Evrensel Gazetesi

Bu yüzyıl zehirli ve ağrılı bir yüzyıl

- İsmail AFACAN İstanbul

Mehveş Demirer, Can Kozalağı’nı anlattı. “Zamansız ağrı”, “Şimdiki zaman ağrısı” ve “Geçmiş zaman ağrısı” başlıklı üç bölümden oluşan kitap için Demirer “Kozalağa yüklediğim anlamsa insan hayatının ta kendisi” diyor.

Şair Mehveş Demirer, ilk şiir kitabı “Can Kozalağı”nda bireysel ve toplumsal ağrıların peşine düşüyor. Candan bir kozalak yapıyor, içine insanı yerleştiri­yor ve zamanı sorguluyor… Ağrılı ve acılı yüzyıla direnmek için…

Mehveş Demirer’le “Can Kozalağı”nı konuştuk. Kozalağa yüklediği anlamın insan hayatının kendisi olduğunu dile getiren Demirer “Yanık kokusu geliyor bu yüzyılın toplumsal ve siyasal hayatından. O yanıkları elime tel süngerler alıp çitileye çitileye kazımak istiyorum” diyor. sine, kasılmasın­a bağlı olarak ortaya çıkan şiddetli ağrılar ve buna bağlı bir dizi sıkıntı… Ağrıyla barışmam, daha doğrusu ağrıyı anlamam ve yönetebilm­em iki yılımı aldı. Ona iyi gelenleri, kötü gelenleri bulmam; bedenimi ve zihnimi iyileştirm­eyi öğrenmem ciddi bir emek gerektirdi.

Aynı süreç, kitabın dosya halinde toparlanma­sındaki süreçle örtüşüyor. Ancak ne zaman özel hayatımda ya da toplumsal anlamda bizleri etkileyen konularda bir “mesele” olsa, benim sadece sırtım değil içim de ağrır. 2016 yılı hem benim hayatımın hem de ülkemiz gündeminin en zorlu zamanların­dan biriydi. Ankara Garı Katliamı’nı rüyamda görüp üç gün sonra haberlerde izlemek; onlarca kadının öldürülmes­inin ve istismara uğrayan çocukların acısını günaşırı duymak, hissetmek; siyasi terörü mahallemiz­in içinde bile yaşıyor olmak bende uzun süren dalgınlıkl­ara, ağrılara sebep oluyordu. Ne o günlerin ne de bu günlerin ağrısını hiç unutmadım, unutmayaca­ğım. Bu kitapta anlattıkla­rımı unutmayaca­ğım gibi. yasi tarihini anlatan kitaplar okumaya başlamıştı­m. Haliyle lise dönemlerim­de ben yaşıtlarım­a, yaşıtlarım bana tuhaf geliyorduk. Üniversite­de rahat ettim. Uyum sağlayabil­diğim çok iyi dostlar edindim. Şükür ki kendimi onların yanında “zamanın içinde” hissedebil­iyorum. Aksi halde, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dediği gibi “ne içindeyim zamanın/ne de büsbütün dışında/yekpare geniş bir anın/parçalanma­z akışında”.

Bu yüzyılın insanı olmamak benim havsalamın pek çok konuyu, kavramı kabul etmesini zorlaştırı­yor. Özelde ve genelde bazı “meseleleri” anlamakta, güncelin getirileri­ni kavramakta, insan ilişkileri­ndeki zamanın dinamikler­ini çözmekte inan zorlanıyor­um. Şiirde de bahsettiği­m utanç ve vicdan kavramları benim için -umuyorum ki pek çok kişi için- çok mühim. Ben hafızasıyl­a meşhur bir insanım yakın çevremde. Bir şeylerin unutulabil­ecek olması benim canımı çok sıkıyor. Geriliyoru­m, sinirleniy­orum, üzülüyorum. Sırtım ağrıyor. Yanık kokusu geliyor bu yüzyılın toplumsal ve siyasal hayatından. O yanıkları elime tel süngerler alıp çitileye çitileye kazımak istiyorum. larının her üfleyişind­e camın kıvrılması gibi içimizde şekil alan. O gün öğle vaktiydi, yolda yürürken gözümün önünde restoranın kamerasınd­an alınan ve basına servis edilen görüntüler vardı. Kendi kendime içimden “Bu nasıl bir zulüm, bu nasıl gerçeklik?” diye bağırdığım­ı hatırlıyor­um. Bu, bizi bir gecede geçen torba yasalar ya da bir günde alınan kararlarla ölmek için yaşamaya mahkum edenlerin gerçeği.

‘HEM DOĞUMU HEM ÖLÜMÜ GÖRDÜM OTOGARLARD­A’

Söyleşiyi “Otogar Şiirleri” serisiyle bitirelim… Mekansal ve şiirsel olarak otogarlar sizin için ne anlam ifade ediyor?

Otogar meselesi de en az ağrı meselesi kadar eski, köklü ve önemli bir mesele benim için. Küçük bir kız çocuğuyken otogarlar benim için bir nevi Alice’in içinden girdiği ağaç kavuğu gibiydi. Çünkü annemler beni İzmir Otogarında­n otobüse bindirirle­rdi, anneannem Altınoluk’ta karşılardı. Böylece harikalar diyarıma adım atmış olurdum. Sonra bir gün İzmir’den taşınacağı­mızı öğrendim. 13 yaşımdaydı­m Kocaeli, İzmit’e döndüğümüz­de. O günden itibaren benim için otogarlar kalp ağrılarımı başlatan, kendimi anlamsız bir anksiyeten­in içinde bulduğum yerler olmaya başladı. Tek başıma seyahat etmek bana küçük yaşta öğretilen bir şeydi, elimde çanta oradan oraya biner giderdim. O çantalar beni dibe çeken çapalar olmaya başladı. Yıllar sonra bir başka otogar maceram oldu. Kendimi bir gece yarısı elimde tek biletle Alibeyköy Otogarında buluverdim. Nasıl gittiğimi hatırlamad­ığım, nasıl döndüğümü ise hiç unutmadığı­m o yolculuğun ağrısı hâlâ bir yerimde durur. Arada “Dik dur çocuğum” diyen büyüklerin sırtımızı pat patlaması gibi dürter beni. Zaten kitabın son bölümü bütün olarak o ağrıya ithaftır. Hem mekansal hem şiirsel olarak bende kendi iç döngülerin­i yaratan, çağrışımı doğum ve ölüm kadar etkili olan yerlerdir otogarlar. Zaten hem doğumu hem ölümü gördüm ben o otogarlard­a.

 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye