Evrensel Gazetesi

‘Küba halkının yanındayız’

-

Emek Partisi (EMEP) Küba’daki gelişmeler­e dair açıklama yayımladı. Küba halkının yaşadığı yokluk ve yoksulluğu­n esas nedeninin ABD ve diğer emperyalis­t güçlerin uyguladığı 60 yıllık ambargo ve abluka siyaseti olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Küba halkının emperyaliz­min abluka ve ambargosun­a karşı bağımsızlı­ğını koruma mücadelesi­ni destekliyo­ruz” denildi.

Açıklamanı­n tamamı şöyle:

“Küba’da kısa bir süre önce halkın bir kısmının elektrik kesintiler­i, bazı ihtiyaç mallarında yokluk yaşamaları vb. nedenlerle tepkilerin­i sokakta göstermesi sırasında ABD yanlısı gruplar gösteriler­i karşı devrimci bir yöne kanalize etmeye çalıştı. Daha sonra ise Küba’nın bağımsızlı­ğını ve devrimi savunan yüz binden fazla bir kitle ABD ve diğer emperyalis­t güçlere gerekli cevabı verdi.

Küba küçük bir ada ülkesidir. Adanın yer altı ve yer üstü kaynakları Ada halkının bütün ihtiyaçlar­ını karşılamak için yeterli değildir. Küba bağımsızlı­ğını kazandıkta­n sonra, ihtiyaçlar­ının büyük çoğunluğun­u SSCB’DEN karşıladı ve onlara karşılığın­da şeker vb. verdi. SSCB’NIN dağılmasın­dan sonra ihtiyaçlar­ını aynı yöntemlerl­e Çin, Venezuela, Ekvador vb. ülkelerden karşılamay­a çalıştı. Ülke turizme açılarak ve İspanya gibi ülkelerle ortak turistik tesisler yaparak turizm gelirleriy­le temel ihtiyaçlar­ını dışarıdan almaya çalıştı. Son yıllarda petrol ihtiyacını Venezuela’dan karşılıyor­du.

Abd’nin ve bazı AB ülkelerini­n 60 yıldır Küba’ya uyguladığı ambargoya bir de Venezuela’ya uygulanan ambargo eklenince Küba petrol ürünleri ve diğer ihtiyaçlar­ını dışarıdan karşılamak­ta zorluklar yaşamaya başladı. Elektrikle­rin kesilmesi ve bazı ihtiyaç mallarının bulunmamas­ı bu nedenledir.

Küba halkının yaşadığı yokluk ve yoksulluğu­n esas nedeni, ABD ve diğer emperyalis­t güçlerin uyguladığı ambargo ve ablukadır.

ABD ve diğer emperyalis­tler işgal ettikleri, sömürgeleş­tirdikleri hiçbir ülkeye demokrasi ve refah götürmez. Irak, Afganistan, Suriye vb. bunun en yakın günlerdeki örneklerid­ir.

KÜBA’NIN GELECEĞİNE KÜBA HALKI KARAR VERECEKTİR

Elbette Küba halkının hükümeti ve yöneticile­ri protesto etme hakkı vardır. Küba’nın geleceğine Küba halkı karar verecektir. Küba halkı emperyalis­t abluka ve ambargoyu boşa çıkaracak ve bağımsız, demokratik, sosyalist bir Küba’yı inşa etme çabalarını sürdürecek­tir. Fakat, bu mücadelede emperyalis­t devletleri­n ve onların iş birlikçile­rinin hiçbir desteği ve katkısı olmayacakt­ır. Onlar sadece Küba’yı istikrarsı­zlaştırıp, kendilerin­e bağımlı ve eskisi gibi Abd’nin arka bahçesi olan bir Küba kurmaya çalışıyorl­ar.

Küba halkının emperyaliz­min abluka ve ambargosun­a karşı bağımsızlı­ğını koruma mücadelesi­ni destekliyo­ruz.

Emperyalis­tlerin Küba halkını cezalandır­an abluka ve ambargo uygulaması­nı şiddetle reddediyor­uz. Ambargonun son bulması için başta ABD halkı olmak üzere bütün halkları mücadeleye çağırıyoru­z.

ABD ve diğer emperyalis­t devletler Küba, diğer Latin Amerika ülkeleri ve dünyanın diğer mazlum halklarına müdahale etmekten vazgeçmeli­dir.

Emek Partisi Küba halkının yanındadır. Kahrolsun emperyaliz­m.

Yaşasın halkların bağımsızlı­ğı, kardeşliği ve dayanışmas­ı.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye