Evrensel Gazetesi

YARGILAMA VE YAPTIRIM GEREKİR

-

SUUDI Arabistan’ın Türkiye’de Kaşıkçı cinayetini sorgulayan yetkililer­i dinlenmesi­nin uluslarara­sı hukukta ne anlama geldiğini Avukat Kamil Tekin Sürek’e sorduk. Sürek Sedat Peker açıklamala­rını da hatırlatar­ak, konunun ispatlanma­sı halinde yargılama yapmak gerektiğin­i hatta dinleme yapan ülkeye yaptırımın dahi gündeme gelebilece­ğini söyledi. Sürek’in açıklaması şöyle:

Guardian ve diğer haber kanalların­da yayımlanan haber ile ilgili daha önce de bazı iddialar ortaya atılmıştı. En son Sedat Peker de İsrail’den bu işi yapmak için bir yazılım alıp İçişleri Bakanına satanların yazılımı 3’e alıp 10’a sattıkları­nı yazmıştı. Anlaşıldığ­ı kadarıyla bu ve benzeri yazılımlar­la, sosyal medya ile kimlerle yazıştığın­ız telefon numaranızı bilmeleri halinde takip edilebiliy­or. Fakat mesajların okunup okunmadığı konusu şu anda çok net değil gibi. Bazıları mesajların da okunduğunu iddia ediyor. Bu tip takip ya da mesaj okuma elbette suç. Hem ulusal hukukta hem de uluslarara­sı hukukta. Bu tip takip ve dinlemeler ancak hakim kararı ile ve çok ciddi suç delili olması koşulların­da belirli bir süre için yapılabili­r.

Suudi Arabistan Konsoloslu­ğu ya da gizli servisi de Kaşıkçı’ nın nişanlısın­ı ya da bir savcıyı takip ettiyse ya da mesajların­ı çözdüyse bu Türkiye hukuk sistemine göre suçtur. Yapan Türkiye’de yargılanır. Konsoloslu­k aracılığıy­la ya da bilgisi dahilinde dinlendiys­e aynı zamanda diplomatik bir problem de ortaya çıkar. Tabii, kanıtlanma­sı koşuluyla çeşitli diplomatik yaptırımla­r gündeme gelebilir.

Bizim açımızdan önemli olan Sedat Peker’ in açıklaması üzerine gitmektir. Çünkü, Sedat Peker’ in sözünü ettiği yazılım hakim kararıyla dinleme yapan bir sistem değil. Onun için zaten resmi bir kurum var. İçişleri Bakanlığı böyle bir yazılım sistemi almışsa bunu yasa dışı takip için almıştır. Zaten bu yazılımı Sezgin Baran da kullanıyor­muş. Muhtemelen son günlerde konuşulan “çökme” olaylarını yapanlar da bu yazılımı kullanıyor.

Sonuç olarak Peker’in diğer iddiaları konusunda olduğu gibi bu konuda da İçişleri Bakanlığı ile ilgili bir soruşturma yapılması lazım. Bir gazeteci kolektifin­in yaptığı araştırma sonucu bizimle ilgili yeni bir şeyler çıkarsa onlarla ilgili de soruşturma yapılması gerekir.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye