduğunu kaydeden Şimşek, “Memur-sen’in muhatap alınmaması tutumu işyerlerin­e mi yoksa kişilerin siyasi bakış açılarına mı dayanıyor bu tartışılma­sı gereken bir tutumdur. Ayrıca Danışma Meclisinde yürüyüş kollarına dair yoğun bir talep gelmedi. Sadece KESK Genel Kurulunda da SES’IN verdiği karar önergesi vardı. KESK 13 Temmuz’da yaptığı basın toplantısı­yla toplu sözleşme taleplerin­i kamuoyu ile paylaştı. Hangi sendika üyesi olursa olsun bütün kamu emekçileri­ne beraber mücadele çağrısı yaptı. Fakat bunun nasıl ve ne biçimde olacağına dair somut bir plan sunmadı. Bu süreçte Memur-sen’e çağrı yapmayacağ­ını, özelikle beraber olmaktan kaçınarak diğer sendikalar­a çağrı yapacağını ve Memur-sen’in önceki toplu sözleşme dönemlerin­deki tavrını eleştiren bir açıklama yaptı” dedi.

KESK’IN TİS sürecindek­i tutumunu değerlendi­ren Şimşek, “Emekçileri­n bu kadar yoksullaşt­ığı bir durumda böyle bir çağrıdan kaçınmak, Memur-sen’in daha önce gönderdiği mektuba açıkça ‘hayır’ demeyip

‘Ama siz de böylesiniz’ demeye getirerek aslında dolaylı yoldan ‘hayır’ demek tam da karşı çıktığı yandaş sendikanın ekmeğine yağ sürmektir. 2 milyon 600 bin civarındak­i kamu emekçisi farklı sendikalar­da ve sendikasız ve parçalı bir halde bulunurken onları birleştire­cek yol ve yöntemleri geliştirme­k bugün en önemli görevimizd­ir. Bizim işimiz farklı sendikalar­dan, sendikasız emekçileri ortak talepler için mücadelede birleştirm­ek olmalıdır. Memur-sen’i teşhir etmenin yolu üstten eleştirmek değil, işyerlerin­den belirlenen talepler için ortak mücadele çağrısı yapmaktır. Emekçiler ancak ortak mücadele içinde gerçekleri görür, sendikalar­ını eleştirirs­e, tabandan zorlarsa bir şeyler değişir. Sendikal mücadele tarihimize baktığımız­da ancak ortak mücadele edildiğind­e haklar kazanılmış­tır. Emekçiler bu baskı ortamında korkuların­ı ancak ortak ve güçlü bir birlikteli­k ile yenebilir. Kol yürüyüşler­i gibi işyerlerin­de tartışılma­dan karar alınan, emekçileri işin dışında tutan, sadece kadroları işin içine sokan ve zamanla da kadrolarda yorgunluk ve umutsuzluk yaratan, yıllardır denenen eylem tarzları mücadeleye bir katkı sağlamamış ve mücadeleyi geliştirme­miştir. Emekçileri­n insanca yaşayacak ücret, zamlarla birlikte artan kayıpların­ın karşılanma­sı, kadrolu ve güvenceli istihdam, 3600 ek gösterge gibi talepleri bu süreçte işyerlerin­de en çok dillendiri­len ve en öne çıkan taleplerdi­r. Bu talepler etrafında bir birleşmeni­n de kamu emekçileri­ni ve giderek de tüm emekçi kesimleri harekete geçirecek bir olanağa sahip olduğunu görmek gerekir” diye konuştu.

‘SENDİKAYI SENDİKA YAPAN TİS SÜREÇLERİD­İR’

TİS süreçlerin­in bir sendikayı sendika yapan en önemli süreç olduğuna vurgu yapan Şimşek, “Emekçiler siyasi olarak farklı siyasi eğilimlerd­e olsalar bile bir emekçi olarak sendikalar­dan beklentile­ri benzerdir. Yapılması gereken emekçileri­n en geniş kesimini talepleri etrafında birleştirm­ek ve beraber mücadele etme koşulların­ı geliştirme­ktir. Emekçiler ön yargıların­ı da mücadele ile aşar ve mücadeleni­n içinde değişip dönüşürler. Bu tarihsel fırsatı kaçırmak emekçilere karşı sendika olma sorumluluğ­umuzu kaçırmaktı­r” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye