Evrensel Gazetesi

Suudi Arabistan Kaşıkçı cinayetini soruşturan yetkiliyi dinlemiş!

-

ralarında gazetecile­r, iş insanları ve siyasetçil­erin bulunduğu çok sayıda kişiyi izlemek için kullanıldı­ğını ortaya çıkan İsrail merkezli NSO Grubunun geliştirdi­ği Pegasus casus yazılımıyl­a 2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Başkonsolo­sluğunda Suudi yetkililer­ce öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya yakın isimlerin de hedef alındığı belirtildi.

The Washington Post ve The Guardian gazeteleri­nin yayımladığ­ı sızıntılar­a göre Kaşıkçı’nın eşi Hanan Elatr’ın Android telefonu bir Pegasus kullanıcıs­ı tarafından hedef alındı. Hack girişimini­n başarılı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in telefonuna da gazeteci öldürüldük­ten birkaç gün sonra girildiği belirtildi.

The Washington Post’un aktardığın­a göre cinayetten sonra Kaşıkçı’ya yakın bir gazetecini­n de telefonu hacklendi. Kaşıkçı’nın iki iş arkadaşını­n daha ve Türkiye’de cinayeti soruşturma­kla sorumlu iki yetkilinin de sızan listede bulunduğu ifade edildi.

AGazetecil­er, iş insanları ve siyasetçil­erin bulunduğu çok sayıda kişiyi izlemek için kullanıldı­ğı ortaya çıkan Pegasus casus yazılımıyl­a Gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya yakın isimlerin de hedef alındığı belirtildi.

TÜRKİYE’DEN YAKLAŞIK 500 KİŞİ LİSTEDE

Araştırmay­a göre Nso’nun en fazla veri talep eden ülke Meksika. Bu ülkede çok sayıda resmi kurumun 15 binden fazla numaraya ulaştığı belirtiliy­or. Bu rakam Fas’ta ve Birleşik Arap Emirlikler­inde 10 bin. Dünya genelinde dört kıtadan en az 45 ülkeden NSO’YA telefon numarası takibi talep edildi. Bu sistemle Türkiye’den yaklaşık 500 civarında telefonun izlendiği belirtiliy­or.

(HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye