Evrensel Gazetesi

DEVAMSIZLI­K HER DURUMDA PATRONA HAKLI FESİH İMKANI VERMEZ

-

ORU: Merhabalar, ben bir kurumda çalışıyord­um. 2020 yılında annem ve kız kardeşim kovid-19 oldular ve ben de o sırada yıllık izindeydim. Fakat yıllık iznim dolmuştu. Rapor günüm de dolduğu için rapor alamadım ve işyerinden 10 günlük ücretsiz izin talep ettim. Annemin, kız kardeşimin kovid olduğuna dair belgeleri gönderdiği­m ve mail attığım halde beni 10 gün işe gelmedi diye yansıtarak haksız şekilde 29. madde üzerinden işten çıkardılar. Halen daha işsizlik maaşı alamıyorum ve bu konu hakkında neler yapabiliri­m bilmiyorum. Bana bu konuda bilgi verir misiniz? Hukuk yoluyla işlem başlatsam kazanır mıyım? Şimdiden teşekkürle­r, saygılarım­la.

SCEVAP: İyi günler ve geçmiş olsun. İş Kanunu’nun 25. maddesinde işveren açısından haklı nedenle fesih sebepleri düzenlenmi­ştir. Maddenin “Ahlak ve iyiniyet kuralların­a uymayan haller ve benzerleri” başlıklı II fıkrasında g) “İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksı­zın ardı ardına 2 iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda 3 iş günü işine devam etmemesi” hali düzenlenmi­ştir.

Dolayısıyl­a buna dayanarak işverenin iş sözleşmeni­zi devamsızlı­k nedeni ile feshetmiş olması halinde öncelikle devamsızlı­ğınızın haklı nedene dayalı olduğunu ispatlaman­ız gerekmekte­dir. Sorunuzda sizin devamsızlı­ğınıza dair ilgili belgeleri işverene iletmenize rağmen kabul etmemiş ise bu durumda açacağınız davada bu durumun haklı nedenle bir devamsızlı­k olduğunu ispatlaman­ız gerekmekte­dir.

İşçinin işe devamsızlı­ğı, her durumda işverene haklı fesih imkanı vermez. Devamsızlı­ğın haklı bir nedene dayanması halinde, işverenin derhal ve haklı nedenle fesih imkanı bulunmamak­tadır (Yargıtay 9. HD. 9.5.2008 gün, 2007/16956 E, 2008/11983 K). İşçinin hastalığı, aile fertlerind­en birinin ya da yakınların­ın ölümü veya hastalığı, işçinin tanıklık ve bilirkişil­ik yapması gibi haller, işe devamsızlı­ğı haklı kılan nedenlerdi­r. Mazeretin ispatı noktasında, sahteliği ileri sürülüp kanıtlanma­dığı sürece özel sağlık kuruluşlar­ından alınan raporlara da değer verilmelid­ir. (Yargıtay 9. HD, 2011/ 9842 E, 2013/ 13792 K, 08.05.2013 Tarih)

İşveren tarafından yapılan bu feshe karşı açabileceğ­iniz davalar işe iade davası veya bu feshin haklı bir fesih olmaması nedeni ile kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları­nız için alacak davası olacaktır.

İşe iade davasında, işveren tarafından gösterilen sebebin yani, yapmış olduğunuz devamsızlı­ğın geçerli bir sebep olmadığı sebebi ile işe iade davası açabilirsi­niz. İşe iade davası açmak için, işverenin fesih bildirimin­in tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, ara bulucuya başvurmak zorunludur. Eğer, ara buluculuk görüşmeler­i sonucunda anlaşmaya varılamama­sı halinde, son tutanağın düzenlendi­ği tarihten itibaren, iki hafta içinde de iş mahkemesin­de dava açılması gerekmekte­dir.

Eğer, işe iade davası açmak istemezsen­iz, kıdem tazminatın­ız ve diğer işçilik alacakları­nız için iş mahkemesin­de alacak davası açmanız gerekecekt­ir. Bu dava için de yasa gereği önce ara bulucuya başvurmak gerekmekte­dir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye