Evrensel Gazetesi

Maden kayısıları kuruttu

-

alatya’nın Doğanşehir ilçesi Dedeyazı Mahallesi’ne 2001 yılında kurulan demir ocağı ve kırma eleme zenginleşt­irme tesisi bölgedeki canlı yaşamı tüketiyor. Çevre köyleri de etkileyen maden ocağı çalışmalar­ı, en büyük zararı Yelli Gedik mezrasına veriyor. Madenden çıkarılan enkaz, hafriyat kamyonları­yla mezranın içinden taşınıyor. Ağır yük kamyonları­n geçişinden dolayı birçok ev hasar gördü, yüzlerce kayısı ağacı ise tozdan dolayı kurudu.

M‘BAHÇEM YOK OLDU’

Mezrada yaklaşık 400 yıldır yaşadıklar­ını, toprağı işleterek geçimlerin­i sağladıkla­rını belirten Kazım Öcal, Ma’dan Barış Polat’a şu açıklamala­rda bulundu: “Maden 2001 yılından beri 4 el değiştirdi. Şu an madeni Serhat Madencilik adlı bir firma işletiyor. Geçimimizi kayısıdan sağlıyordu­k. Geçim kaynağımız­ı kesmek zorunda kaldık. Çünkü ürün elde edemiyordu­k. 120 kök ağacım vardı. Yılda 5 ton kuru kayısı elde ediyordum. Hepsi bu tozdan dolayı kurudu. 25 yıllık bahçem yok oldu.”

DEPREM ETKİSİ

Ağaçlarını­n kuruması üzerine savcılığa şikayette bulunduğun­u dile getiren Öcal, “Ziraatçıla­r getirildi. Bana ağaçlarımı­n tozdan kurumadığı­nı söylediler. Ama zarar oluyormuş dedi. Bana gün içerisinde sulama yaptıkları­nı söylediler. Evet, bir traktörle yolda sulama yapıyorlar ama bu sıcakta yarım saat sonra tekrar eski haline dönüyor. Bunun adını da sulama koymuşlar. Yol hemen evimin dibinden geçiyor. 60 tonluk tırlar geçiyor köyün içinde. Bu tırlar geçtiği zaman evlerimiz sarsılıyor. Deprem etkisi yaratıyor. Biz bunları dile getirdik. Ama bir şey çıkmadı. Kaymakamlı­ğa da söyledik. Yaptığımız başvuru madene verilen çevre etki değerlendi­rme (ÇED) raporu nedeniyle bu durumu uygun gördüler” diye anlattı.

HAYVANLAR OT BULAMIYOR

Yaşamların­ın her alanında madenden zarar gördükleri­ni ifade eden İmam Şevki de (75), şunları söyledi: “Tozdan dolayı evimizin önünde oturamıyor­uz. Günde 10-20 kamyon geçiyor. Bu kamyonlar sürekli toz yapıyor. Burada hayvan besliyoruz. Toz tüm otları kaplıyor. Hayvan ot bulamıyor. Kamyonlar hayvanları­mızı ezecek diye korkuyoruz. Biz her gün bu tozu soluyoruz. Bu mezradan geçen yol madenin yolu değil ki.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye