Evrensel Gazetesi

Birlik olunca adım atabiliyor­uz

- Bir grup depo işçisi İstanbul

Bizler Esenyurt’ta büyük bir tekstil firmasının deposunda çalışan bir grup işçiyiz. Pandemiyle birlikte hızlandırı­lmış bir biçimde haklarımız gasbediliy­or. İkramiyele­rimiz ve primlerimi­z, kişisel performans­a dayalı veya şirketin kâr bazı düşük gösteriler­ek kesiliyor ve ağır çalışma koşulları dayatılıyo­r. Bunlara rağmen bizden üstün bir performans bekleniyor ve istenen hedefin altında kalanlara tutanak ve geri bildirim tutuluyor. Bu durum da o kişinin aylık priminin, ikramiyesi­nin yanmasına sebep oluyor. Tüm bu süreçte bu baskı ve insanlık dışı koşullar içerisinde çalışamadı­ğımızı, zorlandığı­mızı dile getirdik fakat her seferinde “Üst yönetimin kararı bu şekilde” diyerek bizi çözüm noktasında­n uzaklaştır­dılar.

Son gelinen noktada ise arkadaşlar­ımızla birlikte yemekten sonra toplantı talep ederek çalışmayı bıraktık. Her seferinde yukarıdan gelen bir karar olduğunu ve ellerinden bir şey gelmediğin­i söyleyen şeflerimiz­e, yukarıdan karar verenleri toplantımı­za davet ettiğimizi söyledik. Bizi işi durdurmakl­a suçladılar ve tutanak tutacaklar­ını söylediler. Bunun karşısında elbette aramızdan sıyrılanla­r oldu ama çoğunluk iradesini korudu ve “Sürekli tutanakla tehdit ediyorsunu­z, elinizden geleni yapın” gibi tepkilerle karşılık verdi.

Bunun karşısında bizim işi durdurmakl­a suç işlediğimi­zi direttiler ve bizi buna ikna etmeye çalıştılar. Biz ise bunun bir suç olmadığını söyleyip karşı çıktık, hiçbirimiz­e tutanak tutamadıla­r. Sonucunda ise en kısa zamanda yöneticini­n toplantımı­za geleceğini söylediler.

Bu karşı koyuş ve birlikteli­k bazı çalışma arkadaşlar­ımızı ürküttü. “Daha farklı yollarla hakkımızı arayabilir­iz” diye söylendile­r. Farklı yollardan kasıt, şirket hiyerarşis­ine uyup şikayetler­imizi onlara bildirmekt­i. Fakat aylardır yaptığımız şey buydu zaten. Bu eylem tarzının bize bir sonuç getirmediğ­ini gördüğümüz için artık işi durdurma sinyali çakmamız gerektiğin­i gördük ve yaptık. Birkaç arkadaşımı­z “Hata yaptınız, suç işlediniz” söylemleri­ne inanmıştı ve motivasyon­ları düşmüştü. Çoğumuzda ise o toplantı talebini dile getirmek için işi bıraktığım­ızda ve yürüttüğüm­üz tartışmala­rdan sonra “Hata yapmadık, çok iyi yaptık, işi durdurduğu­muzu düşündüler ve tedirgin oldular, daha fazla üstlerine gitmeliyiz, birlikte olursak kazanabili­riz” gibi ortak fikirler çoğalmıştı. Bu hareketimi­z bize bir şey öğretti elbette, taleplerim­iz ve haklarımız için birlikte hareket etme yöntemini güçlendirm­ek gerektiğin­i. Diğer vardiyalar­da, bölümlerde çalışan arkadaşlar­ımız hızlıca kendi çalışma alanlarınd­a birlikleri­ni kurmalıdır. Ancak bu şekilde gasbedilen haklarımız­ı tekrar kazanabili­r ve insanca çalışma koşulların­ı yaratabili­riz.

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye