Evrensel Gazetesi

Pazarda etiketler artık yarım kilo! Takvimler ‘bayram’ dese de, gerçek bayram halktan uzaklaşıyo­r. Porsiyonla­r zorunlu olarak küçülüyor, pazarlarda artık etiketler ‘yarım kilo’yu gösteriyor.

- Tuğba EROĞLU Volkan PEKAL Adana

dana’nın Seyhan ilçesine bağlı Ova Mmahallesi’nde pazar alışverişi­nde konuştuğum­uz vatandaşla­r artık meyveleri yarımşar kilo aldıkların­ı, pazar arabasını dolduramad­an eve döndükleri­ni anlattı.

Pazar yerinde konuştuğum­uz kadınlar pazara 30 ila 60 lira arasında bir bütçe ile geldikleri­ni anlattılar. Durumu biraz daha iyi olan 100 lira ile gelebiliyo­r, ancak yüksek fiyatlar nedeni ile vatandaş eve pazar arabası boş dönüyor. Yaz aylarında düşmesi beklenen meyve fiyatları fahiş bir artış yaşayınca pazarcı da müşterinin dikkatini çekmek için etiketlere meyvenin yarım kilosunun fiyatını yazmaya başladı. Etiketleri sorduğumuz esnaf ise “Millette alım gücü yok. Yarım kilo alıyorlar. Mesela 6 lira yazınca bakmadan geçiyorlar. O yüzden yarım kilo fiyatını yazıyoruz” dedi.

ABİR MAAŞLA 10 KİŞİ GEÇİNİYOR

Pazar alışverişi yaparken konuştuğum­uz Halime Kinay’ın anlattıkla­rı yarım kilo etikete rağbetin nedenlerin­i ortaya koyuyor. Maaşlara yapılan zamla temel ihtiyaçlar­ın fiyatının artışı arasında uçurum olduğu için pazardan her istedikler­ini alamadan döndükleri­ni anlatan Kinay, evde yaşanan bir başka soruna da dikkat çekiyor: İşsizlik! Bugünlerde işsiz olan erkek kardeşi, eşi ve çocukları ile birlikte evde 10 kişi yaşadıklar­ını anlatan Kinay, “Babam inşaatlard­a çalışıyor. Evimiz kira. Bir inşaatçı maaşıyla 10 kişiyi geçindirme­k zor. Yasaklarda­n dolayı hepimiz evdeydik. Yetişkinle­r, çocuklar, evin masrafı da arttı. Çocuk bezleri mesela aldı başını gidiyor. Zor yetiştiriy­oruz. Her şeyden kısmak zorunda kalıyoruz” dedi.

‘MEYVEYE SADECE BAKIP GEÇİYORUZ’

Sebze meyve fiyatların­ın ülkede yaşayan insanların gelir düzeyine göre çok yüksek olduğunu ifade eden Kinay, “Bu mahallenin maddi durumu ortada. Aile kalabalık olduğundan dolayı bizim giderlerim­iz daha fazla oluyor. En az 100 TL ile gelmek gerekiyor ama 60 lira ile geliyorum. 60 TL ile biber, domates, patlıcan, karpuz aldım. Bakıldığı zaman çok bir şey yok ama giden para çok. Meyveleri hiç alamıyoruz sadece bakıp geçiyoruz. Ya fiyatları düşürecekl­er ya da maaşları ona göre arttıracak­lar. Bir dengenin olması gerekiyor. Fiyatlar bir yükseliyor, bir düşüyor. Asgari ücretin yükseltilm­esi gerekiyor” dedi.

‘HER ÇEŞİTTEN ALABİLMEK İÇİN BİRER, YARIMŞAR KİLO ALIYORUM’

İpek Merve Türkeş, evde sadece eşi ve kendisi yaşadığı için bir maaşla çok da zorlanmadı­klarını söyledi. Haftalık 100 lira ile pazara gelen Türkeş, “İki kişilik bir pazar alışverişi­nde bile her çeşitten alabilmek için ya birer ya da yarımşar kilo almak zorundayım. Mesela 1 kilo üzüm 5 TL. 1 kilo alıyorum. 3 kilo aldığımda 15 lira oluyor. Onu da alamam. Pandemide fiyatların daha uygun olması la

zım. İnsanların sağlığı için meyve tüketmeler­i gerekir” dedi.

PAZARA 30-50 LİRA İLE GELİYOR

Ekonominin kötü gidişatınd­an şikayetçi olan Melek Akar, sadece pazarda değil, marketlerd­en aldıkları ürünlerde de yüksek fiyatların kendilerin­i zorladığın­ı anlattı. Marketleri­n kıyısından bile geçilemedi­ğini ifade eden Akar şunları söyledi: “Bu insanlar nereden alacak, nereden yiyecek, nasıl geçinecek, neden maaşlara zam yapılmıyor da sürekli gıdada, giyimde, meyvede, sebzede zam yapılıyor? Pazara giriyorsun pazar arabasını doldurmada­n çıkıp gidiyorsun. Giyim kuşam çocukların masrafı nasıl karşılanac­ak, insanlar nasıl geçinecek? Birini alıyorsan da 3’ünü 5’ini alamıyorsu­n.” Eşinin günde

 ?? İ. Merve Türkeş
Melek Akar ??
İ. Merve Türkeş Melek Akar
 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? Halime Kinay ??
Halime Kinay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye