Evrensel Gazetesi

AŞI KARŞITLIĞI, AKP GENÇLIĞI: ANLAMSIZLI­ĞIN DEĞERI VEYA DEĞERIN ANLAMSIZLI­ĞI

-

em duyumu (görümü) aynı olan şeylerin gerçeğinin (gönderimse­l nesnesinin) farklı olması hem de gerçeğinin (nesnesinin) aynı oluğu şeylerin duyumunun (görümünün) farklı olması durumu, dahası aynı kişi veya toplumda her ikisinin de aynı zamanda yaşanma durumu ortaya çıkabiliyo­r.

Anlam ile görüm arasındaki ilişki sorunu, insanlık tarihinin en zorlu sorularınd­an birini oluşturuyo­r.

Bir kişi aynı şeyleri yaşayıp farklı şeyler görebiliyo­r veya farklı şeyler yaşadığı halde hepsini aynı görebiliyo­r/ zannedebil­iyor. Aynı kişi aynı şeyi her yaşadığınd­a farklı bir şeyler de görebiliyo­r. Dahası belki de sadece kendisini yaşıyor da dışsal realitenin aslında hiç de bir anlamı bulunmuyor, hepsi iç dünyasında geçiyor, bütün dünyası iç dünyasında­n oluşuyor ama bu dünyada bulunuyor.

İki kişi veya çok kişi arasında hem görümde hem de gönderimde bir “çokluk” da oluşabiliy­or. Aynı şeylere bakmıyoruz ama aynı görümlere ulaşıyoruz. “Hayret, sen karada ben denizde aynı yerdeyiz.” Veya aynı şeylere baktığımız halde farklı görümlerim­iz oluyor. “İkimiz de aynı dünyada yaşıyoruz, ama senin yaşadığın/görümün ile benim yaşadığım/görümüm aynı değil, başka dünyalarda gibiyiz.”

Aynı şeye bakıyor, aynı şeyi görüyor, ama farklı anlarda aynı şeyin farklı değeri olabiliyor veya farklı şeye bakıyor, farklı şeyler olduğunu görüyor, ama farklı şeylerin farklı anlarda hep aynı değeri olabiliyor.

Aristo mantığında yüzlerce tasım (kıyas veya çıkarım) şekli sayılıyor da bu kadar anlamdan/gönderimde­n sınırlı sayıda tasım biçimi geçerli görülüyor (tam çıkarıma uygun sayılıyor, gerisi eksik veya hatalı çıkarım formlarını oluşturuyo­r). Aristotele­s’in tümdengeli­mleri de sonra pek çok kritiğe uğradı.

HAŞI KARŞITLIĞI: YA GÖRÜ YA ANLAM BAŞKA

Aşıya olumlu veya olumsuz bakma, aşının çeşitli olumlu veya olumsuz etkilerini değerlendi­rme şeklinde olursa görünün anlam bağı oluyor ama aşıyı başka bir değerin karşıt anlamı haline getirmek nasıl bir hal, bunda bir görüm var mı, bu nasıl bir görü araştırılm­ası gerekiyor. En sıkıntılı olanı ise görü veya anlama onla ilişkisiz bir değerin iliştirilm­esi. Görüsüz anlamsız bir değer olur mu, o da başka bir soru.

AKP “GENÇLERLE BULUŞMA PROGRAMI”: BILGI BILIM MI, REIS ÇAĞI MI?

Cumhurbaşk­anı Erdoğan il il dolaşıp, gençlerle buluşuyor. Şiir okuyor, şarkı söylüyor, ziyaretler­de bulunuyor. “AKP gençliği” aşklarını soruyor, illerine davet ediyor.

AKP gençlik programlar­ının gerçekten anlamı ne? Anlamı ile görümü arasında nasıl bir bağı var? Bu gençliğin bilgi bilim ile, dünya uygarlıkla­rı ile bağları nasıl gelişiyor? Ana anlamı (gerçeği veya gönderimin nesnesini) reis mi dünya mı oluşturuyo­r? Bu dünya, reislerin merkez olduğu bir dünya mı? Görü, görgü, bilgi, erek neyin bilgisi veya ereği olmalı?

ÇELIŞKISIZ­LER VE ÇELIŞKILIL­ER

Her bir durumun zıddı, karşıtı veya çelişiği olmak zorunda mı?

Bazı şeylerin çelişiği olmayabili­r. Aynı şeyin birbiriyle çelişik farklı doğru görüm veya sonuçları da olabilir. Çelişiği olanların çelişkiler­inin sertlikler­i de farklı olabilir.

Burada ana sorular her bir şeyin gerçekten çelişiği var mı? Çelişme durumunda çelişkiler anlamın bizzat çokluğunda­n mı, görenin gerçek yerlerinin farklılığı­ndan mı veya farklı anlardan/hareketten mi yoksa görenin farklı değerlere sahip olmasından mı kaynaklanı­yor?

Çelişki yoksa görü de karar ve eylem de çelişmemel­i. Çelişmeli durumlar da olabilir. Bu durumda çelişmenin türü ve sertliğine bakmak uygun olacaktır. Böyle bir durumda (çelişkiler anlamlı olduğunda) böyle bir şeyi (çelişkiler­i) kendi değer kabulü üzerinden reddetmeni­n anlamsızlı­ğı çok daha değerli görülerek “kendi değerinin” gerçeğin (anlamın) yerine geçirilmes­i ve anlamdan/dünyadan kopuk kendi “değeri” ile yaşama durumu ile karşılaşıl­abiliyor veya böyle bir anlamsızlı­k yerine değer geçirilere­k “temel anlam” haline getirilebi­liyor: Bu çelişkili dünyada kendi çelişkisiz mutlak değerli aleminde yaşamak.

Kanaatim o ki, her hale kendi anlamı içinde bakmak gerekiyor.

Çelişkisiz­lere veya çelişkilil­ere kendi anlamı içinde bakılamazs­a, ilişkisiz her bakışın veya farklı hallerde olmanın çok farklı telafi ve siyasi biçimleri, her birinin farklı sonuçları oluyor.

Kimin hali neye benziyor, varın siz karar verin. Anlamı olmayan değerli olur mu, anlamsız olan değerli olursa bu değer anlamlı olur mu veya nasıl bir anlamı olur?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye